2019. február 19. kedd - Zsuzsanna Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2012. 11. 26.
A hely, ahol élünk...

A hely, ahol élünk, Dunakeszi, múltbeli és jelenkori történetek, emberi sorsok, mikrovilágunkat formáló események sokasága. A hely, ahol élünk, lüktető történelem. Ezt megismerni, tudni, értékelni és gyarapítani mindannyiunk közös ügye.
És a mai ifjú generációnak minderről számot adni méltó alkalom a gazdag hagyományokkal büszkélkedő Helytörténeti és lakóhelyismereti vetélkedő, melyet immár 15. alkalommal rendezett meg november 24-én a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola.
A vendéglátó tanintézmény mellett a Bárdos Lajos és a Szent István Általános Iskolák, valamint a Radnóti Miklós Gimnázium négy-négy fős csapatai az őket felkészítő tanárok - Kaszáné Szekeres Erika, Baloghné Bozsó Judit, Ádám Balázs és Andrási Anikó - hathatós segítségére és önnön szorgalmukra alapozva álltak csatasorba, hogy megmérettessék tudásukat, felkészültségüket.

A házigazdai tisztet betöltő Kárpáti Zoltánné igazgató asszony köszöntötte a versengő diákokat, és a közönséget. Harangozó Katalin tanárnő, a verseny moderátora bemutatta a zsűrit: az elnöki tisztet idén is betöltő Szakáll Lászlóné nyugalmazott iskolaigazgatót, Borbély Emma nyugalmazott könyvtárigazgatót, Csonka Mária könyvtárigazgatót, Csoma Attila helytörténészt, és Duló Károly filmrendezőt. Átadta a rendezvény fővédnöke, Dallos Gyula díjlovagló, örökös Magyar Bajnok, olimpikon, városunk Díszpolgára üdvözletét, aki a győztes csapat számára Díszserleget ajánlott fel.

A jubileum alkalmat adott a visszatekintésre. A kezdeteket Borbély Emma, a városi könyvtár egykori munkatársa idézte fel. Húsz esztendeje, 1992. december 6-án volt a versmondó megmérettetés döntője és ekkor beszélgetett Mucsa Csabáné Katival, a Kőrösi iskola akkori igazgatóhelyettesével, aki felvetette, hogy el kellene indítani alsó tagozatos diákok részvételével az iskolák közötti helytörténeti vetélkedőt, melynek házigazdája a Kőrösi iskola lenne. Az elhatározást tettek követték, Kati a tanintézményeket kereste fel, Emma pedig összeállította a vetélkedő anyagát, biztosította a versengő tanulóknak a szakirodalmat és segédleteket. A gyerekek találkozhattak neves, ma már legendás személyiségekkel, köztük Hesp Edéné Mária nénivel, Esch Sándor zsokéval, Béki Lajosnéval, akinek népviseletbe öltözött babái a helytörténeti gyűjteményben láthatók.

A Városvédő Egyesület - melynek elnöke Hámor József, titkára Borbély Emma volt, vándorserleget alapított, melyet elsőként 1993-ban a Bárdos Iskola, 1994-ben az akkori ötös, ma Fazekas Mihály Általános Iskola, egy évvel később a Kőrösi iskola, ezt követően ismét az ötös majd 1997-ben újfent a Kőrösi iskola nyert meg. Ebben az évben már közösen vetélkedtek az alsósok a felső tagozatosokkal, majd, miután a két alapító-szervező munkahelyet változtatott, a szervezést és rendezést átvállalta Harangozó Katalin tanárnő, aki azóta is a munkáját segítő pedagógus kollégáival együtt példásan lelkes, hozzáértő motorja a versenysorozatnak.

"Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék" idézte mottóul Vörösmarty Mihály örökbecsű sorait, s kezdetét vette a szellemi "viadal". A csapatoknak bemutatkozásuk után a városunk nevezetességeiről készült fényképeket kellett megnevezni. A római kori emlékeket az ókori harci díszbe öltözött kőröris Rudolf Martin 6.c osztályos tanuló érdekfeszítő módon idézte fel. Ezt követően régi használati tárgyak és öltözékek felismerése okozott izgalmat a diákok között. A csapatok egy-egy tagja néhány nappal korábban Enyedi Lajos operatőr által rögzített felvételen tárlatvezetést tartott a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben. A produkciókat a zsűri előzetesen értékelte és az "Év tárlatvezetője" díjat Rácz Petrának, a Kőrösi iskola 6.b osztályos tanulójának ítélte meg, aki átvehette a Tóth Mariska Hagyományőrző alapítvány által felajánlott szép karórát Terbe Józsefné kuratóriumi tagtól.

Dunakeszi múltjának egyik legkiemelkedőbb személyisége volt Révész István plébános, akinek idén ünnepli a város születése 150. évfordulóját. A csapatok előzetesen feladatul kapták életútjának és érdemeinek feldolgozását tablón és kiselőadásban. Ezt követően a Ki kicsoda? játék keretében ismert személyiségek életrajzait és neveit kellett összepárosítani, majd záró feladatként a mindent eldöntő villámkérdésekkel küzdöttek meg a versenyzők.
Mindössze egy pont különbséggel lett első a Bárdos iskola Ádám Gabriella, Gazsi Gréta, Kiss Ákos és Pataki Alexa 6.b osztályos tanulók "Körmendi Lajos" nevű csapata s velük örvendezhetett Baloghné Bozsó Judit felkészítő tanár. Őket követte a Radnóti gimnázium "Pannon Főnix", harmadikként a Kőrösi iskola "Kőrösi lányok" s negyedik lett a Szent István iskola "Hősök" csapata.

A győzteseknek a vándorserleget Szakáll Lászlóné adta át, aki zárszavában megdicsérte a felkészült versenyzőket. Megkapták a Kőrösi iskola jutalmát a Lengyel István által készített emlékérmet, és valamennyien a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár által felajánlott díjat, Hesp Edéné Mária néni Madárlátta című posztumusz verseskötetét, valamint Csoma Attilától az Önkormányzat ajándék könyveit. Egyébiránt köszönet illeti a képviselő testületet a verseny minden szempontból színvonalas megrendezéséhez nyújtott anyagi hozzájárulásáért. Emellett a magánszemélyek, cégek és társadalmi szervezetek is segítették, hogy a jubileumi vetélkedő sikeres és emlékezetes maradjon.

Katona M. István
Fotó: A szerző és KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti (2019. 02. 14.)Életmentő családnak mondott köszönetet a polgármester (2019. 02. 13.)Rétvári: Óriási támogatás a családoknak (2019. 02. 13.)Késhegyi László
1947 - 2019 (2019. 02. 13.)
A Radnóti Miklós Gimnázium évek óta top helyen a középiskolák rangsorában (2019. 02. 12.)Szentendrei Tavaszi Fesztivál (2019. 02. 12.)Jelentkezz a Dunakanyar Hangja Tehetségkutató Énekversenyre! (2019. 02. 12.)Dunakeszi: Házasság hete (2019. 02. 11.)
| Következő 15 |