">


2019. augusztus 24. szombat - Bertalan Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2016. 05. 04.
Kaszás Géza "A lovasíjász" után a magyarság eredetét kutatja

Olyan dübörgő erejű taps fogadta Kaszás Géza "A lovasíjász" című filmjének dunakeszi vetítését, mintha egy harci paripákon száguldó sereg vágtatott volna el mellettünk. A városban élő népszerű színművészt, az országszerte nagy sikernek örvendő film rendezőjét, producerét láthatóan megérintette a hazai közönség elismerése és szeretete, aki a Dunakanyar Régiónak nyilatkozva elmondta, hogy már készül az újabb nagy kihívásra; a magyarság eredetétéről készít filmet. A forgatás Mongóliában kezdődik.

- "A Lovasíjász" január 21-én került bemutatásra az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az alkotást kirobbanó tapssal fogadta a teltházas közönség, a szakma kiválósága. Óriási siker volt! Meglepő volt számomra az a hihetetlen erőtér, a hatalmas taps, ami szinte rányomott a falra. Ezt követően nagyon sok közönségtalálkozón vettem részt. Az alkotást eddig hetvenezernél is többen látták, nagyon sok játékfilmet megelőzve, noha "A lovasíjász" dokumentumfilm. Egy dunakeszi bemutató még nagyobb izgalommal jár, hiszen én itt élek a városban. Nem tagadom, izgultam, de nagy örömömre óriási volt a fogadtatás, dübörgött a taps. Nagyon jól esett - mondta a Dunakanyar Régiónak.

- Önről közismert, hogy az alagi lóversenypálya közelségében él, imád lovagolni, rendszeresen indul a Nemzeti Vágtán a Hősök terén. Sokak szerint a középkor hős lovagját testesíti meg, aki érzelmileg nagyon kötődik "A lovasíjász"-hoz. Mi a film küldetése, mi a szellemi üzenete?

- Ez egy két órás film, amibe belesűrítettem minden lényeges filmkockát, amit Kassai Lajosnál forgattam három év alatt Kaposmérőn. Nagyon sűrű az eszenciája annak a gondolati körnek, amit Kassai Lajos vall az iskolájáról, a körülményeiről, a lovairól, a gazdálkodásról, a felelősségvállalásról. A film lényegre koncentráló, rendkívül sodró, képgazdag alkotás. Hogy mi indított, mi ösztönzött az elkészítésére? Egy egyszóval: a PÉLDA, amit a világon mindenhol fel kell mutatni. Példa arról, hogyan kell viszonyulnunk a természethez, egymáshoz. Ha nem tudunk számot vetni azokkal a bűnös dolgokkal, amit nap, mint nap elkövetünk, akkor a Földnek nincs jövője. Az én gyerekeim még fel fognak nőni, de hogy ők majd hogyan tudják tovább adni ezt a planétát az ő gyermekeiknek, nem lehet tudni.

- Mit tapasztal, a 21. században, a fénysebességgel változó világban élő nézők megértették az emberiség egyetemes értékeit felmutató film üzenetét, a hagyományok ápolásának jelentőségét?

- Igen. De nem szabad elszakadni a teremtett világtól. Nincs értelme szolgálni ilyen kreált ügyeket, amelyek túlfogyasztásra késztetik az emberiséget. Ha nem találjuk meg a harmóniát önmagunkkal, és környezetünkkel, akkor pazarlóak, felelőtlenek leszünk. Muszáj ezt az üzenetet átadni. Ilyen pl. a "divatőrület" értelmetlen követése, a már napi fogyasztási cikknek számító mobiltelefon vásárlása, melyhez szinte hetente fejlesztenek újabb és újabb alkalmazásokat tartalmazó szoftvereket. A lényeg, vedd meg, dobd el, és vegyél újat! A tartósan jó, az nem üzlet! Ez a tervezett elévülés mindenben benne van. Félő, hogy lassan már az emberbe is bele rakják ezt a programot. Ez elől csak a felelősség és a tudatosság ad felmentést. Nevelni kell önmagunkat és a felnövekvő generáció tagjait. A példát gyermekeinknek is át kell adni, ez a példamutatás hat.

- A három évig tartó forgatás alatt volt-e olyan pillanat, amikor úgy érezte, hogy az üzenet nem biztos, hogy ott lesz a filmvásznon, eljut majd a közönséghez?

- A nagy feladat az volt - anélkül, hogy én tükröt tartanék a Kassai féle iskolának, a tanítványoknak, mind annak, ami a kaposmérői völgyben történik -, hogy tisztán, a maga naturális valóságában mutassam meg, ami ott történik. Így sokkal nehezebb volt, mintha saját szemüvegemen keresztül láttattam volna. Több kamerával, nagyon aprólékosan rögzítettünk mindent. Három évig forgattam, hogy a gondolat tisztán átjöjjön a néző számára. Nem tenni hozzá semmit ahhoz, ami ott van, ami pedig ott van, azt tisztán felmutatni.
Kassai Lajos nevelési módszere egyedülálló, ahogy oktatja a gyerekeket, ahogyan bevonja őket ebbe a világba az élő történelem órákon. Rajongóvá formálja a fiatalokat, megtanítja őket az egészséges vitakultúrára. Fontos mondata: "Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek". Ő nem lovasíjászokat akar nevelni, hanem az íjászaton keresztül embereket. Ez óriási dolog! Minél előbb megtalálja egy ember, hogy mivel szeretne élete során foglalkozni, annál könnyebben megtalálja az utat az ő sorskérdéséhez, és boldogabb ember lesz. Teljesen mindegy, hogy mi ez, de olyan hozzáállással tegye, amit én megpróbálok felmutatni a filmben.

