2019. május 24. péntek - Eszter Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2015. 12. 29.
Dunakeszi: Az év gazdálkodójának jelölt borásznál elkészült az évtized bora

Guttmann Vilmos nyugalmazott kertészmérnök csaknem 40 éven át dolgozott a Dunakanyar legnagyobb állami gazdaságában, az Alagi Állami Tangazdaságban. Nyugdíjba vonulását követően intenzíven kezdett foglalkozni a szőlőtermeléssel és a borkészítéssel.

 

- Dunakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Év gazdálkodójának jelölte, de Pest Megye Közgyűlése másnak ítélte oda e kitüntetést. Hogyan fogadta a hírt, hogyan vélekedik erről? – kérdeztük a kiváló borászt dunakeszi pincészetében.

- Nekem az a tény, hogy jelöltek már önmagában is nagy öröm és kitüntetés, amit hálásan köszönök. Szerintem bőven jelölhettek volna más gazdálkodókat is, de úgy vélem, hogy a kiváló boraim és több évtizedes szakmai tevékenységem mellett támogatóim javaslatát az is motiválta, hogy a Dunakeszi Civilek Baráti Köre rendezvényein rendszeresen mondok verset, hozzájárulok a programok sikeréhez, aktív szerepet vállalok a helyi közéletben. Talán még annyit tennék hozzá, ezúttal is igaz a mondás: „Borban az igazság!”

- Gyakran hallani a rádióban, hogy a pincék mélyén idén kiváló minőségű borok érlelődnek. Tudomásom szerint ön Dunakeszi egyetlen bortermelője, aki nem vásárolt, hanem saját termelésű szőlőkből szűri a finom nedűket és ezek egy része Dunakeszi határában terem. Milyen az idei termése, milyen minőségű borok kerülnek az asztalokra?

- Az évtized vörösborát sikerült előállítanom, amit nemsokára értékesíteni fogok. A 2008-as Zweigelt vörösborommal megnyertem a Pest megye legjobb vörösbora című kitűntetést. Ezt követő évben az Ister Granumon Erdőkertesi vörösboromat aranyéremmel díjazták. 2013-ban egy országos versenyen az új vörösborok kategóriájában második helyezést értem el aranyérmes minősítéssel. A Váci Íz lelő napokon 2014-ban megkaptam KASZK Főigazgatójának nagydíját, mellyel a többéves aranyérmes szerepléseimet is értékelte. Visszaemlékezve a régi szép vörösborok íz világára nyugodtan állíthatom, hogy az idei évjárat ezeket is felülmúlja.

- Mit tett annak érdekébe, hogy ez bekövetkezett? Tudjuk, hogy Dunakeszi határában hat nap híján három hónapon át mérhető mennyiségű eső nem esett. Gondolom ez katasztrofálisan hatott a szőlőre, mert mindez a nyári kánikulába történt.

- Ez így is van. A termés 33 %-a megfonnyadt, ezeket a fürtöket a kevésbé színesekkel és a másodtermésekkel rajtahagytuk a tőkén. Az ültetvény most is úgy fest, mintha nem is szüreteltünk volna. Ez nekem óriási veszteség, de a jó minőség érdekében vállaltam. A másik ilyen nagy horderejű fontos döntés volt a szüreti időpont megválasztása. Már mindenki leszüretelt, de én még kivártam vele. Elnézést a szakmai kifejezésért, de a kékszőlőnek tanninérettnek kell lenni, hogy a vörösbor ne legyen húzós, fanyar. Sorrendben a következő fontos lépés az irányított erjesztés és az ehhez szükséges fajta specifikus fajélesztők és segédanyagok megválasztása. Sokan ezt mellőzik takarékossági okokból. Én a pénzt erre nem sajnáltam, de arra sem, hogy elvégezzem a biológiai almasav csökkentést az igen drága starterkultúrákkal. A bor magzati fejlődését, ami az erjedés során játszódik le döntően befolyásolja a fáradtságos kevertetés, mely szó szerint verejtékes munka késő este és kora reggel egyaránt. A vörösbor születése a préseléssel veszi kezdetét, ahol kellő önmérsékletre van szükség. A törköly lelkét nem szabad kipréselni. Nálam satunként kb. 10 liter megy veszendőbe, ami 40-50 sajtolásnál tetemes mennyiség. Már a második szorításból lejövő részt is külön kezelem. Ha mindent jól csinálok, akkor a bébi korban lévő néhány napos letisztult „bozsolé” is igen finom. Idén ezt tapasztaltuk.

