2020. május 27. szerda - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 05. 02.
Örök kedvencek, akik elhozták Budapestre a Real Madridot - Születésnapi interjú Nyilas Elekkel, a Fradi egyik legendájával

Negyedszázada, a Bajnokok Ligája 1995-96-os sorozatában a magyar labdarúgás klubtörténetében a Ferencváros egyedülálló sikert ért el azzal, hogy a selejtezőben idegenben legyőzte a belga RSC Anderlecht együttesét (0-1), majd hazai környezetben elért döntetlennel (1-1) bejutott a csoportkörbe, ahol olyan világsztárcsapatok várták, mint a Real Madrid és az Ajax. A Fradi egyik kiválósága Nyilas Elek volt, aki a korábbi BL-győztes Ajax ellen 11-esből szerzett gólt az Üllői úti arénában, akinek Dunakeszin indult el labdarúgó karrierje, majd Göd és Vác után 1995-1997-ben a Ferencváros meghatározó játékosa volt, ahová az izraeli idegenlégióskodás után 1998-ban tért vissza.

A magyar futballrajongók számára örökélményként átélt csodálatos sikert az M4 Sport csatornának köszönhetően az ifjú nemzedék tagjai is láthatták a minap. Milyen érzés volt újra „átélni” azokat a sporttörténelmi mérkőzéseket, melyek egyik főszereplője Ön volt? – kérdeztem Nyilas Elektől.

-  Ebben az időszakban kettős érzés van bennem! Egyrészről a világ minden táján a bajnokságok vége felé közelednénk, jobbnál jobb meccseket kellene élőben megtekintenünk és teljesen más izgalmakat kellene, átéljünk, ismerve a kialakult helyzetet, nem is beszélve az Európa-bajnokság elhalasztásáról! Másrészről viszont tudom, hogy milyen sok futballt szerető embert tesz boldoggá az, hogy ezeket a mérkőzéseket évről évre többször is levetíti a magyar tévé valamelyik sportcsatornája! Valóban nagyon nagy élmény ez a mai napig mindannyiunknak! Megnézni viszont még egyszer sem „sikerült”, de erre nincs is szükség, hiszen ennyi idő távlatában is élénken élnek bennem az emlékek!

Hogyan készültek a legendás klubok világsztárjai ellen, volt-e valamilyen különleges sportszakmai és lelki ráhangolódás, hiszen nem mindennap léphet pályára egy magyar labdarúgó Santiago Bernabéu stadionban?

-  Visszatekintve ezekre a mérkőzésekre ma már látni, mekkora dolog volt ez abban az időben! Hiszen ne felejtsük el, hogy akkor még csak négy csoport volt, tizenhat csapattal! Abból is már nyolc kiemelttel! Ami azt jelentette, hogy az összes többi európai bajnokcsapatnak, írd és mondd, nyolc hely maradt! Mindenki láthatja, nem volt egyszerű a helyzet! Ezek csak az idő múlását nézve értékelődnek még jobban fel! Mert amikor benne élsz, ezt még nem igazán látod, a felkészülésed is megy egy megszokott rendszerben! Természetesen mind csapatszinten, mind egyénileg elemeztük az aktuális ellenfelünket, felkészültünk belőlük, mint máskor is! A nagy különbség nem itt mutatkozott! 

Véleménye szerint miben voltak jobbak az Ajax és a Real Madrid játékosai, mint Önök? Mi volt az ő sikerük titka?

-  Itt folytatnám, akkor az előbb félbe hagyott gondolatomat! A pályán viszont már mutatkozott „némi” különbség, a javukra! A játékosok többsége gyorsabb, erősebb, dinamikusabb, egyszerűen jobb játékos volt! De ebben semmi különleges dolog nincs, hiszen világsztárokról volt szó már akkor is! Meg kell csak nézni a további pályafutásukat! A sikerük titka pedig más nem lehet, mint az alázat, a szorgalom, a hozzáállás és a sok-sok edzés, gyerekkoruk óta! Egyszerű (lenne) ez!

A magyar szurkolók – klubszimpátiától függetlenül – egy emberként örültek a Ferencváros sikerének, akik nagyon bíztak benne, hogy a következő években folytatódik a nagyszerű sorozat? Mi az oka, hogy azóta egyetlen csapatnak sem sikerült megismételni a Fradi ragyogó teljesítményét?

