2020. október 20. kedd - Vendel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 09. 23.
Pro és kontra érvek a gödi Samsung SDI I. számú üzemének bővítésével kapcsolatban - Szabó István elnök: "A katasztrófavédelem maximálisan óvja az önök, a mi érdekeinket."

Kedd délután Pest Megye Közgyűlésének elnöke közmeghallgatást tartott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt.  Gödön létesített felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó I. számú, meglévő üzem tevékenységének bővítésével kapcsolatban. 

A gödi Duna-parti Nyaralóházak színháztermében megtartott közmeghallgatáson Szabó István elnök és dr. Szép Tibor, Pest Megye Önkormányzatának jegyzője mellett jelen voltak a katasztrófavédelem szakemberei, a Samsung SDI képviselőin kívül jó néhány helyi polgár és több önkormányzati képviselő is. A tartalmas kérdés-felelettel tarkított párbeszéd mindvégig nyugodt, higgadt mederben zajlott.

 Mint közismert a kormány hazánkban elsőként Göd közigazgatási területén hozott létre különleges gazdasági övezetet, amely helyet ad Magyarország egyik legnagyobb, és a jövőt leginkább meghatározó ipari-technológiai központjának, a Samsung SDI elektromos akkumulátorgyártó üzemének. A kormány határozata értelmében Pest Megye Önkormányzata felel a különleges gazdasági övezet fejlesztéséért.

A közmeghallgatást levezető dr. Szép Tibor megyei jegyző bevezetőjében megfogalmazott javaslata -, miszerint: „legyünk emberségesek és méltányosak egymással, feltételezzük egymásról a jót, az igazmondást és a tisztességes eljárást” – alapjaiban határozta meg a hatóság, a Samsung SDI és a lakosság között kialakult párbeszéd stílusát. Bejelentette, hogy a közmeghallgatás – a biztonsági jelentéssel kapcsolatos kérdések és válaszok után – átalakul lakossági fórummá, mert Pest Megye Önkormányzata, mint a terület új szereplője, minden egyéb, a lakosságot érintő kérdések megvitatására is nyitott. Elmondta, a nagyobb terjedelmű, komplex szakmai kifejtést igénylő kérdésekre írásban adnak választ. A megyei önkormányzat honlapján külön menüpontot nyitottak a gödi témák feldolgozásának, megválaszolásának.  

Szabó István elnök elmondta, hogy Pest megye 187 települése mellé tavasszal kapta meg a megyei önkormányzat a gödi Samsung üzem fejlesztésével kapcsolatos feladatokat.

– Mindent meg fogunk tenni, ami a dolgunk, ami a kötelezettségünk. Az elmúlt fél évben sok gödi polgár keresett meg bennünket különböző kérdésekkel – pl. parlagfűvel, közlekedési úttal, vihar kárral kapcsolatos ügyekben -, melyekre minden esetben megadtuk a választ, igyekeztünk megtalálni a megoldást – jelentette be Pest megye elnöke, aki hozzátette, hogy a Gödöt érintő témák tárgyalására minden alkalommal meghívták a város polgármesterét, aki ha tehette, részt vett a tanácskozáson. – Az együttműködés eddig is megvolt, ezután is meglesz – hangsúlyozta Szabó István. – Arra törekszem – folytatta -, hogy ez a világviszonylatban is jelentős beruházás a lehető legjobban, a lakosság számára pedig a legoptimálisabban valósuljon meg. Ezt szolgálja a mai közmeghallgatás is -, amit törvény ír elő -, hogy megismerjék azt a műszaki és technológiai folyamatot és kivitelezéseket, melyek nélkülözhetetlenek a katasztrófavédelem engedélyének kiadásához – ismertette Pest Megye Közgyűlésének elnöke, aki kijelentette: „A katasztrófavédelem maximálisan óvja az önök, a mi érdekeinket.” 

A közmeghallgatáson jelen volt Göd polgármestere, Balogh Csaba is, aki azonban – mint azt dr. Szép Tibor bejelentette – nem kívánt felszólalni, mert későn kapott felkérést a rendezvényre.

Andor Máté, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője bejelentette, hogy jelenlegi engedélyezési eljárás a Samsung meglévő gyárának déli bővítésére, az építési engedély kiadását megelőző katasztrófavédelmi engedély megadására irányul. A jelenlegi eljárásnak – mivel a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősül – 42 napos határideje van, ezen belül a nyilvánosság biztosításán felül a katasztrófavédelemnek minden vizsgálatot, helyszíni szemlét, kockázat- és következmény elemzést el kell végeznie a kérelmező által benyújtott biztonsági jelentésről. A nyilvánosságra hozott biztonsági jelentéssel kapcsolatban a lakosság 15 napon belül kérdéseket tehet fel, illetve a közmeghallgatáson megfogalmazott észrevételeket figyelembe veszi a határozat meghozalatánál a katasztrófavédelem.

