2019. augusztus 24. szombat - Bertalan Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!

Támogatóink


Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 02. 01.
Idén tizenháromezren korcsolyáztak Dunakeszi főterén - A városból indult el világhódító útjára a jégkorfball

Vidám fiatalok örömteli hangját zengte a főtéri jégpálya, akik jól begyakorolt mozdulatokkal sportoltak a kiváló minőségű jégen a TV kamerák előtt. A VS Dunakeszi korfball szakosztály lelkes tagjai vezetőjükkel, Nagy Bandorral az élen egy remek újítással ismét világgá röpítették a város jó hírét. A kiváló korfball szakedző egy új sportágat alkotott a korcsolyázás és a korfball ötvözése révén, mégpedig a jégkorfballt, amely felkeltette a DIGI Sport stábjának az érdeklődését is.

-   Nagyon szeretünk itt korcsolyázni, hiszen remek a pálya, szép a környezet, és még az időjárással is szerencsénk volt. Nekünk azért különleges a főtéren korcsolyázni, mert a jégkorfballt az egész világon csak itt lehet űzni, mert ezt mi, dunakesziek találtuk ki – mondja széles mosoly kíséretében az ötletgazda, a „világszabadalom” tulajdonosa, Nagy Bandor.

-   Ez azt jelenti, hogy egy új sportágat honosítottál meg?

-   Magyar fejlesztésű játék, amit adoptáltunk a jégre. A korfballhoz hasonlóan ezt az új sportágat is nagyon megkedvelték a VSD korfball szakosztályában sportoló fiatalok. Minden héten itt játszottuk ezt nagyszerű új sportágat. Látványosan fejlődött a gyerekek korcsolya tudása, de még közel sincsenek azon a szinten, mint az egyesület jégkorongozói.

A VS Dunakeszi jégkorfball csapata

-   Mi a cél, hogyan válhat elismert sportággá a jégkorfball?

-   Most tartunk ott, hogy elküldjük a szabályokat véleményezésre és elfogadtatásra a nemzetközi szövetségnek. Egyébként a csapatok is négy a négy ellen játszanak. Annyi a különbség – mivel a korcsályával nehezebb elrugaszkodni a jégről -, hogy itt egy fél méterrel alacsonyabban van a kosár, amibe be kell dobni a labdát. A gyerekek imádják a főtéri jégpályát, nagyon szeretnek idejárni. Most, az idény végén volt, aki azt kérdezte, hogy ezután mit csinál vasárnap reggelente. Nagyon hálásak vagyunk a Programirodának, hogy immár negyedik éve ebben a szép környezetben korcsolyázhatunk.

-   Hogyan fogadta a közönség, az „átlagember” a jégkorfballt?

-   Remekül, nagyon kedvezőek a visszajelzések. Jégkorfballos mérkőzéseink felvételeit mindig feltesszük a Facebookra, melyeket több ezer holland, belga, német néz meg, akik elismeréssel írnak a játékról és Dunakesziről, a szép főtérről – mondta érthető büszkeséggel Nagy Bandor.

A gyerekek és a felnőttek imádják a főtéri jégpályát

-   Kis fiamat kísértem el a TV felvétellel egybekötött jégkorfballos edzésre, de egyébként a lányom is tagja a VSD korfball csapatának, csak a forgatásra nem tudott eljönni – mondja érdeklődésem Endrődi Mária, karján a legkisebb, harmadik gyermekével. – Nagyon jónak tartom, hogy helyben korcsolyázhatnak a gyerekek, nem kell Pestre utazniuk, és még fizetniük sem kell érte. Barátokkal is eljönnek, mert jó a hangulat is, de mi is, az egész családdal kijárunk a főtéri jégpályára. Édesanyaként örülök, hogy a kisebb gyerekek is biztonságban korcsolyázhatnak, tetszik a környezet is. Mi egyébként is sportos család vagyunk, korfballoznak, néptáncra járnak a gyerekek, síelünk, kirándulunk. A mozgás, a sport természetes része az életünknek – jelentette ki a három gyermekes pedagógus édesanya.

Kíváncsi voltam arra is, hogy a felnőttek mellett a gyerekek számára mit adhat a főtéri jégpálya, a környezet, és az a sokat dicsért kellemes hangulat.

-   Vasárnap reggelente járunk jégkorfballozni, ami nekem tetszik, szeretek együtt lenni a többiekkel. Érdemes kipróbálni ezt a sportot, mert sok ügyesség kell hozzá – meséli Várhelyi Róbert, a Bárdos iskola 3. osztályos tanulója, a VSD korfball szakosztály tagja, akinek sokat jelent a csapatmunka és közös sikerélmény.

Egy másik fiatal, Juhász Máté is örül a lehetőségnek, aki évek óta korcsolyázik. Annak pedig különösen, hogy korcsolyázás közben korfballozhatnak. – A szabály egy kicsit más, itt pl. labdával a kezünkben nem lehet lépni, vagyis mozogni. Csak állóhelyzetben lehet passzolni, és a kosárra dobni a labdát – mondta Máté, aki elárulta, hogy felnőttként igazolt játékosként szeretni korfballozni, mert nagyon szeret sportolni.

