2020. május 27. szerda - Hella Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 05. 10.
Otthoni edzés - Lehetőségek és buktatók, avagy hogyan hozd ki magadból a maximumot?

Talán sosem volt még olyan aktuális az otthon edzés lehetőségeinek boncolgatása, mint napjainkban. Szerencsére sok fittségi cél elérése megoldható minimális eszközigénnyel, egészen kis helyen is. Persze Kreativitás, Kompromisszum kell, cserébe viszont Költséghatékony. És ezzel megalkottuk az otthon edzés 3K modelljét!

Ha szétnézünk a fitnesztrendek között, sok olyan edzésrendszert találunk, ami eleve kevés eszközzel dolgozik, vagy a saját testünkön kívül semmi másra nincs szükségünk gyakorlásukhoz. A legelterjedtebb ezek közül a jóga, aminek számos változata között nagy eséllyel megtaláljuk a kedvünkre valót. A BodyArt szerelmesei sem esnek kétségbe egy kis szobafogságtól, ahogy a Fegyencedzés, az Animall Flow, a Ground Force Method, vagy a funkcionális edzés hívei is könnyen feltalálják magukat a most kialakult helyzetben.

Saját, otthoni edzésünk kialakításában tehát érdemes ilyen, vagy ehhez hasonló rendszerek mozgás anyagából szemezgetni, vagy olyan szakember segítségét kérni, aki jártas hasonló mozgáskultúrákban. Így otthoni körülmények között is ki tudjuk magunkból hozni a maximumot.

Elsősorban azok örülhetnek, akik szálkásodni szeretnének, vagy arányos, szépen kirajzolt, de nem túlzó izomzatot építenének. Zsírégetés, állóképesség, vagy erő-állóképesség fejlesztése otthoni körülmények között egészen könnyen kivitelezhető. Nehezebb a dolga annak, aki komolyabb izomtömeget szeretne építeni, mert az ezt elősegítő alacsony ismétlésszámú gyakorlat végrehajtáshoz nagy ellenállás szükséges, amit így nehéz biztosítani. A mozgáskoordináció, és az ízületi mozgékonyság fejlesztése is szobabarát cél, ezzel sem érdemes az edzőtermek újranyitásáig várni.

Otthoni eszközök

Az otthoni eszközökről mindig egyik vendégem története jut eszembe. Akkor épp a koordinációs félgömböt használtuk edzésen, ami megtetszett neki, így beruházott egyre otthonra. Férje néhány másodpercig nézegette, majd az “ilyen furcsa alakú szobainast még sosem vettél” mondattal nyugtázta a dolgot. De persze most minden más lesz! Viszont ha a nagy keresgélésben csak az elektromos haspillangó kerül elő az ágy alól, nézzünk pár olyan eszközt, ami tényleg segítségünkre lehet otthonunkban.

Fitball: Leeresztve kis helyen is elfér, fölfújva számtalan gyakorlatban használható. Kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy több méret van belőle. Ha nem ülni szeretnénk rajta, hanem edzeni vele, én az 55-65 cm átmérőjű labdákat ajánlom. Elasztikus ellenállások: Gumipánt, gumikötél, gumiszalag – mérettől, formától függően eltérő a nevük, funkciójuk. A klasszikus edzőtermi ellenállásokat nagyon jól ki lehet velük váltani. Beszerzési áruk viszonylag alacsony, így ebből érdemes több típust, és típusonként is többféle erősségűt vásárolni, hogy minden gyakorlathoz megtaláljuk a megfelelő ellenállást. Edző heveder: Talán ez az igazi all in one eszköz. Ha van egy felfüggesztési pontod, és egy nagyjából 3m x 2m-es területed, ezzel a szerrel a teljes testet meg tudod dolgoztatni. Így, ha csak egyet választasz a listából, és biztosan megfelelően fel tudod szerelni, én ezt ajánlom neked!

Ugrókötél: Filléres tétel, a keringés fokozás egyik legegyszerűbb, és leginkább helytakarékos eszköze. Emellett szórakoztató is, mert számos trükk van vele, ami akkor is kihívást jelent, ha már csukott szemmel is megy a dupla áthajtás. Szőnyeg, padló: Attól függően, hogy mennyire tudsz állandó, vagy átmeneti helyet kialakítani edzéseidhez, érdemes összeilleszthető torna padlót, vagy fitnesz szőnyeget használnod. Ezek célja, hogy egy könnyen tisztítható, csúszásmentes felületet kapj, ahol a gyakorlatokat biztonságosan tudod végrehajtani.

Ezeken kívül a háztartásban rengeteg olyan hétköznapi tárgy van, aminek alternatív felhasználásának csak a képzelet szab határt. Így fog beépülni egy otthoni edzésbe az ágy széle, a gurulós szék, a lépcsősor, a partvisnyél, az ásványvizes palack, vagy a törlőrongy- járólap kombó, hogy csak néhány példát említsek.

