2020. október 20. kedd - Vendel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 09. 18.
Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját

Az egyedi rendezvényt a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban rendezte meg a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány. Az eseményre többek között a Bakonyból, Dunaszigetről, Bonyhádról, Gömörszőlősről érkeztek tanyán élő családok, de a Szentendre-Esztergom térségben külterületen gazdálkodó családok is nagy számmal vettek részt a programokon.

Az esemény kiemelt célja volt, hogy összehozza, bemutassa, és népszerűsítse a tanyán élő, gazdálkodó, termelő családokat, akik értékes ismeretekkel rendelkeznek életmódjuk, az őket ért kihívások, a környezeti hatások okán. A magyar hagyományos-tanyasi gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a helyi termékek értékesítésének lehetőségeiről két tanya-fórumon, interaktív kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat a résztvevők. Kiemelkedő érdeklődés kísérte Gyulai Iván, professzor előadását, melyet a fenntartható mezőgazdaság, az önellátás, a termőföldek védelme és a permakultúra témakörében tartott. A fórumokon bemutatkozott a „Termelői Kosár” nemzeti termelői portál, mely a vásárlók és a termelők egymásra találását könnyíti meg, továbbá az érdeklődők megismerkedhettek a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezettel, amely vásárok szervezésével segíti a helyi termelőket és az Esztergomból származó Kiskosár Bevásárló Közösséggel is találkozhattak.

A találkozó célja volt továbbá az önellátás népszerűsítése, amely a balkon-kerttől, a kiskerten át a tanyasi gazdálkodásig a lehetőségekhez igazodva törekedett arra, hogy a látogatókat motiválja.

A rendezvény keretébena vendégek megkóstolhatták a magyar tanyákon termesztett kiváló magyar élelmiszereket, mint például a kecskesajtos szürke-marha hamburgert, kézműves réteseket, gyógynövényekből készült szörpöket. A programok között szerepelt az őshonos magyar állatfajtákból tartott vezetéses bemutató, ahol szürke-marhát, racka- és cigálya juhokat, őshonos magyar szárnyasokat, magyar ló- és kutyafajtákat ismerhettek meg az érdeklődők. A tanyasi, gazdálkodó lét mindennapjaihoz hozzátartoznak a mezőgazdasági gépek, melyek interaktív bemutatójában muzeális mezőgazdasági gépek és szerszámok kerültek bemutatásra. A rendezvényt hagyományőrző lovas bemutatók - fogathajtás, szekér-, málha- és ügyességi versenyek, táncház, népzene bemutatók is színesítették. Kiemelkedő eseménye volt a Magyar Családi Gazdaság által szervezett II. Huculösvény lovas ügyességi verseny, mely kifejezetten az őshonos magyar fajtájú hucul lovaknak és lovasaiknak a megmérettetése. Az akadályok egy része a fajta készségeinek vizsgája, mint például pallók, szűk átjárók, meredek lejtők, kaptatók vizes-akadály stb., de sok akadály arra hivatott, hogy a ló-lovas együttműködést tegye próbára. A több kilométer hosszú pálya a helyszín adottságai szerint kerül kialakításra. A  Szentendrei-szigeten található huculösvényen például többek közt egy dunai holtág kis szigetére kellett belovagolni leküzdve a mocsaras talaj és a folyóvíz jelentette kihívásokat. További 15 akadály között volt a billenő, lengő és piramis-palló, szekérrúd-fordítás, kapunyitás, kukoricacsövek szlalomozás közbeni lekaszabolása. Az ország különböző pontjáról érkező lovasok négy kategóriában mérhették össze tudásukat. A kezdő lovasok és középhaladó gyermek lovasok lépésben-ügetésben a saját képességeik szerint fitogtatták eddig megszerzett lovas tudásukat, az ifi és felnőtt kategóriában már komoly vágta tempó valamint a ló lovas közötti komoly harmónia volt látható. A versenyen 38 hucul-lovas mérte össze lova és saját képességeit.

A Magyar Családi Gazdaság az elsők között kezdett el a hucul fajta tenyésztésével foglalkozni 1995-től, és azóta folytatja ennek a mára egyre népszerűbbé váló fajtának a génmegőrzését. Ez a kiváló idegrendszerrel rendelkező ló fajta és a velük végzett odaadó lovas oktatás biztosítja a Magyar Családi Gazdaság lovas iskolájában az igényes és biztos lovas tudás megszerzését gyermekek és felnőttek részére egyaránt, amely lehelőséget nyújt a továbbiakban a lovas etnosport játékok - a köböre, a lovasíjászat, a dzsirit, a lovasbirkózás stb. - művelésére, mely nemzeti kultúránk része. Jelenleg kb. 50 gyermek és 25 felnőtt vesz részt a Magyar Családi Gazdaság lovas oktatásában rendszeresen, melynek kiváló fokmérője a huculösvény verseny.

 

A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a Dobogókő Együttes folk-rock nagykoncertje valamint Gulyás Ferenc és barátai népzenei koncertje. A fesztivált színesítette a kézműves vásár, ahol helyi termelők és kézművesek mutatkoztak be kiváló termékeikkel.

 

A rendezvény szervezői a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet.

 Sárréti Anita

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Pozitív lett Dióssi Csaba PCR-tesztje (2020. 10. 20.)Kedden adják át az idei Migazzi díjakat (2020. 10. 19.)Váchartyán: a közút és az intézmények felújítása után mini bölcsőde épül - 170 millió forint állami forrásból korszerűsödhettek a település intézményei (2020. 10. 19.)Ingyenes utazás Kajla útlevéllel az őszi szünetben is (2020. 10. 19.)Országos madárodú-kihelyezési program indul (2020. 10. 19.)Nagymaroson dedikálja vasárnap a róla szóló könyv utolsó részét Beer Miklós (2020. 10. 17.)A gödi Juhász Attila által irányított újHÁZ Centrum Magyarország tízedik alkalommal nyerte el a Magyar Brands díjat (2020. 10. 17.)Az országos rangsor előkelő 35. helyén a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2020. 10. 16.)Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással (2020. 10. 16.)
Dunakeszi: Koszorúzás lesz, beszéd és ünnepi műsor elmarad október 23-án (2020. 10. 16.)24 gólos vereség: Győri Audi ETO KC - Váci NKSE 43-19 (2020. 10. 15.)A Nemzeti vágtán Fekete Emma, Vácduka lovasa harmadik lett a kishuszár döntőben (2020. 10. 14.)Vác: október 23-án ünnepel a város és ünnepel a Fidesz-KDNP pártszövetség is (2020. 10. 14.)Csatornaépítés és zöldfelület védelme a dunakeszi Tóvárosban (2020. 10. 14.)Mire elég 25 millió forint a Dunakanyar ingatlanpiacán? (2020. 10. 13.)
| Következő 15 |