2019. augusztus 24. szombat - Bertalan Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 01. 16.
Nagy Márta: A zene és a tánc állandóan körülvesz

Dunakeszi művészeti és kulturális életét számos műkedvelő csoport-, és együttes gazdagítja, melyik között az egyik legsikeresebb, az EtvieDanse Táncegyüttes, amely számos hazai és nemzetközi díjat hódított el az elmúlt évtizedben. Mi a siker titka? - kérdeztük Nagy Mártától, az együttes művészeti vezetőjétől.

- Az EtvieDanse táncegyüttes azzal a céllal alakult sok évvel ezelőtt, hogy az itt tanuló gyermekek szervezett formában magasabb színvonalon ismerkedhessenek meg a táncművészet különböző ágaival. A tánctanulás egy állandó körforgás. Gyakorlás és információ keresés. Csak a szorgalom és a gyakorlás a kulcs, illetve a szüntelen kutatása a technikai titkoknak. Ám a kiemelkedő táncost a szenvedélye teszi azzá, aki. Az elkötelezett és szenvedélyes táncos mindent el tud érni! Nagyon szeretek fiatalokkal, gyerekekkel dolgozni! Nézni, ahogy gyarapodik a tudásuk! Tudást, látásmódot adni. Terelgetni őket! Táncegyüttesünkben a képzés az életkornak és az egyéni adottságoknak megfelelően különböző korcsoportokban folyik kisiskoláskortól felnőtt korig. Növendékeink a táncművészet különböző stílusait tanulják, melyek a: balett, jazz-tánc, és a modern technikák. Sőt az idén már latin divattáncokat is tanulhatnak a társastáncok felnőtt kedvelői. Nagy örömömre sok lelkes pár sajátítja el nálunk az alapokat.

- A nemzetközi versenyeken, fellépéseken elnyert díjak mellett a leghangosabb sikereket rendre a város Szent István napi ünnepségén aratják, amikor nemzetünk történelmét feldolgozó rockoperákban országos hírű, neves művészekkel együtt kápráztatják el színvonalas produkcióikkal a több ezres közönséget. Ez óriási elismerés és egyben kihívás is.

- Büszkék vagyunk a táncművészet terén elért eredményeinkre, kitüntetéseinkre, hazai és nemzetközi sikereinkre, Európa-bajnoki helyezéseinkre, elismeréseinkre, azonban valóban a legfontosabb esemény számunkra minden nyáron a városi Szent István napi előadás. Hónapokkal előtte kezdünk készülni és bizony sok áldozattal és lemondással jár, hiszen mialatt mi próbálunk, az emberek általában nyári pihenésüket töltik, azonban a felejthetetlen pillanatok mindenért kárpótolnak. Fantasztikus és szívbemarkoló élmény, az egyik legszebb ünnepünkön annyi ember előtt a színpadon állni.

- Az eredmények azt bizonyítják, hogy tehetséges fiatalok alkotják az együttest. Küzdelmes út vezet a sikerhez?

- A tehetség nem elég önmagában. Kitartás és szorgalom nyomán jön a siker! Rengeteg gyakorlás eredménye ahogyan a technikájuk és az egyéniségük tükröződik abban a percben, ahogy a színpadra lépnek. A muzikalitás és közönség motiválása is fontos szempont! Reméljük egyszer az a vágyunk is teljesül, hogy méltó körülmények között tudunk gyakorolni, tanulni egy valódi tükrös táncteremben, s nem egy iskolai aulában.

- Kinek a tehetségét dicséri az előadásaikban bemutatott látványos ruha költemények, a magával ragadó tánc és koreográfia?

