2019. november 19. kedd - Erzsébet Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2014. 06. 22.
Múzeumok éjszakája Dunakeszin

Országosan tizenkettedik alkalommal, városunkban idén először rendezték meg június 20-21-én a Múzeumok éjszakája programsorozatot, s elmondhatjuk, máris nagy közönségsikert aratott. Akik valamennyire ellátogattak, azok számára különleges kulturális körkép rajzolódott ki.
Feltárult előttük a késő-római kor történelme, településünk újkori helytörténete, megismerkedhettek számos képzőművész munkásságával, nézői lehettek kisfilmeknek, személyes találkozás résztvevői lehettek mai népszerű íróval, hallgathattak retró koncertet, jazz-és rockzenét, szóval, a kultúra széles spektrumával találkozhattak, ami ma már, örömünkre, jellemzi városunk szellemi arculatát.
A programok sora 20-án a Késő-római Kikötőerődben kezdődött. (Külön írásban már hírt adtunk róla. A szerk.)
Időrendben haladva, ugyancsak az első napon a DunArt Galériában Peti Sándor, a DunArt Képzőművészeti Egyesület elnöke üdvözölte a megjelent művészeket, érdeklődőket, köztük Dióssi Csaba polgármestert, Nyíri Márton és Vincze József önkormányzati képviselőket, Csoma Attilát, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatóját, a Programiroda vezetőjét és Végh Malgorzata Gosia mosoly nagykövetet, a World Smile Archive (Világ Mosolya Archívum) magyarországi képviselőjét.
A bensőséges hangulatot Vincze József szobrász, költő, zeneszerző megzenésített verseinek előadásával teremtette meg. Kiemelt programként az egyesület egyik alapító tagja, Tuzson-Berczeli Péter festőművész életművét reprezentáló Töredékek című mini-tárlatot nyitotta meg Peti Sándor, bemutatva a Dunakeszi Város Közművelődési Díjával kitüntetett nemzetközi hírű alkotó munkásságát, aki 2013 óta rendes tagja a Keresztény Kulturális Akadémiának.
A polgármester gratulált az alkotónak és elismeréssel szólt a galéria esztétikus rendbehozataláért. A továbbiakban az érdeklődők közvetlen eszmecserét folytathattak a jelen lévő művészekkel, mindeközben vetítették Tuzson-Berczeli Péternek Párizsban, egy nemzetközi kísérleti filmfesztiválon bemutatott alkotásait. A festő egyébiránt felajánlotta "Game over II" című nagyméretű szitanyomatát annak a személynek, akit majd novemberben, a támogatói jegyeket vásárlók közül sorsolnak ki. A késő este folyamán egy ideiglenesen berendezett fotóstúdióban lehetőség nyílt az arra vállalkozókról különleges portréfotó készítésére.
Még javában tartott a galéria rendezvénye, amikor elkezdődött a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár programfolyama. Itt is tárlatnyitással várták az érdeklődőket, akik szép számmal érkeztek. Csonka Mária igazgató köszöntötte a jelen lévőket s azt ígérte, kellemes, éjszakába nyúló együttlétre nyílik lehetőség. Ígérete bevált.
Rózner György tervezőművész tárlatát Appelshoff Péter festőművész nyitotta meg. Két sorozatot láthattunk a művésztől (s látható lesz még a hónap végéig, valamint a nyári szünet után augusztus közepéig). Az egyszerűtől a bonyolultig tartó metamorfózist bemutató képeket egy Illyés Gyula idézettel jellemezte az előadó: "Szépen az ír és beszél, akinek sikerül még a bonyolult gondolatait is egyszerűen és világosan előadni."
Napjaink sikeres regényírójával, Fábián Jankával találkozhatott ezt követően a közönség. Tíz regénye jelent meg eleddig s mind a sikerlisták elején találhatók. Csonka Mária beszélgetett az írónővel, aki elmondta, hogy tudatosan törekszik romantikus történeteit a XX. század különböző sorsfordító korszakaiba helyezni s ez azért is magától értetődő, mivel erős történelmi érdeklődése s történelemtanári végzettsége is erre predesztinálja.
