2019. február 19. kedd - Zsuzsanna Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2016. 05. 25.
Bárdos Gála 2016 -
Kövekből templomot...

Ének, zene, tánc, vers, mese, mindez együttesen jókedvű, üde, magával ragadó előadás. Ez volt a Bárdos Lajos Általános Iskola Gálaműsora, mellyel idén is meglepték a VOKE József Attila Művelődési Központ színháztermét zsúfolásig megtöltő közönséget, május 19-én.

A műsor az "Előszó"-val, Karinthy Frigyes örökbecsű költeményével kezdődött, melyet Jobbágy Dániel nyolcadik osztályos tehetséges, számtalan versmondó verseny díjazottja (felkészítő tanára Hoványné Martikán Erika) erőteljes előadásában hallgathattuk.

   Köszöntőjében Horváthné Szentléleki Katalin igazgató asszony szólt arról, hogy a tanintézményben a művészeti nevelés számtalan szakköri, önképzőköri lehetőségét kihasználva bontogatják szárnyaikat a tehetséges diákok s kapnak „útjelzőket a művészetek világába és lehetőséget önkifejezési eszközeik felfedezésére… Reméljük, hogy ezáltal kreatív, nyitott, a dolgok iránt fogékony és érzékeny ifjakká cseperednek fel diákjaink.” Antoine de Saint-Exupéry gondolatával szólva: „Egy magányos kődarab mindig csak kő marad. Ám ha kell, a sok kis kő együtt templomot emel.”

   Figyelemre méltó megállapítást idézett Dr. Freund Tamás agykutató tanulmányából az est műsorvezetője, Mihály-Bokor Tünde . „…Az érzelemvilág gazdagsága jelentősen befolyásolja tanulási képességünket, kreativitásunkat. Ezért kell oktatási rendszerünkben… jóval nagyobb hangsúlyt kapnia az érzelemvilág gazdagítását szolgáló művészeti és erkölcsi nevelésnek… Ezáltal nem csak kreativitásunk nő, hanem emberségesebb emberekké válhatunk.”

   A gálaest műsorában a sokirányú művészeti nevelés gazdag eredményeiből kaptunk színes, színvonalas válogatást. Kicsinyek és nagyobbak érzékeny, bátor, tehetségről, színpadi biztonságról tanúságot tevő produkciókkal örvendeztettek meg bennünket.

   A programnak mintegy keretéül szolgált az iskola erősségének számító énekkarok bemutatkozása. A műsor elején a Kicsinyek kórusa Bárdos műveket szólaltatott meg tiszta, szép hangzással. Zárásként pedig a Cantemus kórus ugyancsak a névadó valamint Robert Schumann egy-egy művének, valamint az összkar Franz Schubert Május-kánonjának erőteljes előadásával, Fritz Mária és Csernyik Balázs Ferenc karnagyok vezényletével bizonyították, hogy a közös éneklés mindig örömforrás.

   A zenei tagozaton öt éve működik zongora előkészítő tehetséggondozó foglalkozás. Ennek bizonyságául előbb hatkezes produkciót hallgathattunk Heinczinger Róza (1.o), Veres Franciska (2.o) és Lutter Szabolcs (3.o) növendékektől, majd a nyolcadikos Agócs Dávid kápráztatott el mindenkit Casella: Toccata zongorára című művének bravúros előadásával. Az ifjú zongorista – Dr. Domoszlai Erzsébet tanítványa – előtt szép jövő áll. A Törökszentmiklósi Nemzetközi Zongorafesztiválon elért első helyezésével felvételt nyert a „Kiskonziként” ismert Budapesti Zeneművészeti Szakközépiskolába.    

   Még mindig a zenénél maradva, szép produkcióval járult az est sikeréhez a negyedik osztályosokból alakult Barátság zenekar. Ők Godán Sándor ütőművész valamint Csernyik Balázs Ferenc felkészítése nyomán Mozart Varázsfuvolájából adtak elő egy részletet. Az Árgyélus Citerazenekar és másodikos kisdiákok hangulatos műsorában mátraverebélyi gyerekdalok szerepeltek Lackóné Fodor Zsuzsanna és Kovács László népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere betanításában.

   Az iskolai énekversenyek győztesei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Helyezésükhöz méltó előadásban népdalokat adott elő Himmelreich Hanna, Barta Benedek (3.o), valamint Agócs Lili (4.o) tanuló. Remekeltek a mesemondó verseny győztesei, Jancsó Anna és Kirov-Nagy Ábel (2.o) is. Felkészítőik Száváné Streitmann Katalin, Jancsikné Struve Katalin és a szülők voltak.

   A tánc műfaja sem maradt ki. Az 1.b. osztályosok vidám, látványos játék keretében adták elő a házasodni készülő tücsök történetét Petőné Hermann Noémi betanításában. Vidám matróztáncot jártak a 3.b. osztályosok Cs. Kiss Gabriella és Fejes Károlyné felkészítésével. A Nox Együttes Tűztánc című dalára bámulatos koreográfiát készített osztálytársainak Kaposvári Gergő, Havas Anna és Pongrácz Bianka. Nem kevésbé volt látványos Ölbey Vajk és társai bravúros akrobatikus rock and roll bemutatója Györkös Eszter felkészítésével. Ők országos és világkupa versenyek állandó résztvevői. Végül, de nem utolsó sorban a 2.a illetve a 4.a osztályosok néptánc tudása ragadtatta tapsra a közönséget. László Mónika betanításában a Dunántúli ugróshoz és csárdáshoz, valamint a Dél-Alföld táncaihoz a talpalávalót Pénzesné Kiss Veronika és kiváló zenekara szolgáltatta.

   A gálaestet követően, május 21-én vidám, játékos, kötetlen szórakozást nyújtó Családi nap tette emlékezetessé az idei – Dunakeszi Város Önkormányzata, vállalkozók és a szülők által támogatott – Bárdos Napok rendezvénysorozatát.

 

       

     

 

 Katona M. István (Dunakeszi Polgár)
A szerző felvételei

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Vácott is elkészült a 2019-es költségvetés (2019. 02. 18.)A Dunakanyar strandjai is megújulhatnak (2019. 02. 18.)Dunakeszi: Folytatódik az elektromos töltők telepítése (2019. 02. 18.)Rétvári: A Dunakanyarban élők többsége nem támogatja a Red Bull Air Race-t (2019. 02. 16.)Állomásfejlesztéseket hajt végre térségünkben is a MÁV (2019. 02. 15.)A kiváló zenészre emlékezve... (2019. 02. 14.)Avokádókrém (2019. 02. 14.)Tuzson: A családvédelmi akcióterv a helyi családokat is erősíti (2019. 02. 14.)Életmentő családnak mondott köszönetet a polgármester (2019. 02. 13.)Rétvári: Óriási támogatás a családoknak (2019. 02. 13.)Késhegyi László
1947 - 2019 (2019. 02. 13.)
A Radnóti Miklós Gimnázium évek óta top helyen a középiskolák rangsorában (2019. 02. 12.)Szentendrei Tavaszi Fesztivál (2019. 02. 12.)Jelentkezz a Dunakanyar Hangja Tehetségkutató Énekversenyre! (2019. 02. 12.)Dunakeszi: Házasság hete (2019. 02. 11.)
| Következő 15 |