2020. május 26. kedd - Fülöp Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 03. 31.
Libor Józsefné Dr. rangos állami kitüntetést kapott - Beszélgetés az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorával

Március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Libor Józsefné Dr.-nak, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorának az intézmény érdekében végzett magas színvonalú oktatásszervezői és vezetői munkája elismeréseként.

- Ez a rangos állami kitüntetés nyilván fontos mérföldkő az eddigi pályafutását átgondolva, és bizonyára inspiráló, biztató visszajelzés is egyben. Hogyan fogadta az elismerést? - kérdeztük a rektor asszonyt.

- Természetesen ez az eddigi legmegtisztelőbb elismerés a pályafutásom során, nagyon nagy öröm és meglepetés volt már egyáltalán maga a javaslattétel a személyemre és hát a díj odaítélése még inkább felemelő kitüntetés - kezdte válaszát Libor Józsefné Dr.

- Már több mint három évtizede vagyok a felsőoktatásban, az oktatói kinevezést és tevékenységet követően a ranglétrán szépen lépegetve tanársegéd, adjunktus, docens, főiskolai tanár lettem, aztán tanulmányi rektorhelyettesi kinevezést kaptam itt a főiskolán, három évvel ezelőtt pedig rektori megbízatást. Nagy kihívás, ugyanakkor rendkívül inspiráló feladat az intézmény irányítása, annak segítése, hogy betölthessük küldetésünket.

 

- Bizonyára több olyan mérföldkő kiemelhető az utóbbi három évből, amelyek meghatározóak a főiskola életében, történetében.

- Elsőként azt említem meg, hogy sikerült több új szakot beindítanunk, például a csak kicsivel régebbi, neveléstudományi mesterképzésünk mellett további két viszonylag újabb mesterszakunk is van. Az egyik a szociálpedagógia, aminek az alapszakja ugyancsak létezik nálunk, és nagy igény mutatkozott az emeltebb szintű folytatás lehetőségére, annál inkább, mert egyre több olyan gyermekkel találkoznak a pedagógusok, akik rászorulnak az ilyen fajta támogatásra, ez a képzésünk országos hírű, illetve említést érdemel ehhez kapcsolódóan a gondozásunkban megjelenő, a Magyar Tudományos Akadémia által is elismert Szociálpedagógia című folyóirat kiadása. Értelemszerűen a másik újabb mesterszakunk szintén kapcsolódik fő profilunkhoz, ez a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szak, nagyon szép terület ez, és valóban a nálunk végzett alapdiplomások közül mindenki be tud kapcsolódni ebbe a magasabb szintű képzésbe, akár pedagógusként, akár hitéleti-, akár társadalomtudományi területen szerez alapvégzettséget.

- Az alapképzéseknél milyen újdonságokat, terveket emelne ki?

- Az alap ugye a pedagógusképzés, ide tartozik a csecsemő- és kisgyermeknevelő-, az óvodapedagógus-, a tanító alapszak, tulajdonképpen erre épül rá a szociálpedagógia. Aztán a hitéleti területen újra sikerült akkreditáltatnunk a katekéta-lelkipásztori munkatárs szakot, amelynek elvégzésével a diplomával rendelkezőknek lehetőségük van hittan oktatásra gyermek-, ifjúsági- és felnőtt korosztályban egyaránt, és hát a lelkipásztorok mellett más segítő feladatokat is el tudnak látni. Nagyon fontos továbbá a kántor szakunk kiemelése, már csak azért is, mert ilyen területen egyedül nálunk van lehetőség arra, hogy a hallgatók a népénekek, a gregorián és a más hagyományos templomi zenék, énekek mellett az egyházi könnyűzenéből ugyancsak ismereteket szerezzenek, mondhatni, hogy a XXI. században ez már egy elvárt követelmény a hívő közösségek részéről.  

- A főiskola székhelye, központja a Konstantin téri iskolaközpont, de emellett már a fővárosban is van önálló, saját képzőhelyük. Kérem, hogy ennek jelentőségéről is szóljon néhány szót!

