2020. április 7. kedd - Herman Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 03. 16.
Koronavírus: Vácon hárman vannak karanténban - jelentette be a polgármester

Információink szerint három személy van városunkban, aki karanténos megfigyelés alatt van – jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Vác polgármestere. Matkovich Ilona hozzátette: - Tudni kell, hogy az esetlegesen koronavírus fertőzéssel diagnosztizált betegeket nem a váci Jávorszky kórházban ápolják majd, hanem Balassagyarmaton.

A városvezető elmondta, hogy a járvány helyi megelőzése érdekében vezetésével  létrehozott ötfős Helyi Operatív Törzs munkáját több szakember segíti majd folyamatosan. Meghoztuk első döntéseinket is, melyek közül a legfontosabbak:

- Folyamatos a szükséges védőeszközök, fertőtlenítők beszerzése, ezek továbbítása intézményeinkbe.

- A sportintézményeink bezárását követően azonnali hatállyal bezártuk kulturális intézményeinket a látogatóink elől. Így visszavonásig nem nyit ki a könyvtár, a színház, a művelődési központ, a levéltár, a múzeum és a Tourinform iroda sem.

- Információink szerint az iskolások fegyelmezetten távol maradtak ugyan az iskolai megjelenéstől, ám a város területén kisebb-nagyobb csoportokban töltik az időt. Ennek megakadályozására, a fiatalság és a váci polgárok egészségének védelmében mától nem lehet használni a váci közterületi játszótereket. A zárhatóakat lezártuk, de a többit is szigorúan ellenőrizzük.

Matkovits Ilona polgármester vezetőtársai jelenlétében tartott sajtótájékoztatót hétfő délután

- Az önkormányzati bölcsődék és óvodák is bezárnak holnaptól. Rendkívüli ügyelet formájában, maximum 5-10 fős csoportokban biztosítunk ellátást azon gyermekek számára, akik elhelyezését – a szülők írásban megindokolt kérésére – az intézményvezető engedélyezi. Az étkezést csak az intézményben benn lévők számára tudjuk biztosítani, elvitelre nem főzünk.

- A város három óvodai hálózatában a lecsökkent igény miatt egy óvoda marad nyitva.

- A hajléktalan szálláson tartózkodók dönthetnek maradásukról, ám ha elhagyják az intézményt, vissza már nem térhetnek oda.

- Holnaptól megszűnik a személyes ügyfélszolgálat mind a Polgármesteri Hivatalban, mind a Váci Városfejlesztő Kft-nél, mind azok tagvállalatainál. Tehát a Váci Távhő Kft-nél is. Az ügyintézés elektronikus, telefonos, vagy postai úton lesz biztosítva.

- Mivel a fertőzésveszély fokozottabb a közösségi közlekedési járműveken, szeretnénk megkérni mindenkit, hogy csak szükség esetén hagyja el a lakását. Jelentősen szűkítjük a helyi autóbuszjáratok számát, a munkába járást még biztosítjuk 6, 14 és 22 óra magasságában, valamint a kórház-rendelőintézet megközelítésére koncentrálunk. A sejcei járatok teljes egészében megmaradnak. A buszjáratok szűkítése külső okok miatt vélhetően leghamarabb szerdán lép életbe. Egészségük érdekében használjanak védőmaszkot a tömegközlekedési eszközökön. Kérjük, figyeljék az önkormányzati médiafelületeket, a vac.hu honlapot, vagy a Facebook Vác Város Önkormányzata oldalát

A szerdai képviselő-testületi ülés megtartásra kerül, de – a kivételes helyzetre tekintettel – kérjük a polgárok távolmaradását.

A bentlakásos idősotthonokban folyamatos a látogatási tilalom, az idősek napközi otthona folyamatosan üzemel.

A mozgáskorlátozottak egyesületének a szükséges segítségnyújtást megadjuk. A bentlakásos iskolák tanulóit ellátjuk.

