2020. szeptember 22. kedd - Móric Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 08. 11.
Új szín a palettán: sakktábor alsósoknak

Júliusban öt napon át napközis sakktáborban vehettek részt dunakeszi és gödi alsós gyerekek. A  gödi Duna-parti Nyaralóházak üdülő kellemes helyszínt biztosított a tevékenységekhez, sportoláshoz. Huszonkilenc gyermeknek négy felnőtt szervezte a programokat. A tábor célja a kellemes nyaralás mellett a sakkjáték alapjainak elsajátítása, a meglévő ismeretek továbbfejlesztése.

Dr. Hercegné Baros Anikó táborvezetőt kérdezem: miért éppen sakktábort szervezett, hogyan alakult ki az oktatók “csapata”?

-  Iskolánk pedagógusai évek óta részt vesznek a gyerekek nyári táboroztatásában. Sikeresek a néptánc és a sport táborok,  de sakk tábor tudomásom szerint még nem volt a Kőrösiben. Megosztottam a sakk tábor ötletét Koncz Barbara és Hevér Melinda kolléganőimmel, akik Dunakeszin illetve Gödön Sakkpalotás osztályokban tanítanak. Ők lelkesen, segítőkészen mellém álltak.  Szakmai segítségért Sergyán Gy. Zoltánhoz fordultam, aki évek óta vezet sakk szakkört iskolánkban.

 - Hogyan alakult a tábor programja?

-  A gyerekek minden délelőtt tanulhattak sakkhoz kapcsolódó ismereteket, délutánonként játszhattak sakk partikat. Szerveztünk pl. számháborút, sorversenyt, kincskeresést, vízibombázást. Talán a legnépszerűbb a sárkányhajózás és a kalandparki kötélpálya kipróbálása volt. Aki kézműveskedni szeret, készíthetett saját sakk-készletet, sakkos hűtőmágnest, tányéralátétet. Természetesen minden nap jutott arra is idő, hogy kedvük szerint sportolhassanak, játszhassanak a táborozók.  

Milyen formában, hogyan építették be a sakkot a tábori életbe?

-  A gyerekeket az első napon szintfelmérő teszt alapján 3 csoportba osztottuk: Gyalog (kezdő), Futó (haladó), Bástya (profi). Utóbbiba kerültek a versenyzői tapasztalattal rendelkezők. Ők heten már részt vettek sakk diákolimpia megyei versenyen.

A tábor sakkszakmai tematikájában a szabályok átismétlése, tipikus mattképek, a játszma lejegyzés és mesterjátszmák elemzése szerepelt. A mattképek feldolgozását segítette a - Zoli bácsi által kifejlesztett - mattkép párosító kártyajáték, amivel a gyerekek lelkesen játszottak.

A záró napon az összes gyerek részvételével “szabályos” sakkversenyekre került sor. A versenyek négy fordulósak voltak, érem díjazással.

A dobogósok sorrendben:

Gyalogok:  I. hely Tóth Zorka,  II. hely Balázs Luca,  III. hely Gódor Olivér.

Futók:  I. hely Zettler Márk,  II. hely Prinz Huba,  III. hely Fényes Gergő  (IV. hely azonos pontszámmal Csipkés Arnold).

Bástyák: I. hely Erdős Csongor Mihály, II. hely Raboczki Gellért Mátyás, III. hely Virág Levente

Kérem, értékelje a tábort!

- Szép időben, kellemes helyszínen, aranyos és szófogadó gyerekekkel, lelkes felnőttekkel tölthettem el egy hetet. “Király, csillagos ötös!” A tábor sikeréhez hozzájárult a finom és bőséges ebéd is, amiért Barabás Lajos gödi vállalkozónak tartozunk köszönettel. Az utolsó napon kitöltött elégedettségi kérdőív szerint is jól érezték magukat a gyerekek, szívesen jönnének jövőre is. Nem is kell ennél több!

 - 2017 februártól vezetek sakk szakkört a dunakeszi Kőrösi iskolában. Azóta sokat tapasztaltam a gyerekek motiválásában, érdeklődésük felkeltésében, megtartásában. A táborban a kollégáktól és a gyerekek kérdéseiből is újabbakat tanultam – mondta kérdésemre Sergyán Gy. Zoltán.

 

- A tábor megnyitásakor idéztem egy indiai közmondást: “A sakkjáték olyan, mint a tenger. Egy szúnyog is ihat belőle és egy elefánt is megfürödhet benne.” A gyerekekkel megvitattuk, megértették a sakkismeretek mennyiségét, sokszínűségét. Érdeklődésüket mindhárom csoportban sikerült fenntartanunk. A pedagógus kollégák sok sakktémájú játékos elemet kidolgoztak. Ezekkel elérték, hogy a gyerekek nem “iskolában tanultak”, hanem egy jó hangulatú nyári táborban “észrevétlenül” fejlődtek.

 A tematikát illetően szerintem nagyon hatékonyan sikerült a sakkpalota program elemeit, szemléletét, az egyéni játék ötleteket és a sakkszakmai elemeket összekapcsolni, ötvözni.      

A kezdőként sakkot játszók egyik alapvető hibája, hogy csak saját ötleteiket “hajszolják”, nem figyelnek az ellenfél lehetőségeire. Ez gyakran vereséghez vezet. A táborban is igyekeztem a gyerekek gondolkodásmódját ebben a témában is “csiszolni”. A záró versenyeken örömmel láttam, hogy teljes koncentrálással gondolkodtak, talán még “ellenfelük lépés lehetőségein” is!? - fogalmazott az oktató.

 Mindenkinek jó sakkjátékot kívánunk!           Solymosi László (Dunakeszi Polgár)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Édes a győzelem íze: VSD-Sopron 8-6 (2020. 09. 21.)Elképzelhető, hogy változik a dunakeszi és a váci országgyűlési választókerület körzethatára (2020. 09. 21.)"Ne tartsd fontosnak, hogy fontosnak tartsanak, egyszerűen csak szeress és fontos leszel." Simon András - Ars Sacra Fesztivál 2020 (2020. 09. 20.)Richter Egészségváros Dunakeszin (2020. 09. 20.)Dunakeszi összefogott: több mint 6 millió forintot gyűjtöttek a szakrendelőnek (2020. 09. 20.)Elrajtolt a II. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra mezőnye (2020. 09. 19.)Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)
| Következő 15 |