2020. május 27. szerda - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 05. 03.
Szijjártó Péter: "Most egy nagy dobbantásra van szükség"

Az elmúlt tíz esztendőben sereghajtókból Európa éllovasaivá váltunk – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mint mondta, munkahelyeket a vállalatok teremtenek, ezért kiemelt fontosságúak a beruházásösztönző intézkedések, és a stabil politikai helyzet, amit Magyarország fel tud kínálni a külföldi vállalatoknak. Tavaly Magyarország produkálta a legmagasabb gazdaságfejlődési ütemet az egész Európai Unióban, és ez világosan megmutatja, hogy a magyar emberek által előállított gazdasági teljesítmény világviszonylatban is versenyképes – tette hozzá.

– A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket és felszereléseket a pandémia idején világviszonylatban is nagyon nehéz beszerezni. Milyenek a tapasztalataik a speciális eszközök világpiacán?

– A világjárvány elleni küzdelem legfontosabb frontja most az egészségügyi védekezés, tehát biztosítanunk kell, hogy a magyar egészségügy alkalmas legyen arra, hogy elbírja a rá háruló nyomást, és a koronavírussal megfertőződött betegeket el tudja látni. Ehhez speciális eszközökre van szükség. Olyanokra, amelyek iránt a kereslet jelenleg nagyjából a békeidőben megszokottnak az ezerszerese. Tehát olyan túlkereslet van az egészségügyi védekezés sikere szempontjából létfontosságú speciális eszközök iránt, hogy ez gyakorlatilag teljes mértékben zárójelbe teszi a világpiaci működési törvényszerűségeket és szabályokat. Mindenki Kína ajtaján kopogtat, sőt, dörömböl. Ugyanis Kínában vannak meg azok a kapacitások, amelyek tömeges mértékben lehetővé teszik ezeknek az eszközöknek a gyártását. Ebből adódik aztán, hogy vannak olyan ügynökök, akik ugyanazt a készletet hatszor-nyolcszor is eladják különböző vevőknek más és más áron. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a kínai állam, a kínai kormány nagyon sokat segített nekünk az elmúlt időszakban. Személyesen beszéltem a kínai kereskedelmi- és külügyminiszter kollégámmal is, és egyértelmű, hogy a hatóságok minden törvényes eszközzel segítik a magyar beszerzések sikerességét, amiért mi hálásak is vagyunk.

– Az eddigiekben milyen felszereléseket és eszközöket sikerült beszereznünk?

– Eddig több mint nyolcvanötmillió maszkot tudtunk importálni, és több mint ötvenmillió védőruhát. Beszereztünk több mint egymillió tesztet, és most már az ezret is eléri az importált lélegeztetőgépek száma, ami világosan mutatja, hogy megérte korrekt kapcsolatokat fenntartani a Kínai Népköztársasággal. Ha nem lenne olyan jó a kapcsolatunk, mint amilyen, akkor az egészségügyi védekezéshez szükséges speciális eszközök beszerzésében sem állnánk ilyen jól.

– A koronavírus-járvány miatti válság viszonylag erős és stabil állapotban érte a magyar gazdaságot. Ez a helyzet jelentett bármiféle előnyt hazánk számára a védekezésben?

– Az elmúlt tíz esztendőben sereghajtókból Európa éllovasaivá váltunk. Tavaly Magyarország produkálta a legmagasabb gazdaságfejlődési ütemet az egész Európai Unióban. Ez világosan mutatja, hogy a magyar emberek által előállított gazdasági teljesítmény világviszonylatban is versenyképes. Most van különös jelentősége annak, hogy az elmúlt tíz évben ilyen teljesítményt nyújtottunk, mert azok a gazdaságok, amelyeket legyengült állapotban ért a válság, nagyon szenvednek majd az előttünk álló időszakban. Nálunk stabilak az alapok, így mi sokkal előnyösebb helyzetből dobbanthatunk. Mert itt most egy nagy dobbantásra van szükség, hiszen egy teljesen új verseny indul, teljesen új körülmények állnak elő a világgazdaságban, és az új körülmények között majd ebben az új versenyben kell helytállnunk. Ehhez nekünk egy nagy dobbantásra, egy jó rajtra van szükségünk. Ez pedig azon múlik majd, hogy ki milyen állapotban érkezett a rajthoz, s így mi szerencsére a rajtrács elejére kerültünk.

– Hogyan lehet majd új munkahelyeket teremteni a járvány lecsengése után?

– A világjárvány rendkívül komoly gazdasági kihívásokat hoz létre, világszinten munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, vagy szűnnek meg. Nekünk az a feladatunk, hogy itt, Magyarországon megvédjük a veszélybe kerülő munkahelyeket, és létrehozzunk legalább annyi újat, mint amennyi most elveszik. Munkahelyet mindig a vállalatok hoznak létre, méghozzá beruházásokkal. Ezért most kulcskérdés az, hogy fenntartsuk azt a helyzetet, amit az elmúlt tíz évben kiharcoltunk magunknak. Vagyis azt, hogy a közép-európai térségben a legvonzóbb beruházási környezetet Magyarország tudta felmutatni. Ezt nemcsak fenn kell tartanunk, de a megújuló versenyben ilyen tekintetben újabb és újabb lépéseket kell tennünk. Újabb és újabb érveket kell a vállalatoknak szolgáltatnunk arra, hogy miért érdemes Magyarországon beruházni.