Az önkormányzati működésben dolgozó fogorvosok csak súlyos esetekben, ügyeleti rendben látják el a jelentkezőket. A minimális szintre szeretnénk redukálni a háziorvosok rendelőben történő munkáját. Így kérjük a betegeket, hogy a telefonos egyeztetést vegyék igénybe, amely eredményeként a háziorvos a panaszos otthonában igyekszik ellátni a feladatát. Én is felhívom a figyelmet arra, hogy a váci kórházban szigorításokat léptettek életbe a járó- és a fekvőbeteg ellátásra vonatkozóan. Az erről szóló közlemény szintén megtalálható a vac.hu weboldalon is.

Az önkéntes, vagy kötelező házi karanténban tartózkodó váci polgároknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy – amennyiben egyéb módon ezt nem tudják megoldani – a Városházán telefonon kérjenek segítséget, étkezés biztosítására, gyógyszerkiváltásra, bevásárlásra. Ez esetben jelezzék kérésüket a 27-es körzetben a 315-534-es vagy az 513-439-es telefonszámon.

Néhány ajánlást is szeretnék megfogalmazni. Kérem, csak szükség esetén menjenek közösségbe. A Postán, üzletekben, patikákban használjanak védőmaszkot. A kilincseket minden intézményben folyamatosan fertőtlenítsék.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy tartsunk be minden ajánlott egészségügyi jótanácsot. Kerüljük a tömeget, figyeljünk arra, hogy gyermekeink ne közös szabadidős tevékenységként értelmezzék az iskolai szünetet, hanem maradjanak otthon.

Ugyanakkor nem szabad engedni, hogy a pánik átvegye az irányítást. A fenyegetettséggel egy ideig együtt kell élni, de nagyon komolyan gondolom, hogy ezt a járványt csak egymásra figyelve, egymást segítve győzhetjük le.

Szükség esetén hozunk majd olyan intézkedéseket, amelyek nem mindenki számára kellemesek. De a városvezetés nevében leszögezem: minden döntésünk arról szól, hogy a városban megelőzzük a járványt, vagy minél alacsonyabb szinten tartsuk a megbetegedések számát.

Ebben kérem az önök további segítségét, fegyelmezettségét és mások iránti figyelmességét.

Jó egészséget minden váci polgárnak! – jó kívánsággal zárta sajtótájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

 

 

 

 (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Új kerékpárút épül Dunakeszi és Budapest között (2020. 04. 04.)A lovas hagyományok őrzője (2020. 04. 04.)A zöldhulladék tervezett gyűjtési rendje április 6. és 10. között (2020. 04. 04.)Váci Városháza reagálása a Fidesz-KDNP közleményére - Mint írják, segítségnyújtás helyett újabb támadás (2020. 04. 03.)A koronavírus után is magasak lesznek az ingatlanárak Pest megyében? (2020. 04. 03.)Kundlya Zsófia: egy pillanatra sem adtam fel, online Cheerleader gálát szerveztünk (2020. 04. 03.)Váci Fidesz-KDNP közleménye: Matkovich Ilona tegyen végre lépéseket a járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében! (2020. 04. 03.)Célegyesbe fordult az Ipoly-híd építése (2020. 04. 02.)Megnyíltak a Magyar Falu Program első pályázatai (2020. 04. 02.)Szobon széles körű összefogással védekeznek a koronavírus terjedése ellen (2020. 04. 01.)Vác: adománygyűjtő bankszámla vírusgátló eszközök vásárlására (2020. 04. 01.)Szájmaszkokat vittek a kórházakba a váci kézisek (2020. 04. 01.)Dunakeszi összefog csoportban ötezernél is több tag - A koronavírus elleni védekezés erősíti a közösségi összefogást (2020. 04. 01.)Libor Józsefné Dr. rangos állami kitüntetést kapott - Beszélgetés az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorával (2020. 03. 31.)Online sportolásra hív a VSD! (2020. 03. 31.)
| Következő 15 |