2018. szeptember 20. csütörtök - Friderika Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 08. 13.
Kozsuch Zsolt plébános: Örömmel tölt el, hogy a határon túli testvéreinket erősíteni tudjuk

A Székelykeresztúrra látogató dunakeszi küldöttség tagjai minden bizonnyal maradandó élményként őrzik azt a színes, rendkívül tartalmas és alapos történelmi ismeretekből táplálkozó „idegenvezetést”, melyben a sziklák és hegyek között kanyargó Maros mentén emelkedő magyar települések bemutatásán keresztül az utazók előtt feltárult Erdély történelme, kultúrája, irodalma Kárpáti Zoltánnénak, a Kőrösi iskola igazgatójának köszönhetően.

Köztük Gyulafehérvár ezeréves múltja, ahol a római katolikus egyházmegye érseke, Jakubinyi György és Potyó Ferenc pápai prelátus fogadták Kozsuch Zsoltot, a dunakeszi Szent Mihály templom plébánosát és kíséretét.

- Ismerem Jakubinyi érsek atya több kommentárját és biblikus teológiai műveit, de személyesen most találkoztam vele először, amit ezúton is köszönök a látogatás előkészítésének nagy feladatát magára vállaló gyulafehérvári lelkésznek, dr. Gudor Botond Kundnak -, akivel a Kárpáti-házaspár több éves barátságot ápol -, Kárpáti Zoltán külkapcsolatokért felelős tanácsnoknak, és Szabó József egyházügyi tanácsnoknak. Ők ajándékoztak meg az érseki találkozás életre szóló élményével – nyilatkozta a találkozó után a Dunakeszi Polgárnak, püspökség épületéből kilépve Kozsuch Zsolt, akire különösen mély hatással volt az érsek közvetlensége és rendkívüli lexikális tudása.

Gyulafehérvár érseke fogadta a dunakeszi küldöttséget

Érdeklődésünkre elmondta, hogy Jakubinyi György rövid áttekintést adott a helyi társadalmi viszonyokról, melyek gyökere és történelmi háttere több évszádos múltban ered.

– Nagy öröm volt találkozni az érsek atyával, aki fáklyaként képviseli azokat az értékeket, amelyek mindannyiunk számára fontosak az itt élő magyarság jelene és jövője szempontjából. Nagyon kedves és szívélyes embert ismertem személyében, aki tovább adja az evangéliumi tüzet, aki az evangéliumot nemcsak ismeri és hirdeti, hanem éli és szolgálja is. Érdeklődésemre Jakubinyi György úr elmondta, hogy érsekként, püspökként a gyulafehérvári egyházmegyében azt tartja a legfontosabbnak, hogy a magyar ajkú hívek a nehézségek ellenére is megmaradjanak magyarnak. Ez küzdelmes és nehéz feladat, ám egyben óriási kincs is, hogy magyar nyelven lehet ünnepelni a szentmisét, a közösségi életet megélni! – mondta a dunakeszi plébános, aki ennek kapcsán megosztotta velünk egy kedves élményét.

Szabó József egyházügyi tanácsnok, Jakubinyi György érsek, Kozsuch Zsolt plébános

- Néhány éve itt voltam a csíksomlyói búcsúban, amikor az érsek atya celebrálta a szentmisét. Másnap megkértek, hogy az egyik kis magyar faluban én celebráljam a szentmisét, melynek végén elénekeltük a magyar és a székely himnuszt. Potyogtak a könnyeim. Akkor értettem meg igazán, hogy mit jelent magyarnak lenni, és mit jelent itt örvendezni a magyar öntudatnak, a magyar létnek – fogalmazott elérzékenyülve a fiatal pap.

Csoportkép a találkozás emlékére Márton Áron erdélyi püspök szobránál

Az érseki látogatáson résztvevőkhöz csatlakozva a dunakeszi küldöttség valamennyi tagja dr. Gudor Botond Kund szakavatott kalauzolásával bepillantást nyerhetett a Szent István által alapított erdélyi püspökség gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház rendkívül változatos történelmébe, megismerhette nívós építészeti alkotásait. Főhajtással tisztelegtek a magyar történelem jeles személyiségei, a törökverő Hunyadi János kormányzó, testvére és László fia szarkofágjánál, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és a többiek emléke előtt.

