2019. február 19. kedd - Zsuzsanna Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2015. 10. 05.
A Zene Világnapja Dunakeszin

Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást...

Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.

A fenti sorokat 1975-ben, az első Zene Világnapja tiszteletére írott köszöntőjében fogalmazta meg Jehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és karmester, aki az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsában töltött be elnöki tisztet és ő hívta életre a Zene Világnapját, melyet azóta is október elsején ünnepel a világ.

   Városunk pezsgő zenei életében is kiemelkedő eseménnyé vált ez a nap. Három nívós koncertre is sor került s mindhárom alkalom méltó volt ehhez a különleges naphoz.

   A Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában október elsején rendeztek tanár-növendék koncertet. Elöljáróban Farkas Pál igazgató megnyitotta Garay-Nagy Norbert festőművész kiállítását s méltatásában elmondta, hogy a művész munkáiban a régi festészet hagyományait ötvözi a mai, számítógépes technikákkal. A festmények másfél hónapig láthatók az intézményben.     

Garay-Nagy Norbert és Farkas Pál

   A hangversenyt Farkasházi Anna volt növendék és volt tanára, Dobai Szabolcs nyitotta meg, Bach d-moll kettős hegedűversenyének előadásával. Ezt követően az igazgató átadta kimagasló tanulmányi eredménye elismeréseként Farkasházi Annának a Dunakeszi Művészetéért Alapítvány és a művészeti iskola által közösen alapított Farkas Ferenc díjat. Az ifjú hegedűs – aki kilenc évig volt az iskola növendéke – szeptemberben a győri Richter János Zeneművészeti szakközépiskolában kezdte el tanulmányait.

   Két zongorista növendék folytatta a koncertet. Bodrogi Viktória, Dr. Ruszinkóné Czermann Cecília tanítványa nagy sikerrel szerepelt szeptember 27-én a Zeneakadémia nagytermében „Gyermekek a gyermekekért – egy Bartók évfordulóra” címmel, a zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából megrendezett koncerten. Őt követte az intézmény másik kiváló zongoristája, Agócs Dávid, Dr. Domoszlai Erzsébet tanítványa.

   A koncert további részében Varga Sándor, az intézmény mélyrézfúvós tanszakának új tanára játszott harsonán Derceni Andrea zongorakíséretével. Őt követte Dobai Szabolcs hegedűjátéka, majd zárásként Zrufkó Annamária és Bergl Noémi zongoristák virtuóz négykezes játéka aratott nagy sikert.

   A bevezetőben említett idézettel nyitották meg október 2-dikán a Bárdos Lajos Általános Iskola világnapi koncertjét a zsúfolásig megtelt Dunakeszi Jézus Szíve Templomban. Kettős ünnep ez számukra, hiszen névadójuk is e napon született 1899-ben.

   Csernyik Balázs Ferenc koncertet bevezető orgonajátékát követően Horváthné Szentléleki Katalin igazgató asszony mondott köszöntőt, majd felsorakozott a pódiumra a Kicsinyek kórusa s egy népdalcsokrot, majd Kodály Zoltán egyik biciniumát (gyerekeknek komponált kórusművet) Köszönöm jó anyám címmel, végül Hensel német zeneszerző Itt az este című darabját adták elő. A műsor további részében azok a tanulók mutatkoztak be, akik egyúttal a művészeti iskola növendékei is. Fellépett Munkácsi Dávid (gitár), Balku Zsombor (trombita), Havas Anna (fuvola), végül Agócs Dávid (zongora).

   Jutott szerep a felnőtteknek is. Az iskola három énektanára – Kertészné Hidvégi Zsuzsanna, Fritz Mária és Csernyik Balázs Ferenc – VIII. Henrik, Anglia királyának – aki művelt zenész is volt – egyik kamaradarabját énekelték el.

A három kiváló énektanár

   A nagy sikerű koncert a várva várt Cantemus kórus műsorával, majd az egyesített énekkar Johann Walther német zeneszerző kánonjának előadásával fejeződött be. A kórusokat Fritz Mária és Csernyik Balázs Ferenc vezényelték. Szádoczky Károly apát kanonok plébános ezúttal is biblikus szavakkal köszönte meg a koncertet.

   A világnapi rendezvények záró programja ugyancsak október 2-dikán a Váci Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje, a meghirdetett Farkas Ferenc bérlet első előadása volt a VOKE József Attila Művelődési Központban. A közönséget Csoma Attila igazgató köszöntötte s elmondta, hogy mivel az eddigiek során kiderült, hogy a városban igény van komolyzenei hangversenyekre, ezért is hirdették meg a mostanival együtt négy alkalomra szóló bérletet. Mint házigazda, szólt arról, hogy az épület mostani külső felújítása után jövőre sor kerül a belső rekonstrukcióra is.

Csoma Attila, a JAMK igazgatója

   A koncert – melyen a zenekart Farkas Pál vezényelte – nyitó száma Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya volt. Ezt követte Creston amerikai zeneszerző Marimba versenye, melyen a szólót Fazekas László ütőhangszeres tanár és előadóművész játszotta. Aztán felhangzottak Antonin Dvorak IX. „Az új világból” szimfóniájának közismert kezdő taktusai. A klasszikus zeneművet valóságos stúdióhangzásban szólaltatta meg a zenekar s a lenyűgöző előadást hosszan tartó vastapssal honorálta a közönség. A koncert befejező száma Farkas Ferenc Furfangos diákok című táncjátéka zenéjéből összeállított zenekari szvit Cigánytánc című részlete csendült fel. Zenekari bravúr volt, ahogy a filmfelvételen látható, eredetileg is erre a zenére koreografált táncot abszolút pontossággal követte a zenekar.              

   A műsor nyújtotta zenei élményt fokozták a zenekari titkárnak az egyes zeneszámok keletkezési körülményeit felidéző konferálásai, valamint azok a kivetített képek – különleges, az egyes zeneszámokhoz illeszkedő hangulatú festmények, fotók, filmrészletek – melyeket erre az alkalomra szerkesztett és állított össze Somogyi Ágnes.

 

 Katona M. István
A szerző felvételei

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti (2019. 02. 14.)Életmentő családnak mondott köszönetet a polgármester (2019. 02. 13.)Rétvári: Óriási támogatás a családoknak (2019. 02. 13.)Késhegyi László
1947 - 2019 (2019. 02. 13.)
A Radnóti Miklós Gimnázium évek óta top helyen a középiskolák rangsorában (2019. 02. 12.)Szentendrei Tavaszi Fesztivál (2019. 02. 12.)Jelentkezz a Dunakanyar Hangja Tehetségkutató Énekversenyre! (2019. 02. 12.)Dunakeszi: Házasság hete (2019. 02. 11.)
| Következő 15 |