– Állandóan körülvesz a zene, nem is tudom elképzelni a napjaimat e nélkül, a táncban is ezt szeretem a legjobban. Kifejezhetem magam, a zenét, úgy, ahogy én hallom. A táncban a test a hangszerek közé kerülő plusz tag. Ahogy én interpretálom, azzal adok valamit az embereknek magamból. Ezt szeretem legjobban a táncban. Természetesen ehhez szorosan kapcsolódik a kosztüm, amelyet minden koreográfiához a zene hatására álmodok meg, lerajzolom és válogatom hosszú keresés után a legkifejezőbb textileket, anyagokat. Rengeteg inspirációt szereztem a Magyar Táncművészeti Egyetemen kiváló eredménnyel befejezett tanulmányaim során, csodálatos emberektől tanulhattam, leshettem el titkaikat. Azóta is tartom velük a kapcsolatot. Az utóbbi években alkalmanként segíti munkámat táncművész kolléganőm, Botár Katalin, akia nagyobbaknál a klasszikus balett technika fejlesztését oktatja. A választott darabok egyike sem véletlen, nem hagynak nyugodni ezek a dallamok, amíg színpadra nem vihetem őket.

- A siker nyújtotta közösségi élmény mellett mit adhat az fiataloknak az EtvieDanse Táncegyüttes?

- A tánccsoport sikerének titka nem csupán a tánc iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartásában, a közös fejlődés lehetőségeiben és a jó hangulatú, baráti együttlét megteremtésében is, melyekre mindig kiemelt figyelmet szentelünk. Nagyon nagy szeretettel várjuk közénk továbbra is a táncolni vágyó gyerekeket és felnőtteket egyaránt!

- Már készen van a 2019-es repertoár? Melyek lesznek a kiemelkedő fellépések, versenyek?

- A tánccsoport lelkes elhivatottságát tükrözi repertoárjának sokszínűsége, hiszen számos koreográfiát sajátítottak el az évek során, amely igen változatos felépítésű műsorok összeállítását teszi lehetővé. Most éppen a báli szezon kezdetén vagyunk, számos rendezvényen lépünk fel. Márciusban kezdődnek a kvalifikációs versenyek, melyek végén az Európa-bajnokságon versenyzés a cél. Több alkalommal lépünk fel a csodás hangú énekművész Ress Hajnalka társaságában a jövőben is. Készülünk a Táncpedagógusok Országos Szövetségének rangos versenyére, és természetesen a nyáron a mindig varázslatos élményt jelentő István a király című rockopera előadására, mely Dióssi Csaba polgármester úr kezdeményezésére már látható volt városunkban öt évvel ezelőtt, s most ismét az volt a kívánsága, ehhez a darabhoz nyúljunk vissza, mert az élmény még mindannyiunkban él! Mindennap hálás vagyok érte. Legnagyobb sikeremnek az tudhatom be, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és sok embernek örömet okozhatok a hivatásommal.

 Vetési Imre
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Világbajnok lett a dunakeszi Hagymási Réka, bronzérmes Lucz Anna (2019. 08. 23.)Kozsuch Zsolt helyettes plébános: Búcsúzó gondolatok (2019. 08. 22.)Délután kialakulhat egy-egy zápor (2019. 08. 22.)Akit Erdély mindig visszavár - Tuzson-Berczeli Péter kolozsvári sikere (2019. 08. 22.)Nemzeti ünnep határok nélkül (2019. 08. 22.)Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy újra elindul a választáson (2019. 08. 22.)Kiss Zsolt: "Az MSZP-vel teljesedett ki ellenzéki összefogás Vácon" - Dr. Bóth János, a szocialisták elnöke továbbra is dr. Néveri Istvánt támogatja (2019. 08. 21.)"Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…" (2019. 08. 21.)Nyári tárlat 2019 (2019. 08. 20.)Rétvári: Napjainkban is európai politikát formáló tényező Magyarország (2019. 08. 20.)Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a Vox Humana (2019. 08. 20.)Sarokkőnek lenni önmagában is kihívás (2019. 08. 19.)Kiütéses győzelem a bajnoki nyitányon - VS Dunakeszi - Pilisi LK-Legenda 6-0 (2-0) (2019. 08. 17.)VSD célja a bajnokság megnyerése - Rajt előtti interjú Kecskés Zoltán edzővel (2019. 08. 17.)Egy év a MÁV élén - Jönnek a KISS vonatok, megújulnak a Dunakanyar állomásai (2019. 08. 17.)
| Következő 15 |