- Milyen szempontok szerint minősíti a borokat? Mitől jó egy bor és mi a jellemző az ön boraira?

- Legfontosabb a bor ízérzete, íz világa az illattal összhangban, amit bukénak is nevezünk. Tényleg nagyon sok étvágygerjesztő okos szó, szakszerű kifejezés hangzik el a rádióban a nálamnál sokkal nagyobb borászok részéről, de azt a fontos szót, hogy bársonyos sose hallottam. Pedig ez a jó vörösbor alapvető ismérve (ezt még a 80 éves magyartanárom is tudja). Az én erdőkertesi Zweigeltem az illatos simulékony bársony maga, melyben a bonbon meggyes illatok és ízek dominálnak a kávéra emlékeztető finom illattal együtt, és amelybe jól belesimul hozzáadott értékként a fahordós érlelésből származó zamat együttes. Több fogyasztó „selymes” kifejezést használ pincészetemben a bársonyos helyett. Így is jó. A rozé boromnál a finomság, üdeség párosul a bogyós gyümölcsökben fellelhető ízekkel. A váci Zöld Veltelíni illata zöldalmára, birsre, mentára emlékeztet finom ízekkel kiegészülve. A Királyleányka szőlővirág illatú és mézre hajazó ízű. A Muskotály (nálam nincs édesítve) citrusokra emlékeztet. A Zalagyöngye Hungarikum fajta enyhén muskotályos illatú és ízű, harmonikus egyensúlyba van a 12,5 % alkohollal és az ideálisnak mondható 6,5 g/l savtartalommal. A magas vonadékanyag kerekké, teltté teszi a bort.

Minden boromra jellemző az alacsony kéntartalom. Fontos, hogy a vevő fejfájásra és gyomorégésre ez után se panaszkodjon. Az itt említett valóságnak megfelelő borkészítési technológia felvázolásával és boraim megismertetésével szeretném nem csak a Dunakeszieknek, hanem a régió fogyasztóinak is bizonyítani és egyúttal meghálálni, a címben szereplő jelöltetésemet.

Erre és a közelgő új esztendőre koccintottunk Guttmann Vilmos jó gazda gondosságával kialakított dunakeszi Toldi utcai pincészetében.
| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Június 8-án szombaton nyit a váci strand (2019. 05. 24.)Rendkívüli nyitva tartás a kormányablakokban az EP-választás hétvégéjén (2019. 05. 24.)Innovatív megoldásokat építenek be az emeletes motorvonatokba (2019. 05. 24.)Hétvégén jó idő lesz, néhol záporral, zivatarral (2019. 05. 24.)Dunakeszi: Emlékezni, de nem felejteni (2019. 05. 23.)Magyaros ebéddel ünnepelték új otthonukat a nyugdíjasok (2019. 05. 23.)Jön a dunai árvíz, már elszállították a konténer éttermeket (2019. 05. 23.)Illusztrációk és képregények a Kőrösiben (2019. 05. 22.)Az idei gyermeknap újdonsága a családi fotózás (2019. 05. 22.)Kemencei falunap és majális a festői Börzsönyben (2019. 05. 21.)Tokióért is lovagoltak Alagon (2019. 05. 21.)ArtBorétum összművészeti fesztivál Vácrátóton (2019. 05. 21.)Hamarosan nyelvvizsga megszerzésére is felhasználható lesz a diákhitel (2019. 05. 21.)A tatamin is megvannak Dunakeszi bajnokai (2019. 05. 20.)Színvonalas Bárdos Gála (2019. 05. 20.)
| Következő 15 |