Mire figyelj?

Az edzés három részből áll: bemelegítés, fő rész, levezetés. Tapasztalatom szerint az emberek többsége az elsőt és az utolsót szereti elhagyni, mert nem konkrétan a kitűzött cél eléréséhez kapcsolódik. Ha viszont ezek valamelyike kimarad, nő a sérülés veszélye. Ha sérülés van, a cél sem valósul meg. Törekedjünk tehát arra, hogy a hármas egységet akkor is betartsuk, ha nincs mellettünk az edző. Magunk miatt fontos ez, nem másért csináljuk.

A bemelegítés egy komplex folyamat, aminek foglalkoznia kell a keringés fokozásával, az ízületek mozgékonyságának javításával, ízület felszínének nedvesítésével, izmok rugalmasságának, tónusának fokozásával, valamint pszichés ráhangolással. És ezt még tovább is lehetne boncolgatni. Ezeknek megvalósításához elegendő idő, és a céloknak megfelelő, többféle gyakorlat szükséges.

Edző és edzőtárs nélkül nehéz jó technikával végrehajtani egy új gyakorlatokat. Próbálj olyan helyen edzeni, ahol van tükör, hogy ellenőrizni tudd a mozgásodat. Érdemes lehet telefonnal több szögből videóra venni azokat a gyakorlatokat, amiket nem érzel annyira magadénak, és összehasonlítani a tökéletes kivitelezéssel. Ne feledd, a hibátlan technika nemcsak preventívvé, de hatékonyabbá is teszi az edzésed. Csak az edzettségi szintednek, és aktuális állapotodnak megfelelő edzésmódszereket és eszközöket használj! Egyedül inkább az egyszerű, de hatékony gyakorlatokat részesítsd előnyben a bonyolultabb, számodra újakkal szemben.

 

Ha csak a következő sorokat jegyzed meg az egész cikkből, már megérte elolvasni! Legnagyobb mankónk az otthoni edzésben azoknak az embereknek a munkája, akik különböző csatornákon mutatják meg nekünk, hogyan tudunk boldogulni. Találhatunk itt eszközbemutatót, gyakorlatismertetőt, teljes edzést, vagy akár több edzésből álló rendszert is. Óriási lehetőség ez, amit jól használva tényleg sokkal változatosabbá, hatékonyabbá tudjuk tenni az otthoni edzésünket. Ugyanakkor az interneten kontroll nélkül állíthat bárki bármit, irányíthat tömegeket jó, vagy rossz irányba. Attól mert valakinek tökéletes a mosolya, még nem fogorvos. Ugyanígy nem edző az, akinek kockás a hasa, és nem dietetikus az, aki mindig salátát eszik, és vékony. Az önképzés jó dolog, de attól még nem lesz valaki szakember, ha néhány könyvet elolvas egy témában, csak tájékozott laikus. Mindig nézz utána, hogy akitől tanácsot fogadsz el, mit tett le az asztalra. Milyen képesítése van, hogyan, milyen gyakran képezi tovább magát. Kis odafigyeléssel, és utánajárással meg lehet különböztetni a szakembert, aki mögött tudás és tapasztalat van attól, aki szereti, ha sokan figyelnek rá, azonban tanítása hiteltelen.

Mindenkinek örömteli és sikeres otthoni edzéseket kívánok!

Karády András, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola oktatójaA cikket írta: Karády András, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola oktatója

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Fut a Keszi ősszel, Mikulásfutás talán télen, Fut a Vác talán majd egyszer! Kedves Futótársak!! (2020. 05. 27.)Meglepetés koncert szombaton Vácon, két helyszínen (2020. 05. 27.)Lassan, de egyelőre biztosan újrainduló futballélet (2020. 05. 27.)Tuzson Bence: A város önkormányzata és a fóti emberek nagyon jól teljesítettek - Közel húszmilliárdos fejlesztés készül (2020. 05. 26.)Dunakeszin szeptemberben nyit a 120 férőhelyes új óvoda (2020. 05. 26.)Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat (2020. 05. 25.)Július 6-án nyit a dunakeszi nyári tábor (2020. 05. 25.)Nagymaros jól vizsgázott a koronavírus járvány ideje alatt (2020. 05. 25.)Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz (2020. 05. 25.)"Meglepetés koncert" Dunakeszin (2020. 05. 22.)Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi akcióterv (2020. 05. 22.)A Dunakeszi Tankerületi Központ tájékoztatása az iskolai ügyeletről (2020. 05. 21.)Újabb kormányzati források Vácnak! - Megújul a nagy múltú intézmény (2020. 05. 20.)A váci szlovákok is segítik a várost és már a programjaikra készülnek (2020. 05. 19.)Cimbaliband koncert Dunakeszin a Térzene Program keretében (2020. 05. 19.)
| Következő 15 |