2020. július 16. csütörtök - Valter Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 05. 26.
Tuzson Bence: A város önkormányzata és a fóti emberek nagyon jól teljesítettek - Közel húszmilliárdos fejlesztés készül

Összefogással, egy közösségként gondolkodva sikerült Fóton megoldásokat találni a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A budapesti agglomeráció egyik gyöngyszeme Fót, mely kulturális és turisztikai látványosságokban bővelkedik. Tuzson Bence, Pest megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője mindig örömmel jár a településen, tette ezt május 21-én is, amikor dr. Vass György polgármesterrel közös sajtótájékoztatót is tartottak a város aktuális helyzetéről, a helyi beruházásokról.  

- Fót kiválóan vizsgázott a koronavírus elleni védekezés során, minden intézkedés időben megtörtént, összefogással és fegyelmezetten követték dr. Vass György polgármester iránymutatását a fótiak – mondta elismeréssel Tuzson Bence kormányzati államtitkár.

- Magyarország ezt az akadályt jobban vette, mint az európai országok többsége. Sokkal kisebb a fertőzöttség mértéke és szerencsére kevesebb polgártársunkat veszítettük el, bár egy halálos áldozat is komoly veszteség mindannyiunk számára – mondta a politikus, aki szerint ezt a koronavírus törvény tette lehetővé.

– A törvény biztosította a hatékony fellépést és intézkedést az egész járványügyi időszakban. Ennek és annak köszönhetőek a kedvezőbb fertőzöttségi adatok, hogy nagyjából két-három héttel más országok előtt tudtunk cselekedni – mondta Tuzson Bence, aki azonban további együttműködésre és óvatosságra kéri az embereket, mert „ugyan az első csatát ilyen formán megnyertük, de a háború még tart. Ezért a járványügyi védekezésnek egy más formájára kell majd átállni. Nem veszélyhelyzet, hanem járványügyi készültség lesz Magyarországon, ami egy normál jogrendszer mentén zajlik. De az óvatosságot továbbra is fenn kell tartani, mind országosan, mind pedig helyben is.”

Dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Fót országgyűlési képviselője

Az országos áttekintés után a helyi viszonyokat elemezve kijelentette: - Fóton nagyon jól teljesített az önkormányzat, minden olyan intézkedést meghozott, amely szükséges volt ahhoz, hogy helyben és Magyarországon kezelni tudjuk azt a nem könnyű helyzetet, ami az utóbbi időszakban kialakult. Reméljük, most már a kilábalásban vagyunk, de továbbra óvatosnak kell lennünk – húzta alá.

 Tuzson Bence kiemelte, hogy a helyi tapasztalatokat a város irányítói mellett a lakossággal is célszerű összegezni. Elismeréssel szólt arról is, hogy a polgármester – bár minden törvényességi felhatalmazása meg volt az önálló döntések meghozatalára mégis – a védekezés szabályait betartva rendszeresen konzultált a képviselőkkel az előttük álló feladatok megoldásáról.

A város országgyűlési képviselője kijelentette, hogy a fótiak a jövőben is számíthatnak rá. Példaként megemlítette: dr. Vass György polgármesterrel és a megyei kormánymegbízottal megállapodtak egy a kormányablak szolgáltatásait biztosító autóbusz beindításáról a fóti emberek hivatalos ügyeinek intézésének megkönnyítése érdekében.

A további fejlesztésekről szólva – többek között – elmondta: megkezdődött annak az elkerülő útnak a tervezése, amely az M2-est és az M3-ast kapcsolja össze a város északi határában. Párhuzamot vont az ország és a város költségvetését sújtó bevétel csökkenés között, melyből a kormány és a fóti önkormányzat is a gazdaság fejlődését segítő intézkedésekben látja a kilábalás esélyét. – Ez segítheti a munkahelyek megőrzését, újak létrehozását – fogalmazott Tuzson Bence, aki hozzátette, hogy a közeljövőben két nagy fejlesztés valósul meg Fóton. – A Magyar Posta Zrt. több mint 7 milliárd forint értékű logisztikai központot épít, míg a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében a Nemzeti Filmintézet Mafilm fóti stúdiójának bővítése részeként pedig több mint tízmilliárd forintból négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Mindkét beruházás az új munkahelyek mellett jelentős iparűzési adóbevételt jelent majd Fótnak – emelte ki a város országgyűlési képviselője.

Az államtitkár külön hangsúlyozta az együttműködés, az összefogás, a közös gondolkodás jelentőségét, amely – mint fogalmazott – „elősegíti, hogy Fót egyről a kettőre jusson.” – A képviselő-testületben olyan példás együttműködés valósul meg, ami nyugodtan mondhatom, hogy Fót rendszerváltás utáni történetében egyedülálló és azzal kecsegtet, hogy olyan fejlődésen fog a város keresztül menni, amire a rendszerváltás óta nem volt még példa.” – jelentette ki Tuzson Bence.

