2020. július 16. csütörtök - Valter Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 05. 27.
Lassan, de egyelőre biztosan újrainduló futballélet

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet óta természetesen a sportban, így azon belül a labdarúgásban is – a profiknál és az amatőröknél egyaránt – fokozatosan leállt az élet a futballpályákon: március 14-én még rendeztek felnőtt bajnoki mérkőzéseket – igaz, már zárt kapuk mögött –, azt követően viszont a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felfüggesztette valamennyi szervezett versenyprogramját. A futballversenyek beszüntetése ellenére a háttérben ugyanakkor folytatódott a munka. A közelmúlt kevésbé látványos történéseiről az MLSZ Pest megyei igazgatóját, Benkő Tamást, Dunakeszi egyéni önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

– A március 14-i bajnoki fordulókat követően bő két hónappal, május 23-án rendeztek ismét hivatalos Magyar Kupa-mérkőzést az országban. Mi történt a színfalak mögött az MLSZ-ben a járványhelyzet idején?

– Ami a legfontosabb részt, magát a játékot illeti, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége 2020. május 4-én – egyebek mellett – úgy határozott, hogy a korábban felfüggesztett amatőr versenyek nem folytatódnak – így természetesen a Pest megyeiek sem –, mindegyik lezárásra kerül. Ennek következtében az elmaradt és hátralévő mérkőzéseket (tornákat, rendezvényeket) nem játsszák le a csapatok. Arról is döntöttek, hogy a bajnoki táblázatokat az akkori állapotuk szerint rögzítjük, hivatalos végeredmény nincs, így nincsenek végső helyezések, nincsenek bajnokok, nincsenek végeredmény alapján feljutók és kiesők, továbbá nincs érem- és oklevéldíjazás sem.

Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója

– Időközben tisztújító közgyűlést is tartott a szövetség.

– Így igaz, az eredetileg tervezett időpontban, április 21-én, de a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel online formában tartotta meg évi rendes tisztújító küldöttközgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ezen dr. Csányi Sándort 2010 óta harmadszor választották meg a szövetség elnökének. A posztra nem volt ellenjelölt, mind a 75 online jelenlévő küldött rá szavazott. Elnök úr egy évtizede irányítja itthon a sportágat, az általa fémjelzett korszak gazdasági szempontból a magyar labdarúgás legeredményesebb szakasza volt. A mostani újraválasztása előtti gyorsértékelésével egyetértek: jelentős források kerültek a magyar futballba, a szövetség vállalása az volt, hogy felszámolja a sportág ötvenéves infrastrukturális lemaradását, megújítja a futball infrastruktúráját. Ennek szerte az országban láthatjuk nyomait, kisebb-nagyobb, amatőr és profi klubok létesítményei épültek vagy újultak meg. Tény ugyanakkor, hogy a szakemberképzés területén van még lemaradás. A korábban sokáig betöltetlen sportigazgatói posztra május elején kinevezett eddigi versenyigazgató, dr. Barczi Róbert révén remélhetőleg végre a legfontosabb területen, a szakmai munkában is lesz előrelépés.

– Miként hatott a járvány miatti kényszerleállás az amatőr Pest megyei klubokra?

– Az egyesületek jellemzően igyekeztek fenntartani aktivitásukat különféle online foglalkoztatás keretein belül, főként az utánpótláscsapatoknál. Érthető módon mindenütt nehezen, ugyanakkor fegyelmezetten viselték az edzések, mérkőzések beszüntetésének időszakát, és amikor már lehetett, a legtöbb helyen – betartva a sportolásra vonatkozó járványügyi előírásokat – újraindították a foglalkozásokat. Ami a sportszervezetek működésének gazdasági feltételeit illeti, most még korai lenne mérleget vonni, a legtöbb települési önkormányzatnál ezekben a hetekben, napokban tervezik újra a költségvetést, amelyek minden bizonnyal jelenthetnek forráselvonást az amatőr klubok számára. Jó hír ugyanakkor, hogy a látványcsapatsportágak támogatására 2011 óta működő TAO-pályázati rendszer továbbra is él, rendelkezésre áll, márpedig ez komoly pénzügyi segítséget nyújt az egyesületek működéséhez. Bízunk benne, hogy ez így is marad.