- Több különböző fővárosi helyszínen, bérelt épületekben elsősorban továbbképzéseket folytattunk, bő két éve annak, hogy Pesterzsébeten elkészült saját tulajdonú modern iskolánk. Ide vonatkozóan a továbbra is meghatározó, hétvégi rendszerű továbbképzések mellett más elképzeléseink is vannak. Hétköznapokra elkezdtük a mai OKJ-képzéseknek megfelelő különböző szakok kidolgozását, nyilván ez is alapvetően a pegagógus képzéshez és a szociális területhez kapcsolódik majd, például dajka, pedagógus-asszisztens, gyógypedagógiai asszisztens képzéseket indítunk, ezek akkreditációja megtörtént. Mindezzel a fővárosi intézményünk teljes kihasználtsága is megoldódhat, illetve az itt végzőkkel bővülhet azok köre, akik szívesen folytatnák a tanulmányaikat főiskolai szakjainkon.

- Nagyjából két éve új szlogenje van a főiskolának, miszerint "Nálunk esélyt kaphatsz, hogy ezer esélyt adhass." Mi az eredete az intézmény küldetését nagyszerűen kifejező mondatnak?

- Amikor megkaptam a rektori kinevezést, vezető társaimmal, kollégáimmal egyetértettünk abban, hogy muszáj valami új arculatot kialakítani, jobban megmutatni a főiskola presztízsét. Kiírtunk egy pályázatot a hallgatóinknak, hogy próbáljanak egy olyan szlogent megfogalmazni, ami az összes szakunkra érvényes lehet. Rengeteg nagyszerű ötletet kaptunk, tényleg nagyon nehéz volt kiválasztani egyet, de ezt találtuk olyannak, ami valóban egyaránt illik a pedagógus-, a hitéleti- és a szociális képzéseinkre, ezúton is köszönetet mondok a szlogenpályázatot megnyerő Guti Karina Bianca azóta már végzett óvodapedagógus hallgatónknak.

 

- Végül értelmezzük kicsit mélyebben a szlogen alapján, miben jelent többletet az, hogy katolikus főiskoláról beszélünk?

- Iskolánk épp húsz évvel ezelőtt vette fel Apor Vilmos vértanú püspök nevét, akire büszkék vagyunk, akit méltán állíthatunk példaképnek. A katolikus jelzőt is büszkén használjuk, lévén, hogy a Váci Püspökség a fenntartója az intézménynek, és valóban arra törekszünk, hogy a pedagógus szakokon, a szociális képzési területen is jelenjenek meg azok a katolikus értékek, amiket mi is képviselünk, és majd a hallgatóink is át tudnak adni azokon a helyeken, ahová kerülnek. Egyre több óvoda, általános iskola kerül egyházi fenntartásba, de még nem elégséges számú az az oktatói, nevelői gárda, akik elkötelezettek a keresztény hit, a kereszténység értékei iránt, mi szeretnénk hozzájárulni a hiány enyhítéséhez azzal, hogy igyekszünk erősíteni a nálunk tanuló hallgatók ilyen lelkületű elhivatottságát.

 

 Ribáry Zoltán (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat (2020. 05. 25.)Július 6-án nyit a dunakeszi nyári tábor (2020. 05. 25.)Nagymaros jól vizsgázott a koronavírus járvány ideje alatt (2020. 05. 25.)Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz (2020. 05. 25.)"Meglepetés koncert" Dunakeszin (2020. 05. 22.)Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi akcióterv (2020. 05. 22.)A Dunakeszi Tankerületi Központ tájékoztatása az iskolai ügyeletről (2020. 05. 21.)Újabb kormányzati források Vácnak! - Megújul a nagy múltú intézmény (2020. 05. 20.)A váci szlovákok is segítik a várost és már a programjaikra készülnek (2020. 05. 19.)Cimbaliband koncert Dunakeszin a Térzene Program keretében (2020. 05. 19.)A mentáltréner alapgondolata: Te értékes vagy és egyedi (2020. 05. 19.)Virágos Szob (2020. 05. 18.)A BEK-döntő, amelyen Puskás négy gólt rúgott hétfőn az M4 Sporton (2020. 05. 18.)Szijjártó Péter feloldaná a korlátozó intézkedéseket a határokon (2020. 05. 18.)Énekkari előadás a város szívében (2020. 05. 18.)
| Következő 15 |