2020. szeptember 22. kedd - Móric Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 09. 16.
Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is

A koronavírus-járvány első hullámával szemben eredményesen védekezett Magyarország, amely európai és világviszonylatban is a sikeresek közé tartozik a széles körű összefogásnak köszönhetően. De újabb feladatok várnak ránk, hiszen itt vagyunk a második hullámban – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, aki dr. Urbán Edinával, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgató főorvosával közös sajtótájékoztatót tartott az intézmény főbejárata előtt. 

A kórház szakmailag teljes mértékben felkészült a lakosság biztonságos ellátására, amely az elmúlt két évben 802 millió forintot fordított orvostechnikai és informatikai eszközök beszerzésére az állam támogatásának köszönhetően – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. 

– Kettős feladatunk van: egyrészt meg kell védenünk az emberek egészségét, ez a legfőbb feladat most is, másrészt Magyarországnak működnie kell – kezdte a régió KDNP-s országgyűlési képviselője. Azt biztosan állíthatjuk, hogy az egészségügy sokkal jobban felkészült most, mint volt az első hullám idején, hiszen az elmúlt év végén, tavasszal mindenki számára újdonság volt a járvány, nagyon sok mindent nem tudtunk róla, csak a kínai hírekből hallottuk – idézte fel a kezdeti hónapokat. Rétvári Bence kiemelte: a nyári időszakban minden olyan eszközt beszerzett a kormány, ami a vírus elterjedését csökkenti, akadályozza, illetve a betegek gyógyulását elősegíti. – Tavasztól szeptember elejéig a kormány 550 milliárd forintot költött a biztonságos egészségügyi ellátást szolgáló védőeszközök, gépek, műszerek beszerzésére. A gazdaság újraindítására pedig 2500 milliárd forintot.

Számunkra az is fontos, hogy itt Vácon a Jávorszky Ödön kórház is felkészült legyen az emberek ellátására ebben a nehéz időszakban – folytatta az országgyűlési képviselő, aki bejelentette: nyolc új lélegeztető gépet10 darab hidraulikus és 10 darab mechanikus kórházi ágyat20 darab infúziós pumpát és 20 darab monitort kapott a kórház.Mint fogalmazott: a védőeszközök utánpótlása folyamatos, a főigazgató és a kórházparancsnok együtt felelnek azért, hogy mindenből elegendő eszköz legyen. 1740 liter kéz és felületfertőtlenítő került a kórházba központi tartalékokból, valamint 55.000 db sebészeti szájmaszk5.000 speciális szájmaszk4.560 overáll, és 180.000 pár vizsgáló kesztyű. A legutóbbi szállításokkal 10.000 sebészi maszk és 1.000 darab speciális maszk érkezett. Védőfelszerelésből tíz napra előre van elegendő a kórházban.

Nemcsak ezek a védőfelszerelések érkeztek a kórházba, hanem az Egészséges Budapest programból mind az öt műtőbe érkeztek műtőasztalok, altatógépek, egyéb műszerek, az évi 6.000 műtét körülményei lettek sokkal biztonságosabbak.

A kórházban évente 2.500 szívultrahang vizsgálat van, a kardiológusok számára felsőkategóriás kardiológiai ultrahang gép került a program keretében a váci kórházba.

Emellett 12 csatornás EKG készüléket is kapott a kórház, a járvány előtt már modern lélegeztető gépekkel és monitorokkal gazdagodott a kórház eszközparkja.

Ha az informatikai fejlesztéseket nézzük, 275 számítógépet kapott a kórház, 20 darab laptopot és 47 darab nyomtatót, azért, hogy a betegek adatai, leletei minél gyorsabban és pontosabban rögződjenek és kerüljenek be az ESZT-be, a digitális egészségügyi térbe, ahonnan le is hívhatók a korábbi kórelőzmények – mondta Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára ismertette: műszerekre 587 millió forintot, informatikai eszközök fejlesztésére több mint 200 millió forintot fordítottak az Egészséges Budapest Program keretében.  

Rétvári Bence befejezésül köszönetet mondott mindazoknak, akik a nemzeti konzultációban elmondták a véleményüket. – Véleményükkel is segítettek bennünket abban, hogy a második hullámban a megfelelő intézkedéseket meghozzuk, hiszen az emberek egyértelművé tették számunkra, hogy az egészségügyi védekezés mellett nagyon fontos a munkahelyek megvédése, a gazdaság életben maradása. Magyarországnak működnie kell, ezt nem mi mondjuk, hanem az emberek is ezzel értenek egyet a nemzeti konzultáció alapján – hangsúlyozta az Emmi parlamenti államtitkára.

Dr. Urbán Edina főigazgató főorvos kijelentette, hogy két szempontból is mérföldkőhöz érkezett a váci kórház. Egyrészt az elmúlt két évben az Egészséges Budapest Program keretében közel 800 millió forint értékű orvostechnikai és informatikai eszközbeszerzésre került sor, melynek köszönhetően megújultak a műtők, az intenzív, és sürgősségi osztály. – A másik mérföldkő, hogy sikeresen megoldottuk a koronavírus-járvány első szakaszát – húzta alá.

Elismeréssel szólt a kórház orvosairól, valamennyi dolgozójáról, akik szakmai felkészültségének és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően nagyon jól vették a koronavírus-járvány első hullámában eléjük gördülő akadályokat. – Ez megható volt mindannyiunk számára – tette hozzá, aki szerint Vác és térsége nagyon jól vette a világszintű járvány akadályait.

 

Újságírói kérdésre dr. Urbán Edina főigazgató főorvos elmondta: életveszélyes állapotban már tavasszal is, és most a második hullámban is biztosítják az elkülönített intenzív ellátást, ahol speciális védőfelszerelésben az eljárásrendnek megfelelően történik az ellátás. Akkut műtét esetén, amikor szintén fennáll a gyanúja a fertőzésnek, két külön műtőblokk áll rendelkezésre a koronavírus gyanús betegek ellátására. - Szakmailag teljesen felkészültünk a járvány második hullámára – erősítette meg a főigazgató főorvos.

 Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Édes a győzelem íze: VSD-Sopron 8-6 (2020. 09. 21.)Elképzelhető, hogy változik a dunakeszi és a váci országgyűlési választókerület körzethatára (2020. 09. 21.)"Ne tartsd fontosnak, hogy fontosnak tartsanak, egyszerűen csak szeress és fontos leszel." Simon András - Ars Sacra Fesztivál 2020 (2020. 09. 20.)Richter Egészségváros Dunakeszin (2020. 09. 20.)Dunakeszi összefogott: több mint 6 millió forintot gyűjtöttek a szakrendelőnek (2020. 09. 20.)Elrajtolt a II. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra mezőnye (2020. 09. 19.)Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)
| Következő 15 |