Hogy indul újra a labdarúgás?

– A Magyar Kupa, az NB I és a női bajnokság élmezőnyének küzdelmei május végétől zárt kapuk mögött, szigorú járványügyi előírások mellett folytatódnak, ez maradt a 2019/2020-as versenyévből. Ami szűkebb pátriánkat, a Pest megyei utánpótlás és amatőr felnőtt versenyeket illeti, hetek óta arra készülünk és abban bízunk, hogy a 2020/2021-es versenyévad újra a régi kerékvágásban indulhat el nyár közepén. Az új év versenykiírásainak készítése előtt közvélemény-kutatást végeztünk a megyei klubvezetők között néhány markáns szakmai előírás kérdésében, ennek értékelését három részben ismertettük honlapunkon. Jelenleg a versenykiírások véglegesítése zajlik, a klubok július elejéig nevezhetik majd be csapataikat a következő szezon versenyeibe.

– Milyen „csapatmozgások” várhatók a Pest megyei felnőtt bajnokságokban?

–  Az MLSZ elnökségének az előzőekben ismertetett döntései alapján a 2019/2020. évi NB III, Közép-csoportjának 15. pozíciójában zárt Dunaharaszti MTK (papíron) kiesett a Pest megyei I. osztályba. A 2019/2020. évi Pest megyei I. osztályú bajnokság 1. helyén záró Viadukt SE-Biatorbágy NB III-as nevezési jogot szerzett, ám időközben eldőlt, hogy a klub nem tudja vállalni a magasabb osztályú követelményeket, és marad a Pest megyei I. osztályban (emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Pest megyei bajnokcsapat nem élt az NB III-ba jutás jogával…). A 2020/2021-es Pest megyei I. osztályú pontvadászatban a 2019/2020. évi Pest megyei I. osztályú bajnokságban részt vett csapatok, az NB III-ból kieső Dunaharaszti és az esetleges NB-s alánevezők indulhatnak; a 2020/2021. évi Pest megyei II., III. és IV. osztályú versenysorozatok mindegyikébe a 2019/2020-as azonos szintű bajnokságban részt vett csapatok nevezhetnek. A 2019/2020-as évadban – bármilyen okból – kizárt csapatok nevezési jogának kérdése még nem tisztázott. Amint információink lesznek, ismert csatornáinkon (pest.mlsz.hu és facebook.com/pmlsz) azonnal értesítjük az érintetteket és az érdeklődőket.S. Sz. (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Rétvári Bence: látható a különbség a bal- és a jobboldali válságkezelés között (2020. 07. 15.)Aranyeső a bojkott árnyékában (2020. 07. 15.)Külügyminiszterek találkozója Dunakeszin (2020. 07. 14.)Vác: Szerdától újra fizetni kell a parkolásért (2020. 07. 14.)Olimpiai versenyszám lesz a pályázatírás? - Hazánkból a dunakeszi Forrás-Trend volt a leggyorsabb (2020. 07. 14.)Újra Dunakeszi Mozi Party (2020. 07. 14.)Két új hajójárat is indul a Dunakanyarban 500 forintos jegyárral (2020. 07. 13.)Női kézilabda NB I - Kirsner: átszabta a felkészülést a vírushelyzet (2020. 07. 13.)Köröndi esték - még kétszer (2020. 07. 13.)A legelszántabbak 22 kilométert eveztek a rekkenő hőségben (2020. 07. 12.)Pénteken újabb koronavírus-szűrésen volt a váci női kézilabda-csapat (2020. 07. 11.)Vác: Hétfőtől felújítási munkák a Duna-parti kerékpárút két szakaszán (2020. 07. 11.)Hihetetlen mennyibe kerülnek az ingatlanok a Duna bal partján (2020. 07. 10.)Rétvári: a Dunakanyarnak végre saját hajójárata lett (2020. 07. 10.)Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között (2020. 07. 09.)
| Következő 15 |