A kötetlenség jegyében folytatódott az este a jazz klubnak berendezett olvasóteremben. Mindenki megízlelhette a múlt évi receptpályázaton első díjat nyert és a könyvtár sütije címet elnyert finomságot, dedikáltathatott, beszélgethetett az írónővel s mindeközben éjfélig igényes, kellemes zenei aláfestéssel emelte a hangulatot a Chamelon Jazz Band. Ide tartozik még, hogy az1. sz. fiókkönyvtár 21-én 18-24 óra között várta az olvasókat.
Akiket a múlt relikviái érdekeltek, 21-én estétől éjfélig kereshették fel a Révész István Helytörténeti Gyűjteményt, ahol Szakáll Lászlóné Lujzi néni értő és hangulatos tárlatvezetése segítségével ismerkedhettek az egykori dunakeszi lakosok mindennapi életével.
Ugyancsak múltba révedő "utazás" résztvevője volt a közönség az emlékek bugyrából elővarázsolt slágerek segítségével, melyeket a "Holdvilágos éjszakán" című retró revü előadói, a Holdvilág Kamaraszínház művészei adtak elő a VOKE József Attila Művelődési Központ teltházas vörös termében 21-én este. Ezzel kezdődött a Múzeumok éjszakája záró rendezvénye, de nem ezzel ért véget. Ugyanis 23 órakor nyitották meg Nuridsány Zoltán örmény-székely származású festőművész „Szemelvények az életemből” című emlékkiállítását a Dunakeszi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Köszöntőt Sólyomvári György elnök mondott, majd Laczkó Ibolya művészettörténész idézte fel a tragikusan elhunyt művész életútját. A tárlatnyitót a Mező együttes játéka tette teljessé. (A kiállítás július 25-ig látható). Éjféltől a Fosters udvarban kezdődött a Szent Iván-éji mulatság, melyen a hangulatot hastánc bemutató, az "ÜZLETEMBERS" zenekar, és a "Gyanús Külsejű Tánczenekar" fokozta hajnalig.
Így történt az első Múzeumok éjszakája Dunakeszin. Elismerésre méltó munkát végeztek az intézmények munkatársai a siker érdekében. Aki a rendezvény prospektusán összegyűjtött öt pecsétet, a későbbi sorsoláson értékes könyvjutalmat nyerhetett. Csoma Attila elégedetten mondta el, hogy érdemes volt összefogni és koordinálni az öt kulturális intézményt, s bár a szó szűk értelmében egyik sem hivatásos múzeum, legfeljebb egyik-másik profilja tekinthető annak, mégis sikerült tovább gazdagítani a város kulturális arculatát. S egy biztos: a mostani kezdeményezésnek mindannyiunk örömére lesz folytatása.

Katona M. István
Fotó: a szerző és Mangol Tamás| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

November 29-én nyit az adventi vásár Dunakeszin (2019. 11. 18.)"A romantika remekei" a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában (2019. 11. 18.)Alpolgármester felel a városi környezetvédelemért (2019. 11. 17.)Vác: Ünnepség a Szociális Munka Napja alkalmából (2019. 11. 17.)Kitüntették az Év szociális munkását Dunakeszin (2019. 11. 15.)Sipos Dávid alpolgármester: egy jó csapattal sok mindent meg tudunk valósítani (2019. 11. 15.)Új épületet avattak a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája számára (2019. 11. 15.)"A K2 volt a nagy álom, most a világ teteje következik" (2019. 11. 14.)Advent Dunakeszin (2019. 11. 12.)Az eredményes gyógyítás érdekében - Jávorszky Tudományos Nap (2019. 11. 12.)Megnövekedett katonai járműforgalom várható az M2-esen is (2019. 11. 12.)Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén (2019. 11. 11.)Dunakeszi és térsége - ahogy egy fotós látja madártávlatból (2019. 11. 10.)Az iskola szentéllyé változott (2019. 11. 10.)Keressük Vác Karácsonyfáját (2019. 11. 09.)
| Következő 15 |