A sajtótájékoztatón dr. Vass György, Fót polgármestere elsőként kiemelte, hogy a kormány nagyon átgondolt és segítőkész intézkedéseket hozott a járvány lassítása érdekében, amely nagyban segítette a védekezésüket.  Az önkormányzat mellett – az intézményvezetők, a rendőrök, polgárőrök, önkéntes tűzoltók, szociális munkások - a helyi közösségek, aktivisták egy emberként fogtak össze a védekezésben, a lakosság tájékoztatásában, a védőfelszerelések kihordásában, a közösségi terek fertőtlenítésében, amelyért köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a mindenki számára megterhelő időszakot átvészelje a lakosság.

Dr. Vass György, Fót polgármestere

- Összefogással, egy közösségként gondolkodva sikerült Fóton megoldásokat találni a járvány idején – mondta a polgármester, aki azt is bejelentette, hogy szükség van a város költségvetésének átcsoportosítására, melyben prioritást élvezett a járvány elleni védekezés, melyre 25 millió forintot különítettek el. – Mindenki tette a dolgát, az én feleségem pl. tíz maszkok varrt nekem, melyből jómagam, de rajtam kívül több képviselő is személyesen vitt házhoz védőmaszkot. Aki pedig be tudott jönni az az ügyfélszolgálaton vehette át. A hétfős Fidesz frakció és én 1 millió forintos alapot hoztunk létre a rászoruló családoknak, melyeknek három hónapon keresztül tartós élelmiszereket, tisztító- és fertőtlenítőszereket vásároltunk.

A város polgármestere úgy fogalmazott, hogy „nem állt meg a munka a járvány idején sem.” Példaként sorolta: elindult az Apponyi Franciska Óvoda energetikai fejlesztése, jelenleg kilenc utca építésén dolgoznak a szakemberek. Kisalagon végre elkészült a csapadékvíz-elvezetés két utcában is, ugyanebben a városrészben átadtak egy ATM bankautomatát is.

Örömmel mondta, hogy a Magyar Posta fejlesztése 150 új munkahelyet hoz létre Fóton. Hasonló jelentőségűnek nevezte a Mafilm Stúdióban megvalósuló beruházást is. A kormány munkavédelmi bértámogatását eddig nyolc fóti vállalkozás nyerte el. Elkezdődött az új Egészségközpont kiviteli terveinek elkészítése, a beruházás a jelenlegi egészségügyi központ melletti önkormányzati területen valósulhat meg. Dr. Vass György is kiemelte, hogy a jövőben rendszeresen jár kormányablak busz Fótra, erről később részletes tájékoztatást adnak a lakosságnak.

A polgármester azt is bejelentette, hogy újranyitnak a bölcsődék és az óvodák, május 25-étől visszatér(nek)tek a normális működési rendhez. Az iskolákban marad a digitális oktatás, de tanulást támogató tevékenységek szervezhetőek. A tanév nem hosszabbodik meg. Június 2-tól engedélyezik a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, ami kiscsoportos konzultációkat vagy egyéni felkészítést jelenthet. Június 16-tól napközis és bentlakásos formában egyaránt megtarthatók a nyári táborok – hangzott el a fóti sajtótájékoztatón.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Rétvári Bence: látható a különbség a bal- és a jobboldali válságkezelés között (2020. 07. 15.)Aranyeső a bojkott árnyékában (2020. 07. 15.)Külügyminiszterek találkozója Dunakeszin (2020. 07. 14.)Vác: Szerdától újra fizetni kell a parkolásért (2020. 07. 14.)Olimpiai versenyszám lesz a pályázatírás? - Hazánkból a dunakeszi Forrás-Trend volt a leggyorsabb (2020. 07. 14.)Újra Dunakeszi Mozi Party (2020. 07. 14.)Két új hajójárat is indul a Dunakanyarban 500 forintos jegyárral (2020. 07. 13.)Női kézilabda NB I - Kirsner: átszabta a felkészülést a vírushelyzet (2020. 07. 13.)Köröndi esték - még kétszer (2020. 07. 13.)A legelszántabbak 22 kilométert eveztek a rekkenő hőségben (2020. 07. 12.)Pénteken újabb koronavírus-szűrésen volt a váci női kézilabda-csapat (2020. 07. 11.)Vác: Hétfőtől felújítási munkák a Duna-parti kerékpárút két szakaszán (2020. 07. 11.)Hihetetlen mennyibe kerülnek az ingatlanok a Duna bal partján (2020. 07. 10.)Rétvári: a Dunakanyarnak végre saját hajójárata lett (2020. 07. 10.)Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között (2020. 07. 09.)
| Következő 15 |