2020. augusztus 8. szombat - László Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 07. 05.
Régi Zenei Napok nagyszerű nyitánnyal

Július 4-én szombaton egy ritkán hallható szerzemény, Gregor Joseph Werner: Die Gute Hirt című oratóriumának előadásával kezdődött, július 11-én este pedig Haydn: A Teremtés című művének bemutatójával zárul Vácott a 36. Régi Zenei Napok című rendezvénysorozat, amely több mesterkurzus és nyilvános koncert szövedéke.

Pontosabban nem is a Fehérek templomában tartott bemutató volt a nyitány a szombati kezdő napon, hiszen még délelőtt több muzsikus meglepetés koncertet adott a nyüzsgő piacon, majd a koncert előtt egy fúvós kvartett két rövid előadását is meghallgathatták az érdeklődők a főtéren, előbb a haranglábnál, majd a nyitókoncertnek helyet adó Isten-háza előtt.

 

A szervező Filharmónia Magyarország járványhelyzet utáni első nagy rendezvényének bevezetéseként dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti-, közművelődési- és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a templom padsorait zsúfolásig megtöltő hallgatóságot.

- Olyan hónapokon vagyunk túl, amelyek egyediek a mi élettörténetünkben és sok szempontból rajtunk túlmutató szélesebb horizontokon sincsen párjuk. Ilyen világméretű járvány volt ugyan már korábban is a történelemben, de ahogy akkor is, úgy most is máshogy reagáltak az értünk is felelősséget vállaló döntéshozók, és más volt a helyzet kezelésének módja. Most otthon kellett maradnunk, ez volt a legbiztonságosabb és a legjobb tanács mindenkinek. Így a minimumra tudtuk csökkenteni a fertőzés terjedését, megóvhattuk szeretteink egészségét. Az otthon maradás eddig ismeretlen reakciókat hozott elő belőlünk, valaki az elmélyüléssel, a belső csend megtalálásával, az ügyes-bajos dolgai elrendezésével foglalatoskodott elsősorban, sokan átrendezték az életüket, így az új körülményekhez alkalmazkodva nappalijukból otthoni irodát, konyhájukból gyermekeikkel tankörletet, hálószobájukban plusz funkcióként ideiglenes munkaállomást hoztak létre. Az új helyzet új problémákat hozott elő, ezek a gondok pedig új megoldásokat eredményeztek. Az viszont mindenképpen igaz mindannyiunkra, hogy testünk és lelkünk-szellemünk egyre éhesebb lett. Testünk a megszokott szabad mozgásra, lelkünk és szellemünk pedig azokra az élményekre, amelyeket elsősorban az élő művészet jelenthet, a nézőközösségben átélt kiállítások, a koncertek, a színház, a fesztiválok és még sorolhatnánk a lehetőségeket.

Mindezeket értelemszerűen nem tudták pótolni a felvételek, a különböző csatornákon sugárzott műsorok, az online megnyitott előadótermek és kiállítások. Vágytunk, vágyunk egyre jobban arra, hogy újra közel kerüljünk a művészetekhez, és újra közelségből éljük át azt az élményt, amit csak a művészetek tudnak adni nekünk. Ezért is nagy öröm, hogy számos rendezvényszervező dolgozott a karantén helyzet hónapjaiban is, vállalva azt a kockázatot, hogy az esemény esetleg nem valósulhat meg. Így dolgozott a Filharmónia Magyarország csapata is, hogy az idén újra megrendezhessék a Régi Zenei Napokat itt Vácon, és hála nekik, hála a Mindenhatónak, több hónap kihagyás után most végre újra élőben töltődhetünk fel maradandó zenei élményekkel ezen eseménysorozat keretében is, amiért köszönettel tartozunk - fogalmazott a dr. Fülöp Péter.

A nyitókoncertre már jóval korábban kiválasztott szerzeményt a Purcell Kórus és a Capella Savaria adta elő, a mű modern partitúráját és előadási anyagát elkészítő Szokos Augustin vezényletével. A műről Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, több kórus vezetője - aki ezúttal csembalón közreműködve a zenekar soraiban ült - kiemelte: a "Die Gute Hirt" című, Lukács evangéliuma "Jó pásztor" példázatán alapuló oratórium most különösen ismerős időkben született, a hazánkban, főként az ország keleti felében és Erdélyben 1738 és 1742 között pusztító utolsó nagy pestisjárvány idején.

- A művet 1739-ben mutatták be, a mostani koncertet várva döbbentünk rá a jelennel összefüggő erős párhuzamra, így különösen mély érzésekkel készültünk az előadásra - fogalmazott a művész, megemlítve, hogy a mű az ősz folyamán hanghordozón is hozzáférhetővé válik, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar új lemezsorozata, az Esterházy Music Collection második köteteként. A 36. Régi Zenei Napok folytatásában szerdán este a zenei kurzusokat vezető professzorok koncertjének ad helyet a püspöki palota díszterme, szombaton délután ugyanitt a kurzusok hallgatói adnak koncertet, majd a nap és a rendezvénysorozat végén a székesegyházban tartandó záró hangversenyen a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában felcsendül Joseph Haydn: A Teremtés című oratóriuma.

 

 Ribáry Zoltán (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Őszödről üzent Gyurcsánynak a Momentum elnöke - Fókuszban a gödi politikai helyzet (2020. 08. 07.)Tizenkét és fél milliárd forintért kelt el a Dunakeszi Járműjavító (2020. 08. 07.)Dunakeszi: Megígértük, megcsináljuk! (2020. 08. 07.)Elhunyt dr. Brusznyai József atya, Dunakeszi díszpolgára (2020. 08. 07.)Ismét retró hétvége az észak-balatoni vonalon (2020. 07. 30.)Egy év munkája a helyi közösségért (2020. 07. 30.)Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást (2020. 07. 28.)Fórumot tartottak az iskolaőröknek Vácon, augusztusban indul a képzés (2020. 07. 28.)Szombaton ünnepelték a kemencei múzeumvasút 20. születésnapját (2020. 07. 26.)Július 24-től már a vasúti jegypénztárakban is lehet MAHART napijegyeket vásárolni (2020. 07. 24.)Mi a Kavics, a fiatalok szabadtéri színpada (2020. 07. 24.)"Dédi, mesélj még!" címmel megjelent a dunakeszi mesekönyv második kötete (2020. 07. 24.)A vírus egyhülésével a triatlonos szezon is lassan beindult (2020. 07. 24.)A lista élén ajánlották a dunakeszi strandot (2020. 07. 22.)Dunakeszi: újabb parkoló nyílt a Városháza mellett (2020. 07. 20.)
| Következő 15 |