2020. november 25. szerda - Katalin Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 06. 25.
Csúcsidőszakban havonta 25 egyiptomi vasúti személykocsi gördül ki Dunakesziről - Wein András ügyvezető igazgató: Európa hírű üzemmé fejlesztjük a Járműjavítót

A világ hatodik legnagyobb vasúti személykocsi gyártó óriás konglomerátuma, az orosz Transmashholding JSC egyik leányvállalata és a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. 50-50 százalékos tulajdonrészt birtokolva megalapította a TMH Hungary Invest Zrt-t, amely megvásárolta a Magyar Államtól és a MÁV Zrt.-től a Dunakeszi Járműjavító 90 százalékos tulajdonrészét – tájékoztatta lapunkat a közel száz éves vasúti üzem új ügyvezető igazgatója, Wein András, akitől megtudtuk, hogy az egyiptomi állami vasútnak az orosz-magyar cég 1300 klimatizált vasúti személykocsit gyárt 2023 végéig. Az egymilliárd euró összértékű projekt keretében 680 vasúti kocsi készül Dunakeszin, 620 pedig Oroszországban.

-Az új tulajdonosok komoly szerepet szánnak a Dunakeszi Járműjavítónak, amelyben továbbra is 10 százalék tulajdonrészt birtokolnak a munkavállalók – szögezte le a beszélgetés elején Wein András, aki elmondta: a TMH Hungary Invest Zrt. Magyarországon bejegyzett cég, amelyben a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. (MA-VAG), a magyar magánbefektetők vasútiparba történő befektetését koordináló és irányító szervezete az egyik tulajdonos. A másik tulajdonos, a Transmashholding Csoporthoz tartozó Transmashholding International AG, mely egy Zürich melletti svájci bejegyzésű cég. A Dunakeszi Járműjavító 90 százalékos tulajdonát, 45-45 százalékos tulajdonosi arányban a magyar befektetői csoport és a nemzetközi befektetésre szakosodott járműipari csoport képviseli a 10 százalék dolgozói MRT pakett mellett.

Wein András, a Dunakeszi Járműjavító ügyvezető igazgatója

- Az egyiptomi projektre vonatkozó szerződést 2018-ban írták alá kollégáink, a Transmashholding Hungary Kft. nevében. 1300 vasúti kocsit gyártunk az egyiptomi államvasút részére. 2020 júniusától kezdődően 2023 végéig 40 hónap alatt kell ezt az 1300 vasúti kocsit leszállítani – ismertette az 1 milliárd eurós üzlet szakmai részleteit az ügyvezető.

Az öt műszaki típust képviselő vasúti kocsik két telephelyen, az oroszországi Transmashholding tveri vagongyárában  és a Dunakeszi Járműjavítóban készülnek.

- A Dunakeszi Járműjavító két típusból összesen 680 kocsit készít, míg az oroszországi gyárunkban három típusból 620 kocsit gyártunk és szállítunk a megrendelőnknek. A dunakeszi üzem műszaki feltérképezése és a szükséges technológiai fejlesztések előkészítésével párhuzamosan elkezdődik az intenzív munka. A tulajdonosok jelentős összeget invesztálnak a gyár fejlesztésére, a környezet szépítésére, a munkakörülmények javítására. Idén szeptemberben kezdjük el a gyártást, melynek eredményeként novemberben négy kocsi kiszállítását tervezzük. A következő hónapban 6, azt követően 8-10 kocsi átadása szerepel a tervünkben. 2021 második felében érjük el csúcskapacitásunkat, amikor havonta 25 kocsi gördül ki a Dunakeszi Járműjavítóból. Onnantól kezdve nagyjából az utolsó hónapig, 2023 végéig folyamatosan havi 25-25 új járművet indítunk el a kikötőbe, hogy behajózzák az egyiptomi célállomás felé.

Érdeklődésünkre Wein András kiemelte: egy ilyen nagy volumenű projekt eredményes megvalósítását csak széles körű szakmai együttműködés keretében, a szakmai gárda létszámának növelésével lehet sikeresen megoldani. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak hazai és külföldi beszállítókkal.

