2019. március 24. vasárnap - Gábor Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2018. 10. 16.
Három évtizedes megbonthatatlan összetartozás

Pazar néptánc gálával zárult a tartalmas programokban, megható pillanatokban bővelkedő, összetartozásunkat erősítő testvérvárosi napok rendezvénysorozata Dunakeszin – értékelte az erdélyi Székelykeresztúrról érkezett ötven fős küldöttség tagjaival együtt megélt programok varázslatos élményét Kárpáti Zoltánné, a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója, aki az együttműködés egyik szellemi mentora, elkötelezett támogatója.

A három évtizedes testvérvárosi kapcsolat az erdélyl Bán Árpád és Kollár Albin ifjúkori barátságával kezdődött

- Dunakeszi székelyföldi kapcsolata egy ifjúkori barátságból sarjadt és fűződött előbb testvériskolai, majd testvérvárosi kötelékké. A napjainkban már közel 30 éves összetartozást szervezte és ünnepelte a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola nagyszabású városi programsorozattal október 11-14. között. A Bethlen Gábor Alap pályázati támogatásából az 50 fős székelykeresztúri diákcsoport és 6 fős felnőtt küldöttség honismereti kirándulás keretében ismerhette meg Dunakeszi és a környék, Fót és Gödöllő történelmi emlékeit – tájékoztatott az igazgató asszony.

Kárpáti Zoltánné elmondta, hogy a vendégek megtekintették gróf Károly István által – Ybl Miklós tervei alapján – építtetett négytornyos fóti templomot, múzeumpedagógiai és kézművesfoglalkozáson vettek részt az ugyancsak fóti Németh Kálmán emlékházban, interaktív történelemóra keretében fedezték fel a gödöllői Grassalkovich Kastélyt, ismerkedtek meg a kiegyezés korának főúri szokásaival, az udvarban nevelkedő gyermekek mindennapjaival. Este Tóth Zoltán együttes vezető – a Kőrösi iskola igazgatóhelyettese - néptánctanárral táncházban ropta a város ifjúsága, ahol a talpalávalót a Tarsoly zenekar húzta.

- Megható pillanata volt az idei programoknak a hagyományos labdarúgó torna megnyitója – folytatta -, melyet az idei évtől kezdődően a székelykeresztúri testnevelő tanár és labdarúgó edző Demeter Miklós emléke előtt tisztelegve rendezünk meg. A nevét viselő emléktornával hajtunk főt az augusztusban elhunyt tanár úr több évtizedes edzői, pedagógusi és a testvérvárosi kapcsolatokat erősítő elkötelezett tevékenysége előtt. A programsorozatot záró gálaműsoron Lengyel István szobrászművész által készített testvérvárosi plakett posztumusz adományozására is sor került.

Az idei rendezvényeknek külön ünnepi hangulatot adott a szervező Kőrösi iskola 40 éves születésnapja. Ebből az alkalomból ünnepi műsorral várták erdélyi barátaikat.

- A zászlóbehozatal is különleges volt, hiszen az iskolai, a nemzeti és a városi lobogó mellett a székely zászló is behozatalra került, amely a mai erdélyi viszonyok között különleges hangsúllyal bír. A felemelő kedves gesztust meghatódottan köszönte meg Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Ma, amikor Erdélyben nem loboghat a székely zászló a közintézményeken – egy ilyen aprónak számító figyelmesség erőt ad a mindennapokhoz. Az ünnepségen nagy érdeklődés övezte a 40 év képekben iskolatörténeti kiállítást, majd Székelykeresztúr két kiváló, Pro Cultura-díjas táncosa, Mátéfi Zita és Mátéfi Csaba, valamint Rafai Rajmund népzenész örvendeztették meg a nézőközönséget. Zárásként az iskolaudvaron elültetésre került a „Testvérvárosi fa”, hogy az új nemzedék is tovább ápolja a gyökeret eresztett és lombot hajtott testvérkapcsolatokat.