- Az elmondottak is azt bizonyítják, hogy rendezőként, producerként óriási a felelőssége. "A lovasíjász" nagyon magasra emelte a mércét. Gondolt-e már arra, hogy mi lesz a követkőző filmjének témája?

- Játékfilmet szerettem volna készíteni, de "A lovasíjász" fogadtatása, a rengeteg közönségtalálkozó élménye arra inspirál, hogy dolgozzuk fel a magyarság eredetét, hisz a film egyik kulcskérdése is ez.
Közismert - a Magyar Tudományos Akadémia által hivatalosan képviselt - finnugor kapcsolatunk, mellyel szemben "a népi emlékezet" és számos magyar és külföldi tudós szerint a magyarság hun, szkíta gyökerekkel rendelkezik. Az ősképekről beszél a filmben Kassai Lajos, hiszen mindenkiben élnek az ősképek. Érzelemmentes, tárgyilagos, okos kérdések megfogalmazásával keresem a választ. Az a tervem, hogy visszamegyek a hun területekre, belső Mongólia térségébe, és onnan végig jövök az azonos szélességi övön a Kárpát-medencéig. Utam során érintek majd olyan területeket is, melyek az esetleges finnugor leszármazást is igazolhatják, megkeressük a kapcsolódási pontokat. Kizárólag külhoni: mongol, orosz, kínai, amerikai, olasz, német tudósokkal, történészekkel, régészekkel, antropológusokkal, néprajzkutatókkal, zeneművészekkel fogok beszélgetni, akiket semmiféle elfogultsággal nem lehet vádolni.
Számos új kutatási módszer, új feltárás és ezek eredménye jelent meg a világban, melyek Magyarországra nem igen jutottak be. Ha Petőfi szintjén próbálnék fogalmazni: van a népi emlékezet és van a struktúra, amit hirdet, és ez a két dolog nem fedi egymást. Nézzük meg indulattól mentesen, tárgyilagosan, hogy kinek van igaza! Tegyük fel kérdéseinket!

- Mikor kezdődik a magyarság eredetét kutató film forgatása?

- Jelenleg annyi pénzem van, mint amikor elkezdtem forgatni a Kassai Lajosról készített filmet, vagyis egy fillérem sincs. De fejben már elkezdtem összerakni az új filmet és az útvonaltervet. Ez az alkotás nyilván jóval drágább lesz, hiszen rengeteget és nagy távolságokat kell utaznunk. Három operatőrrel szeretnék dolgozni, akik öt kamerát tudnak mozgatni. Újabb szép és nagy feladat előtt állok, de bízom a sikerben. „A lovasíjász” is így kezdődött, nagy volt az elszánás, és ’hál Istennek sikerült. Egyéni nagy vállalásom teljesítése után egy lovas témájú játékfilmet szeretnék készíteni, amely iránt nagy a nyitottság. Kínából már szóbeli ajánlatot kaptam egy koprodukciós lehetőségre.

- Köszönöm a beszélgetést, kívánom, hogy siker övezze további alkotói tevékenységét is.Vetési Imre
Dunakanyar Régió
| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Világbajnok lett a dunakeszi Hagymási Réka, bronzérmes Lucz Anna (2019. 08. 23.)Kozsuch Zsolt helyettes plébános: Búcsúzó gondolatok (2019. 08. 22.)Délután kialakulhat egy-egy zápor (2019. 08. 22.)Akit Erdély mindig visszavár - Tuzson-Berczeli Péter kolozsvári sikere (2019. 08. 22.)Nemzeti ünnep határok nélkül (2019. 08. 22.)Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy újra elindul a választáson (2019. 08. 22.)Kiss Zsolt: "Az MSZP-vel teljesedett ki ellenzéki összefogás Vácon" - Dr. Bóth János, a szocialisták elnöke továbbra is dr. Néveri Istvánt támogatja (2019. 08. 21.)"Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…" (2019. 08. 21.)Nyári tárlat 2019 (2019. 08. 20.)Rétvári: Napjainkban is európai politikát formáló tényező Magyarország (2019. 08. 20.)Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a Vox Humana (2019. 08. 20.)Sarokkőnek lenni önmagában is kihívás (2019. 08. 19.)Kiütéses győzelem a bajnoki nyitányon - VS Dunakeszi - Pilisi LK-Legenda 6-0 (2-0) (2019. 08. 17.)VSD célja a bajnokság megnyerése - Rajt előtti interjú Kecskés Zoltán edzővel (2019. 08. 17.)Egy év a MÁV élén - Jönnek a KISS vonatok, megújulnak a Dunakanyar állomásai (2019. 08. 17.)
| Következő 15 |