- Az elején csak szerelési feladatokat látunk el, amely a második lépcsőben kiegészül a kocsik festésével, a harmadik fázisban érjük el a teljes járműgyártási képességünket. A magyar szellemi és műszaki kapacitás bevonására jó példa, hogy már induláskor a Magyarországon gyártott forgóvázakat építjük be az első 120 kocsiba. Dunakeszin lesz pl. az a központi telephely, ahonnan az oroszországi gyárat is ellátjuk forgóvázzal. Nagyon számítunk a magyarországi cégek együttműködésére, de már tárgyalunk pl. a teljes fékrendszert gyártó német KNORR-BREMSE-vel is, amely magyarországi telephelyéről látja a dunakeszi és a tveri üzemet alkatrészekkel. De említhetem a dél-afrikai klímás céget is, amely már alakítja ki telephelyét Magyarországon. Nagyon remélem, hogy a már most is együttműködő magyar beszállító cégek körét bővíteni tudjuk az újabb és újabb alkatrészek gyártásának megrendelésével.

A Dunakeszi Járműjavító ügyvezető igazgatója külön is hangsúlyozta, s egyben reményét fejezte ki, hogy az üzem eddigi partnerei – köztük a MÁV-Csoport, a MÁV-Start – továbbra is bizalmat szavaznak a nagy múltú, jelentős fejlesztések előtt álló üzemnek.

-Itt állnak a kétszintes KISS fantázianevű Stadler motorvonatok – mutatott ki az igazgatói ablakon -, melyek végszerelésében veszünk részt. Továbbra is szeretnénk fenntartani a jó kapcsolatot a MÁV-Csoport-tal, jelenleg érvényben van az úgynevezett fővizsga-keretszerződésünk, és indultunk a 2021-24-es időszakra szóló közbeszerzésen is – húzta alá Wein András. Az ügyvezető igazgató kifejtette: az orosz és a magyar tulajdonosok az egyiptomi megrendelés mellett újabb jelentős projektek előkészítésén dolgoznak.

- A legfontosabb célunk, hogy Dunakeszin stabil, jó minőségű munkát végző, európai hírű, nagy járműgyár jöjjön létre, amely biztosítja a ma már itt dolgozó és még több majdani kolléga megélhetését, szakmai kiteljesedését – hangsúlyozta Wein András, aki műszaki és közgazdasági diplomával a zsebében egész szakmai életét a vasút környékén töltötte, hiszen 16 évig egy német cégnél vasúti járműrendszerekkel foglalkozott, majd az utóbbi hét évben az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) kötelében töltött be vezető beosztásokat.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kiderült, hogy Debrecenbe tart a váci kézis edző (2020. 11. 25.)November 25. a szovjet kényszermunka táborokba hurcolt magyarok emléknapja (2020. 11. 25.)Három iskola újulhat meg a Magyar Falu Program keretében (2020. 11. 25.)A rosszindulatú megjegyzések sem tántorítanak el közösségi tevékenységemtől - Interjú Szabó Csabával, a Fidelitas váci elnökével (2020. 11. 24.)A forgács illata - Életmű-díjat kapott Vizer József műbútorasztalos mester (2020. 11. 24.)Karácsonyi adománygyűjtés a gyermekekért (2020. 11. 24.)Átfogó árokrendezés Dunakeszin (2020. 11. 24.)Nem lesz időkorlát a dunakeszi parkolókban a járvány idején (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Ismét változik a buszmenetrend (2020. 11. 23.)Újabb kerékpárút Dunakeszin - November 29-ig forgalomkorlátozás a Határ úton (2020. 11. 23.)Trükkös csaló (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Csendes koszorúzás állami ünnepünkön (2020. 10. 23.)A szabadság napjai (2020. 10. 23.)Vác: Dr. Csáki Tibor és Kucsák Gábor az idei Migazzi-díjas (2020. 10. 21.)FRISS: Varga Katalin marad a színház igazgatója - erről döntöttek a képviselők (2020. 10. 21.)
| Következő 15 |