">

2018. szeptember 20. csütörtök - Friderika Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 01. 20.
Elkészült a "Dunakeszi története" első kötete

Már korábban is jelentek meg lelkes patrióták "tollából" hosszabb-rövidebb írások, tanulmányok városunk történelmének egy-egy epizódjáról, kiemelkedő eseményéről. Ezek az önmagukban értékes művek azonban nem törekedtek, nem is törekedhettek a település múltjának teljes feltárására. Most azonban fontos fordulóponthoz érkeztünk: megjelent Dunakeszi Város Önkormányzata kiadásában a "Dunakeszi története" című nagyszabású monográfia első kötete, amelynek alcíme: „A kezdetektől 1910-ig”.

   A szép kivitelű, tekintélyes terjedelmű, közel hatszáz oldalas kötet főszerkesztője dr. Kerekes Dóra történész. Miközben a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény múltidéző relikviái között beszélgettünk, elöljáróban megtudtuk, hogy 1999-ben történelem szakon, két évvel később török szakon diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Doktori disszertációját „Kémek Konstantinápolyban” címmel az egyetemen 2005-ben védte meg.

Dr. Kerekes Dóra történész, a könyv szerkesztője

   – Dolgoztam a Balassi Intézetben, az Országos Levéltárban, a Miniszterelnöki Hivatalban, a Belügyminisztériumban, majd a privát szférát választottam. Mindemellett 1999-től mindmáig tanítok az ELTE Történeti Intézetében. Idén január elsejétől a Polgármesteri Hivatal alkalmazásában a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény felelőseként kezdtem el tevékenységemet.

   Megtudtuk még, hogy férjével – aki egy országos nagybank informatikai szakértője – 2005 óta élnek Dunakeszin. Kislányuk, Zsuzsanna 2013-ban itt született, jelenleg a Kincsemsziget óvodába jár, s számára Dunakeszi a világ közepe. Már szinte mindent megismert a városból, ami számára fontos. Nagyon szereti a templomokat, s jó időben szívesen kirándulnak a Duna-partra.

   – A Polgármesteri Hivataltól 2016 decemberében kerestek meg, hogy elvállalnám-e a monográfia összeállítását, szerkesztését. Örömmel tettem eleget a felkérésnek és, ahogy mondani szokás, „fejest ugrottam” a feladatba. Átnéztem a már meglévő kéziratokat, amelyek tartalmas, jó alapanyagok voltak, de nagyon sok munkát igényelt, hogy ezekből egységes monográfia legyen.

   A munka dandárja áprilistól októberig tartott. Kiderült, hogy egyes korszakokról nincs elegendő anyag, vagy egyáltalán nincs semmi. A város középkori és kora újkori történetét például újra meg kellett írni. Több mint tíz szerző dolgozott az egyes témakörökön, köztük Thamóné Bozsó Edit, Horváth László András, Szádóczki Bálint, Száraz György, Hesp József, Kollár Albin, Lőrincz Róbert. Utóbbi szerző Szakáll Lászlónéval és Csonka Máriával, valamint Hála Józseffel és Máté Györggyel együtt pótolhatatlan segítséget jelentettek a mintegy négyszáz képet és diagramot is tartalmazó kötet összeállításában.  

   Megtudtuk azt is, hogy várhatóan idén megjelenik a második kötet is, amely szinte „naprakész” lesz, hiszen ebben a várostörténet 2017. december 31-ig tart. Egyik érdekessége a település gazdaságtörténetének a feldolgozása. Kerekes Dóra írta meg például a Konzervgyár történetét teljesen új, eddig nem ismert levéltári adatok feltárásával. Ugyanígy elkészült a Házgyár és a Hűtőház históriája, és olvashatnak a Lighttech Kft.-ről is, mint a város jelenlegi legnagyobb foglalkoztatójáról. A második kötet szerzői között található Bisztrai Tibor, Csoma Attila, Duló Károly, Ágoston András és a már említett Lőrincz Róbert is.

   – A monográfia elkészítésével egy nagy munka lezárult. Azonban a helytörténettel kapcsolatban maradok, ugyanis január elsejétől – Szakáll Lászlónét Lujzi nénit segítendő – főállású feladatommá vált a helytörténeti gyűjtemény gondozása, vezetése. Ami a legfontosabb, hogy a gyűjtemény a város tulajdonába került, s ez nagy biztonságot jelent. Örömmel vállaltam el a megbízatást, ugyanis ettől kezdve a szűken vett tanult szakmámban dolgozhatok.

   – Szeretnénk olyan formában működni, hogy kapjunk majd normatív állami támogatást, emellett pályázatokon is indulhassunk. Erre nagy szükség van, mert például a tárgyak restaurálása égetően fontos. Dióssi Csaba polgármester úr tíz éves tervet kért tőlem, s ebben például szerepel a közel tízezer darabos fényképgyűjtemény digitalizálása, korszerű installációk beszerzése és egyéb feladatok megoldása. Terveimben szerepel, hogy felveszem a kapcsolatot a város oktatási intézményeivel ahhoz, hogy szervezett programok, rendhagyó történelemórák és egyéb más alkalmak szervezésével a fiatalok alaposabban megismerhessék településünk történetét, elődeink sorsát, mindennapjait.

   (A kötet hamarosan hozzáférhető lesz a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban, valamint helyben olvasásra a helytörténeti gyűjteményben. A későbbiekben elektronikus formában is olvasható lesz. A szerk.)Katona M. István
(Dunakeszi Polgár)
Fotó: A szerző felvétele

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)Átadták a hatodik ovi-sportpályát Dunakeszin (2018. 09. 19.)Újabb sávot használhatnak az autósok az M2-es egy részén (2018. 09. 19.)Zenei flashmob a szlovák-magyar határon - Letkésnél hídzár lesz (2018. 09. 19.)Halálos diszkóbaleset a váci Duna-parton - Tanulságos bemutató volt (2018. 09. 19.)"Szövetség kell az emberek és a kormányzat között" - Interjú Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkárral (2018. 09. 18.)Egészen péntekig tart a napos, nyárias idő (2018. 09. 18.)17. Európai Mobilitási Hét (2018. 09. 18.)Karakó Roland a karate világkupán ezüstérmes lett (2018. 09. 18.)Tour To Paris nyerte az Overdose díjat (2018. 09. 18.)A Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala aktuális állásajánlata (2018. 09. 17.)Rétvári: a kommunista diktatúra elnyomására emlékezni kötelesség (2018. 09. 17.)Kistérségi Hétpróba - Dunakeszi nyerte a sárkányhajók küzdelmét (2018. 09. 16.)Nyolcadszor is Dunakeszi Feszt - Szombaton gigászok küzdelme (2018. 09. 14.)
| Következő 15 |