A korabeli vár védőfala mögött emelkednek a város templomai

A széles körű előkészítő tevékenységnek köszönhetően a Székelykeresztúrra látogató küldöttségek tartalmas programokon vehettek részt a vendéglátók jóvoltából. Az együvé tartozás, a határon túl élő magyarság és az anyaország megbonthatatlan egységét erősítette a református templomban megtartott ökumenikus istentisztelet, melyen a római katolikus plébános, az unitárius és református lelkész egyaránt a magyar nemzet összetartozásának történelmi jelentőségét hangsúlyozta.

Ezt a gondolatot emelte ki - többek között - Kozsuch Zsolt is, akit arról kérdeztünk milyen élményként éli meg a Székelykeresztúron töltött napokat; - Jézus a főpapi imájában az egységért imádkozott, így fogalmazta meg legfontosabb kérését a tanítványok felé: „Atyám azt akarom, hogy legyenek mindnyájan egy”. Én ezt a gondolatot tartom nagyon fontosnak saját lelkipásztori szolgálatomban is, hogy mit jelent az egység építése, az egység megélése, és annak az egységnek a keresése, amit a szeretetben meg tudunk tenni. Mindaz, ami összeköt bennünket, ezt kell, hogy képviseljük, ezt kell, hogy megvalósítsuk életünkben.

Egyébként nagy öröm számomra, hogy itt lehetek Székelykeresztúron a dunakeszi küldöttség tagjaként. Igazi vendégszerető emberekkel találkoztam. Nagyon szép az az egység, az a közösség, amit itt megélünk ezekben a napokban. A plébános úrral, a lelkészekkel, az önkormányzat vezetőivel való találkozás sokat jelent számomra. Örömmel tölt el, hogy a határon túli testvéreinket erősíteni tudjuk, és megélhetjük azt, hogy összetartozunk közös gyökerünkben. Megéljük a találkozás csodáját, és ez reményt és erőt ad mindnyájunk számára – fogalmazott Kozsuch Zsolt, a Szent Mihály templom plébánosa.

Dr. Gudor Botond Kund lelkész (balról a második) mutatta be a székesegyházat és történetét

Hunyadi János kormányzó szarkofágjánál

Hunyadi János és testvére, valamint Hunyadi László szarkofágja

Ökumenikus istentiszteleten a székelykeresztúri református templomban

Antal Zoltán református lelkipásztor-esperes

Hargita Megye Tanács alelnöke és Székelykeresztúr polgármestere, valamint a város országgyűlési képviselője

Az istentisztelet után ünnepélyes felvonulás a Millecentenáriumi emlékműhoz

Dunakeszi küldöttségeVetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: Szabóné Ónodi Valéria és KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2018 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés (2018. 09. 20.)A Váci Fegyház és Börtön adománya a homokozó bölcsiseknek (2018. 09. 20.)Átadták a hatodik ovi-sportpályát Dunakeszin (2018. 09. 19.)Újabb sávot használhatnak az autósok az M2-es egy részén (2018. 09. 19.)Zenei flashmob a szlovák-magyar határon - Letkésnél hídzár lesz (2018. 09. 19.)Halálos diszkóbaleset a váci Duna-parton - Tanulságos bemutató volt (2018. 09. 19.)"Szövetség kell az emberek és a kormányzat között" - Interjú Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkárral (2018. 09. 18.)Egészen péntekig tart a napos, nyárias idő (2018. 09. 18.)17. Európai Mobilitási Hét (2018. 09. 18.)Karakó Roland a karate világkupán ezüstérmes lett (2018. 09. 18.)Tour To Paris nyerte az Overdose díjat (2018. 09. 18.)A Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala aktuális állásajánlata (2018. 09. 17.)Rétvári: a kommunista diktatúra elnyomására emlékezni kötelesség (2018. 09. 17.)Kistérségi Hétpróba - Dunakeszi nyerte a sárkányhajók küzdelmét (2018. 09. 16.)Nyolcadszor is Dunakeszi Feszt - Szombaton gigászok küzdelme (2018. 09. 14.)
| Következő 15 |