-  Abban az időben mi is éreztük, hogy többen lettünk és természetesen örültünk is ennek, hiszen ebben az európai kupasorozatban mi nem csak a Ferencvárost, hanem Magyarországot is képviseltük! Ez azért felelősséggel járt! Az pedig egyértelműen látszik, hogy az elit és a középcsapatok között, ahova mi is tartozunk, a szakadék nagyon mély anyagi és szakmai kérdésekben is! Ennek természetes következménye, hogy nem tudsz oda kerülni a legjobbak közé, maximum részsikereket tudsz elérni! Lásd Fradi, Vidi az EL-ben!

Úgyis kérdezem Öntől, mint egykori kiváló játékostól, 14-szeres válogatott-tól és úgy is, mint edzőtől; milyen sportszakmai változásokra van szükség ahhoz, hogy a magyar labdarúgás belátható időn belül megközelítse Európa legjobbjait?

-  Nagyon nehéz kérdés, de nem megoldhatatlan a feladat! Nagyon fontos lenne a szemléletünkön változtatni, lelkiismeretesebben dolgozni, tanulni és mindig képezni magunkat! Gondolok itt mindenkire, aki a labdarúgásban tevékenykedik! Legyen az edző, játékos, masszőr, vagy bárki! Arról nem is beszélve, hogy azokkal a lehetőségekkel, amihez a kormányunk által hozzá jutottunk, előrébb kellene minden tekintetben tartanunk! Élni és nem visszaélni kellene ezzel a párját ritkító ösztönzéssel!

Május 3-án ünnepli 51. születésnapját, melyhez szívből gratulálunk. Gondolom az ünnepi megemlékezések között kiemelt helyen szerepel majd a negyedszázada elért fantasztikus siker!? A jubileumi évfordulón összejönnek a legendás csapat játékosai? 

-  Természetesen ünneplünk, bár a negyed évszázad kicsit ijesztő! Nagyon jó érzés vissza gondolni ezekre a mérkőzésekre, de nagyon nem szoktam nosztalgiázni! Nosztalgiázzanak az idősek, mi még nem vagyunk azok! Nagyon sok feladat vár még ránk az életben és a labdarúgásban is! Szeretnék mindkettőben segíteni, megfelelni a kívánalmaknak! Az összejövetelről még semmi hír, de talán ebben a helyzetben ez normálisnak mondható! Reméljük, normalizálódik a helyzet és ebben az évben mindenre sor kerül! Nem vagyunk lekésve semmiről!

A D csoport végeredménye

Csapat

M

GY

D

V

LG

KG

GA

P

 Ajax

6

5

1

0

15

1

+14

16

 Real Madrid

6

3

1

2

11

5

+6

10

 Ferencvárosi TC

6

1

2

3

9

19

-10

5Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: archívfelvétel

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Fut a Keszi ősszel, Mikulásfutás talán télen, Fut a Vác talán majd egyszer! Kedves Futótársak!! (2020. 05. 27.)Meglepetés koncert szombaton Vácon, két helyszínen (2020. 05. 27.)Lassan, de egyelőre biztosan újrainduló futballélet (2020. 05. 27.)Tuzson Bence: A város önkormányzata és a fóti emberek nagyon jól teljesítettek - Közel húszmilliárdos fejlesztés készül (2020. 05. 26.)Dunakeszin szeptemberben nyit a 120 férőhelyes új óvoda (2020. 05. 26.)Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat (2020. 05. 25.)Július 6-án nyit a dunakeszi nyári tábor (2020. 05. 25.)Nagymaros jól vizsgázott a koronavírus járvány ideje alatt (2020. 05. 25.)Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz (2020. 05. 25.)"Meglepetés koncert" Dunakeszin (2020. 05. 22.)Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi akcióterv (2020. 05. 22.)A Dunakeszi Tankerületi Központ tájékoztatása az iskolai ügyeletről (2020. 05. 21.)Újabb kormányzati források Vácnak! - Megújul a nagy múltú intézmény (2020. 05. 20.)A váci szlovákok is segítik a várost és már a programjaikra készülnek (2020. 05. 19.)Cimbaliband koncert Dunakeszin a Térzene Program keretében (2020. 05. 19.)
| Következő 15 |