Nagy városok látogatottságát veri Dunakeszi

A látogatottság a tavalyihoz hasonló volt. Ebben a szezonban is mintegy 13 ezren korcsolyáztak Dunakeszi főterén – nyilatkozta érdeklődésünkre Illés Luca, az országszerte több mobil jégpályát üzemeltető Jégpályák Center Kft. képviseletében, aki elmondta, hogy más városokhoz viszonyítja kimagasló a dunakesziek aktivitása.

-   Számunkra szinte természetes, hiszen a visszajelzések is azt mutatják, hogy kicsik és felnőttek egyaránt nagyon megkedvelték a fedett korcsolyapályát. Két éve, amióta mi üzemeltetjük a jégpályát, csak pozitív véleményeket hallottunk. Igaz, hogy sokat tettünk ezért a kedvező megítélésért, a pályát, a jég minőségét folyamatosan karbantartottuk, a karácsony előtti időszakban még az előírtnál is többször, hiszen óriási volt az érdeklődés.

Illés Luca azt is elárulta, hogy az előző évben használt korcsolyákat újakra cserélték, melynek köszönhetően még kellemesebb élményt jelentett a felhasználók számára az adventi vásárral körbevett pályán korcsolyázni, élvezni a mozgás, a sportolás örömét. Majdnem minden második látogató bérelt korcsolyát.

Már a következő idényre készül az Önkormányzat

– Ez volt az önkormányzat célja, ezért döntött a jégpálya megnyitása mellett, mert korábban sokaktól hallottuk, hogy Budapestre utaztak, hogy élvezhessék e népszerű téli sportot – mondta Sipos Dávid, a Polgármesteri kabinet és a Programiroda vezetője, aki a szülési szabadságát töltő korábbi vezetővel, Szabó Katalinnal és munkatársaival együtt sokat dolgozott a főtéri jégpálya és adventi vásár sikeréért.

-   Az évek óta jól bevált gyakorlat szerint hétköznap délelőtt az iskolák tanulói korcsolyázhattak díjmentesen, délután és hétvégén pedig a nagyközönség élhetett a lehetőséggel. A dunakesziek egy jelképes összeg, 500 forint ellenében. A diákok utaztatására – a közelben lévő gimnázium és katolikus iskola kivételével – autóbuszt biztosított az Önkormányzat, költségét a város fizette. Mi is azt érzékeljük, hogy a lakosság körében nagyon népszerű ez a szolgáltatás, melynek színvonalával elégedettek, amit kifejezésre is juttatnak. Ezért az Önkormányzat elkötelezett abban, hogy a 2019/2020 esztendő téli időszakában is felépíttesse a jégpályát a IV. Béla király téren, amit már ezekben a hónapokban meg kell pályáztatnunk, mivel egyre több városban igénylik a mobil jégpálya üzemeltetését. Az a település, amelyik csak ősszel kezd a szervezésbe, az biztos, hogy nem jut pályához. Mi már ezekben a napokban egyeztettünk az iskolákkal, hogy a következő idényben mikor szeretnék igénybe venni a főtéri jégpályát – tájékoztatott Sipos Dávid.

               Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: Torgyik Adrien és KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Világbajnok lett a dunakeszi Hagymási Réka, bronzérmes Lucz Anna (2019. 08. 23.)Kozsuch Zsolt helyettes plébános: Búcsúzó gondolatok (2019. 08. 22.)Délután kialakulhat egy-egy zápor (2019. 08. 22.)Akit Erdély mindig visszavár - Tuzson-Berczeli Péter kolozsvári sikere (2019. 08. 22.)Nemzeti ünnep határok nélkül (2019. 08. 22.)Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy újra elindul a választáson (2019. 08. 22.)Kiss Zsolt: "Az MSZP-vel teljesedett ki ellenzéki összefogás Vácon" - Dr. Bóth János, a szocialisták elnöke továbbra is dr. Néveri Istvánt támogatja (2019. 08. 21.)"Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…" (2019. 08. 21.)Nyári tárlat 2019 (2019. 08. 20.)Rétvári: Napjainkban is európai politikát formáló tényező Magyarország (2019. 08. 20.)Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a Vox Humana (2019. 08. 20.)Sarokkőnek lenni önmagában is kihívás (2019. 08. 19.)Kiütéses győzelem a bajnoki nyitányon - VS Dunakeszi - Pilisi LK-Legenda 6-0 (2-0) (2019. 08. 17.)VSD célja a bajnokság megnyerése - Rajt előtti interjú Kecskés Zoltán edzővel (2019. 08. 17.)Egy év a MÁV élén - Jönnek a KISS vonatok, megújulnak a Dunakanyar állomásai (2019. 08. 17.)
| Következő 15 |