A gazdag rendezvénysorozatot pompás gálaműsor zárta. Itt kerültek elismerésre a több héten át zajló internetes honismereti verseny és az évfordulós rajzpályázat díjazottjai. Az eredményhirdetést követően a táncegyüttesek vették birtokba a színpadot hamar rabul ejtve a közönséget, kivívva a többszöri vastapsot és az újra színpadra hívó ráadást – mondta a vendéglátó ember boldogságával Kárpáti Zoltánné, a rendező dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója, akitől azt is megtudhattuk, hogy a gyermekek hamarosan újra találkoznak, hiszen meghívást kaptak Székelykeresztúrra az iskolatörténeti kiállítás és az október 23-i ünnepi műsor bemutatására.

Akik Székelykeresztúr és Dunakeszi sikeres testvériskolai és testvérvárosi kapcsolataiért a legtöbbet tettek az elmúlt évtizedekben: Simo Béla, Simo Ildikó, Kollár Albin, Kárpáti Zoltánné, Kárpáti Zoltán

- Öröm látni, hogy az egyetemes emberi érzések jelen vannak a dunakeszi és a székelykeresztúri gyerekekben egyaránt. A boldogság, az együttlétből fakadó öröm, a barátság átélése maradandó emlék mindannyiuk számára – mondta Simo Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

– Nagyszerű érzés volt látni, hogy az azonos nyelv, az azonos kultúra, a néptánc közös megélése milyen felemelő és élménydús pillanatokat szerezhet. Jó érzéssel tölt el, hogy együtt ünnepelhettünk a néptáncgálán és a Kőrösi iskola jubileumi születésnapján. A negyvenéves iskola pedagógusainak további, eredményekben gazdag éveket, örömdús, tanulni vágyó, mosolygós szép gyerekeket kívánunk, és azt, hogy ezt a rendkívül tartalmas kapcsolatot a jövő nemzedékei ápolják, fénylő fáklyaként vigyék tovább - hangzott az igazgató asszony kívánsága.

Simo Béla pedagógus, a testvérvárosi kapcsolatokért felelős székelykeresztúri önkormányzati képviselő elmondta, hogy számukra az együttműködés legnagyobb értéke az anyaországbéli magyarokkal ápolt barátságot, a diákok örömteli találkozásait, a közös kulturális rendezvényeket, labdarúgó tornákat, evezős túrákat, Erdély és Magyarország kölcsönös felfedezésének életre szóló élményét jelenti. – Egy mondatban kifejezve; boldogságot, örömöt, és szeretet jelent a Dunakeszivel ápolt kapcsolatunk – mondta a közkedvelt székelykeresztúri tanár.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó:photomolnar.com és KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Rétvári: Kelet-Európának egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben a tehetséggondozásban (2019. 03. 24.)Ég és föld találkozása (2019. 03. 24.)Vác: Családi tehetségnap (2019. 03. 22.)Kirándulóidőt hoznak a következő napok (2019. 03. 22.)Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot (2019. 03. 22.)Ma van a Víz Világnapja - Vizet mindenkinek! (2019. 03. 22.)Az Erdők Világnapját ünnepelték Kismaroson (2019. 03. 21.)Az alkotó művészházaspár (2019. 03. 20.)Gyöngyösi Márton: a Jobbik EP választási programja három pillérre épül (2019. 03. 20.)Megnyílt a megújult Kincsem-Imperiál-kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban (2019. 03. 20.)Kistérségi versmondó seregszemle Dunakeszin (2019. 03. 19.)Aknay János festőművész kiállítása a MANK Galériában (2019. 03. 19.)Tuzson: Csökkenhet a vasúti menetidő, komfortosabb lesz a közlekedés (2019. 03. 19.)Dunakeszi: Megkezdődött az útpálya felújítása és a kerékpárút építése (2019. 03. 19.)Lingura Diána megidézte Celine Diont a Dunakanyar Hangja döntőjében (2019. 03. 18.)
| Következő 15 |