2020. szeptember 22. kedd - Móric Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 08. 13.
Politikai belharcok az ellenzéki többségű gödi képviselő-testületben - Interjú a momentumos Balogh Csaba polgármesterrel és a Dk-s Lőrincz László alpolgármesterrel

A gödi önkormányzatban tavaly ősszel többséget szerző baloldali ellenzéki pártok belharcától hangos az országos sajtó. A politikai feszültség súlyosságát jól jelzi, hogy a felfüggesztett momentumos polgármester országos pártelnöke, Fekete-Győr András és a DK-s alpolgármester „nagyfőnöke”, Gyurcsány Ferenc Facebookon megjelent üzenetváltás után személyes találkozón állapodtak meg, hogy igyekeznek rendezni a politikai konfliktust.

Szerkesztőségünk Balogh Csaba polgármestert és Lőrincz László alpolgármestert kérdezte az egymásnak feszülő politikai vélemények hátteréről, a kialakult helyzet megoldásának lehetőségeiről. Párhuzamos interjú a gödi politikát formáló két főszereplővel.

 Ön szerint mi okozta azt a politikai belharcot a gödi önkormányzati képviselő-testületben ősszel többséget szerző ellenzéki pártok helyi vezető politikusai között, melyről napjainkban már országos hírű politikai botrányként ír a sajtó? Mi idézte elő azt a nagyfokú bizalmatlanságot, ami egészen odáig vezetett, hogy a polgármester visszavonta a két alpolgármester megbízatását, majd a képviselő-testület - Dk-s, LMP, Jobbik, Fidesz – többsége felfüggesztette a polgármestert?

Balogh Csaba polgármester

Balogh Csaba: - A veszélyhelyzet után már mindenki számára láthatóvá vált, hogy két fő oka volt a viszálynak: Egyrészt a saját baráti körüknek akartak egyes megélhetési politikusok kifizető pozíciókat szolgáltatni; másrészt a kormány egyik legjelentősebb beruházását, a Samsungot szerették volna támogatni minden szinten. A Gödi Összefogás frakció ígérete ezzel nem állt összhangban, és négyen igyekeztünk ehhez hűek maradni, ebből erednek a konfliktusok. Felfüggesztésem ismét jogellenes több szinten is. Innentől kezdve nem tudom, hogy meddig mennek még el az áruló képviselők, de az biztos, hogy átlépték a határt. Bírósághoz fordulok az intézkedéseik miatt.

Lőrincz László alpolgármester

Lőrincz László: - A konfliktust egyedül Balogh személye okozta. A legnagyobb konfliktust mégis a Sólyom Airways Hungary csapatának Gödre reptetése okozta. A cégvezetéstől a bíróság által eltiltott, de a közbeszerzésekért felelős Lucsik János személye – valamiért – fontosabb volt Balogh Csabának, mint a koalíciós partnerei. Első és legfontosabb, hogy nem vonta vissza a megbízásunkat, mi Fülöp Zoltán alpolgármesterrel ma is alpolgármesterek vagyunk. Nincs politikai belharc, itt a polgármester személye az, ami a konfliktusokat generálja, képtelen arra, hogy bárkivel együtt működjön. Balogh Csaba folyamatosan személyeskedik és sértegeti a volt szövetségeseit. A felfüggesztéshez azok a feltételezhető jogszabály sértések vezettek, amiket már ismerhet a sajtó. A bizalomvesztéshez az emberi alkalmatlanságon túl, olyan tényezők vezettek, mint túlárazott útépítés elfogadása, amiben még Balogh saját frakciója is talált 20 millió forint túlárazást.

 Mennyiben érez személyes politikai felelősséget, hogy a lakosság érdekét szolgáló sikeres városépítő-, és működtető önkormányzati tevékenység helyett már-már a személyeskedő politikai küzdelmek emésztik fel az energiáikat?

Balogh Csaba: - Miután megmutatták a volt DK-s képviselők, hogy ők alkalmatlanok arra, hogy akár a saját pártjukkal egyezségre jussanak, hogy bármi alkukészséget mutassanak, már biztosan tudom, nem velem volt a hiba. Az áruló képviselőknek nem számít sem becsület, sem törvény, sem politikai tőke, csak a pillanatnyi hatalom, amibe foggal-körömmel kapaszkodnak.

Lőrincz László: - Ha bárki visszanézi a politikai oldalamat, a testületi üléseket, vagy a sajtónak adott interjúimat, az látni fogja, hogy egyetlen egy személyeskedő mondat nem jelent meg tőlem. Én mindig arra törekedtem, hogy Gödért tegyünk közösen. Ne a politikai színeket nézzük, hanem az ügyeket és a várost. Ezzel szemben Balogh és köre érvek és tények hiánya miatt folyamatosan személyeskedik. Attól sem riadnak vissza egyesek, hogy lehallgassanak, amiért természetesen megtettem a jogi lépéseket, mind a felvételt készítő, mind az azt közreadó személyekkel szemben.

 Ön szerint hogyan lehet megnyugtatóan, Göd hosszú távú érdekét szem előtt tartva megoldani a személyes konfliktusokkal is terhelt súlyos pártpolitikai helyzetet, garantálni az önkormányzat zökkenőmentes működtetését?

Balogh Csaba: -Magyarország kormánya kijelentette, hogy jogállamiság követelése ellen felszólalni büszkeség, de én nem tudnék nyugodtan asszisztálni ahhoz, hogy az önkormányzat jogellenesen működjön.

 Lőrincz László: - Balogh Csaba felfüggesztése óta Göd újra beindult, számos olyan előremutató döntést hoztunk, ami visszahelyezi a várost arra a pályára, amiről Balogh lekormányozta. Elfogadtuk az oltástámogatási rendszer beindítását, átalakítottuk a szociális rendeleteket, helyreállítottuk a sajtó működését, szúnyoggyérítést rendeltünk, illetve az egy személyi hatalom idejét átvette a demokratikus képviselő-testületi döntések korszaka. A mintegy 10-15 feltüzelt és félrevezetett polgáron kívül, a gödiek többsége ugyanazt a békés működést szeretné, mint a képviselők 80 százaléka.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Édes a győzelem íze: VSD-Sopron 8-6 (2020. 09. 21.)Elképzelhető, hogy változik a dunakeszi és a váci országgyűlési választókerület körzethatára (2020. 09. 21.)"Ne tartsd fontosnak, hogy fontosnak tartsanak, egyszerűen csak szeress és fontos leszel." Simon András - Ars Sacra Fesztivál 2020 (2020. 09. 20.)Richter Egészségváros Dunakeszin (2020. 09. 20.)Dunakeszi összefogott: több mint 6 millió forintot gyűjtöttek a szakrendelőnek (2020. 09. 20.)Elrajtolt a II. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra mezőnye (2020. 09. 19.)Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)
| Következő 15 |