2020. szeptember 22. kedd - Móric Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 09. 08.
Pro Urbe díjat vehetett át Mikesy György

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó váci ünnepségen egyéni Pro Urbe kitüntetést vehetett át Mikesy György, a Cházár András EGYMI, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium idén nyugdíjba vonult igazgatója, sorstárs érdekvédő önkéntes, rehabilitációs foglalkoztatási szaktanácsadó.

- A város iránti szeretetemből fakadó munkálkodásom igazán megtisztelő viszonzásának tekintem a kitüntetést. Ahogy az ünnepségen megfogalmaztam, itt is kiemelem, hogy több mint harminchárom évvel ezelőtt, az első itteni munkanapomon beleszerettem Vácba, nem csak az intézménybe, hanem a nagy múltú történelmi település egészébe. Innentől kezdve megállíthatatlan vagyok, az az érzés lelkesít, hogy valamit tenni kell ezért a gyönyörű helyért, és meggyőződésem, hogy ha mind több lakos átérzi ezt, akkor az eredmény sem marad el - nyilatkozta lapunknak Mikesy György.

Megemlítette a dátumot, a múlt század utolsó évét, 1999-et, amikor kinevezték igazgatónak, és nagy tervekkel, komoly újító ötletekkel átvette az intézményvezetői feladatot. Kérdésünkre úgy értékelte az azóta eltelt két évtizedet, hogy szinte minden elképzelése megvalósulását megérhette, szavai szerint beérhet egész életen át tartó, fogyatékosságából fakadóan különlegesen nehéz küzdelme, amit vezetőként új szinten folytathatott, mint fogalmazott az eredményességben fontos összetevő, hogy az esetleges bürokratikus nehézségeket is sikerült leküzdeni, olykor harcos, illetve következetes kiállással. Aztán hozzátette: bár hivatalosan nyugdíjba vonult, folytatja küldetését, immár a Piarista Kilátó Központ égisze alatt és érdekvédelmi területen.

A kitüntetettet természetesen megkérdeztük, hogy mely fejlesztésekre, újításokra, kezdeményezésekre a legbüszkébb az elmúlt csaknem két évtizedből. Gyógypedagógiai szempontból Mikesy György kiemelte, hogy a jogszabályokból is következő bizonyos mértékű funkció átalakítások révén komplex gyógypedagógiai ellátást biztosító intézménnyé alakult a Cházár-iskola. Az építkezések kapcsán említést tett az Eötvös utcai épület helyreállító munkálatairól (beleértve az országcímer visszahelyezését is a főhomlokzatra), a tornacsarnok felépítéséről, az intézmény együttes volt püspöki palotai épületének rehabilitációjáról, ami a tetőtér - kollégiumi funkciót szolgáló - felújításával, rekonstrukciójával kezdődött és a főtérre nyíló, műemléki védettségű épület belső udvarának megújításával, a főépület restaurálásával teljesedhet be.

Mindezeken túl a kitüntetett fontos eredménynek nevezte az elmúlt két évtizedből a hagyományos esélyegyenlőségi nap, a fogyatékosügyi tanács életre hívását, a fogyatékossággal élő embereket istápoló szakemberek, segítő munkatársak elismerését szolgáló városi kitüntetés kezdeményezését, a siket alkotóknak és előadóknak bemutatkozási lehetőséget adó, nemzetközi rangú SALVIA fesztivál megrendezését 2014-ben, valamint azt is, hogy ajánlásuk alapján az önkormányzat elnyerhette a "Befogadó város" kitüntető címet.

- Tudatosan készültem, hogy amikor nyugdíjba vonulok, akkor sem állok le, mert annyi tervem van, amely megvalósulásra vár, már az idei évvel, hiszen legfontosabbnak tartom azt, hogy a volt ferences rendház épületében kialakított Piarista Kilátó Központ új fontos feladatot ad. A megálmodott intézmény, a küldetés lényege, hogy az általános- és középiskolás kor után is segíteni tudjuk a fogyatékossággal élőket a szakma kiválasztásában és az első munkába állásban. Ehhez pedig komoly képességfelmérés, folyamatos képzés, odafigyelés kell, a különböző szakmákra felkészítő gyakorlati műhelyekkel, a csökkent munkaképességűeket foglalkoztatni kész intézmények, cégek bevonásával. Nagy kihívás ez nekem is, természetesen örömmel vállalom az új feladatot - mondta Mikesy György, szerényen elhallgatva, hogy elsőként ő kezdeményezte a merőben új típusú, esélyegyenlőséget szolgáló intézmény létrehozását, amit pedig a napokban tartott avató ünnepségen is többen megemlítettek.

 Ribáry Zoltán (Dunakanyar Régió)

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Édes a győzelem íze: VSD-Sopron 8-6 (2020. 09. 21.)Elképzelhető, hogy változik a dunakeszi és a váci országgyűlési választókerület körzethatára (2020. 09. 21.)"Ne tartsd fontosnak, hogy fontosnak tartsanak, egyszerűen csak szeress és fontos leszel." Simon András - Ars Sacra Fesztivál 2020 (2020. 09. 20.)Richter Egészségváros Dunakeszin (2020. 09. 20.)Dunakeszi összefogott: több mint 6 millió forintot gyűjtöttek a szakrendelőnek (2020. 09. 20.)Elrajtolt a II. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra mezőnye (2020. 09. 19.)Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)
| Következő 15 |