– A gazdaság megerősítését, illetve újraindulását szolgálják majd az úgynevezett különleges gazdasági övezetek is?

– Amikor a vállalatok beruházásokról döntenek, akkor több szempontot mérlegelnek. Az egyik legfontosabb a politikai stabilitás kérdése. Ezt pedig nem politikai ideológiák mentén értékelik, hanem azt mérlegeleik, hogy ha egyszer valamiben megállapodnak az adott ország kormányával, azt milyen eséllyel tartják majd tiszteletben. Az elmúlt tíz évben ebből a szempontból jelesre vizsgáztunk, mert amiben velünk megállapodtak a vállalatok, azt mind tartani tudtuk. Hiszen stabil, kiszámítható parlamenti többségünk van, gyorsan tudunk döntéseket hozni, és fölösleges koalíciós viták sem terhelik a kormány működését. A nagy, sok milliárd eurós beruházásokat végrehajtó vállalatok számára kulcskérdés a kiszámíthatóság. A különleges gazdasági övezet, mint új jelenség, mint új forma, egy újabb lépés abban az irányban, hogy a magyar beruházás-ösztönzési rendszer kiszámíthatóságát és megbízhatóságát növeljük.

– Milyen jelentősége lesz a város életére nézve annak, hogy Gödön jön létre az első ilyen különleges gazdasági övezet?

– Göd az elmúlt évek komoly tárgyalásainak, lobbizásainak és kormányzati intézkedéseinek köszönhetően felkerült az elektromos autógyártás világtérképére. A Samsung SDI a világ egyik legnagyobb vállalata ebben az iparágban. A céggel eddig két beruházási fázisról állapodtunk meg, aminek értelmében mintegy másfél milliárd eurónyi beruházást hozott a Samsung SDI Gödre, és megteremtett ezerhatszáz munkahelyet. Jelenleg egy olyan újabb beruházásról tárgyalunk velük, amely a magyar gazdaságtörténet legnagyobb egyszeri beruházása lehet, és amelynek nyomán a magyar gazdaság az új, elektromobilitásra épülő iparágban minden kétséget kizáróan az egyik európai zászlóshajóvá válhat. Ez egy olyan nagy beruházás, amely több ezer munkahelyet tud majd létrehozni, és a magyar gazdaság eldobbantásának, újraindulásának, új korszakbeli versenyképességének az egyik záloga lehet. Egy ilyen beruházást veszélybe sodorni helyi hatalmi harcokkal, a városházán belüli, egymással szembeni leszámolási kísérletekkel, tilos. Ha valaki veszélybe sodor egy ilyen beruházást, az a nemzet, és a nemzetgazdaság egésze ellen cselekszik. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb döntés született, amivel Göd kap egy újabb, nagyon komoly fejlődési lehetőséget, tehát jobb lesz az élete az itt élő embereknek, családoknak, gyerekeknek, időseknek egyaránt.

– Kimondhatjuk, hogy Göd büszke lehet arra, hogy itt jön létre hazánkban az első ilyen övezet?

– A gödiek valóban büszkék lehetnek a városukra, a saját teljesítményükre, mert ha ők nem nyújtottak volna ilyen fantasztikus teljesítményt az elmúlt években, akkor nem is beszélgethetnénk most egy ilyen beruházásról. De ne csak a gödiek, hanem a dunakesziek, a csomádiak és a sződligetiek is legyenek büszkék magukra, mert itt nyilvánvalóan nem egy kisváros teljesítményéről beszélünk, hanem egy teljes térség eredményéről.Szabó Palócz Attila (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Fut a Keszi ősszel, Mikulásfutás talán télen, Fut a Vác talán majd egyszer! Kedves Futótársak!! (2020. 05. 27.)Meglepetés koncert szombaton Vácon, két helyszínen (2020. 05. 27.)Lassan, de egyelőre biztosan újrainduló futballélet (2020. 05. 27.)Tuzson Bence: A város önkormányzata és a fóti emberek nagyon jól teljesítettek - Közel húszmilliárdos fejlesztés készül (2020. 05. 26.)Dunakeszin szeptemberben nyit a 120 férőhelyes új óvoda (2020. 05. 26.)Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat (2020. 05. 25.)Július 6-án nyit a dunakeszi nyári tábor (2020. 05. 25.)Nagymaros jól vizsgázott a koronavírus járvány ideje alatt (2020. 05. 25.)Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz (2020. 05. 25.)"Meglepetés koncert" Dunakeszin (2020. 05. 22.)Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi akcióterv (2020. 05. 22.)A Dunakeszi Tankerületi Központ tájékoztatása az iskolai ügyeletről (2020. 05. 21.)Újabb kormányzati források Vácnak! - Megújul a nagy múltú intézmény (2020. 05. 20.)A váci szlovákok is segítik a várost és már a programjaikra készülnek (2020. 05. 19.)Cimbaliband koncert Dunakeszin a Térzene Program keretében (2020. 05. 19.)
| Következő 15 |