Ezt követően a Samsung képviseletében, Korda Eszter vetítettképes tájékoztató keretében mutatta be a főépület déli bővítésének tervét, a gyártás során alkalmazott technológiát, de kitért a veszélyes anyagok biztonságos felhasználására, és tárolására is. Mint elhangzott az elektróda és a formázó üzem bővítését készítik elő a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárással, a meglévő főépület 25 ezer négyzetméterrel bővül, melynek eredményeként a termelés 20 százalékkal növelhető, ha sikerül megvalósítani a beruházást. Kiépítik a veszélyes és nem veszélyes alapanyagok tároló helyiségeit. A védelmi rendszerek struktúrája nem változik, automata tűzjelző és oltórendszer, belső kamerahálózat kiépítését tervezik a munkafolyamatok és a dolgozók biztonsága érdekében.

Lakossági kérdésre válaszolva a katasztrófavédelem képviselője határozottan kijelentette: nincs olyan hely, ahová nem engedték volna be őket.  

Az egyik helyi hírportál képviselőjének felvetésére, hogy érzékelik-e a lakosság és gyár között meglévő feszültséget, a Samsung SDI képviselője is megerősítette: „igen, érzékeljük, és azon leszünk, hogy a párbeszédet intenzívebbé formáljuk. Fontos számunkra a társadalmi felelősség vállalás” – jelentette ki Bagoly Katinka.

 

A közel két órás közmeghallgatáson egymás után sorjáztak a higgadt, kulturált hangnemben megfogalmazott, ám a helyiek életében nagy jelentőséggel bíró  kérdések és vélemények, melyek között volt, aki azzal érzékeltette a helyzetet, hogy a gyár környezetében több eladó ingatlan van, míg volt, aki azt feszegette, hogy az akkumulátor gyártó üzem számára milyen védekezést írnak elő a hatóságok. Az egyik felszólaló a véderdő telepítését kérte a Nemeskéri út mentén, szorgalmazta a magas betonfal építését az üzem város felőli oldalán. Az Oázis lakóparkból érkezett ingatlantulajdonos azt kifogásolta, hogy éjszaka magas a zajszint, nem tudnak pihenni. Az üzem bővítése miatt folyamatosan nő a zajhatás – tették szóvá többen is. Terítékre került az uralkodó szélirány pontos meghatározásának jelentősége is, amely hatással lehet a városra. Az egyik hölgy a Samsung képviselői felé fordulva azt kérte, hogy az üzem vezetői „gondolkozzanak mindig úgy, mintha  itt laknának Gödön.”

Oláh Katalin részletesen beszámolt a Samsung területén bevezetett biztonsági, környezet-, munka,- és életvédelmi intézkedésekről. A szakemberek minden technológia folyamatot kontrollálnak, példáként elmondta: két tűzoltóautó áll készenlétben a hívatásos tűzoltóállománnyal.

Korda Eszter – kérdésre válaszolva – bejelentette, hogy veszélyes anyagot tartalmazó technológiák nem közelednek a lakóterület felé.

Dr. Szép Tibor megyei jegyző a lakossági észrevételekkel kapcsolatban megjegyezte: a hatóságnak megvan a törvényben előírt protokollja, ami alapján elvégzi az ellenőrzést, és csak azt engedélyezi, amely megfelel a jogszabályoknak. – Csak azt az engedélyt adja ki, ami kiadható. Büntetőjogi felelősségük van – húzta alá.  

Bejelentette:a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal 2020. szeptember 16-től a gödi különleges gazdasági övezet ügyeinek intézése érdekében kihelyezett ügyfélfogadást tart minden szerdán 10 és 12 óra között Gödön a Polgármesteri Hivatalban. Mint elhangzott a kihelyezett ügyintézés során csak a beadni kívánt iratok átvételére kerül sor, a kérelmekre adott válaszokat postai úton kapják meg az ügyfelek.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Este 10-től reggel fél 5-ig lezárják az M2-es M0-ás csomópontját (2020. 10. 20.)Pozitív lett Dióssi Csaba PCR-tesztje (2020. 10. 20.)Kedden adják át az idei Migazzi díjakat (2020. 10. 19.)Váchartyán: a közút és az intézmények felújítása után mini bölcsőde épül - 170 millió forint állami forrásból korszerűsödhettek a település intézményei (2020. 10. 19.)Ingyenes utazás Kajla útlevéllel az őszi szünetben is (2020. 10. 19.)Országos madárodú-kihelyezési program indul (2020. 10. 19.)Nagymaroson dedikálja vasárnap a róla szóló könyv utolsó részét Beer Miklós (2020. 10. 17.)A gödi Juhász Attila által irányított újHÁZ Centrum Magyarország tízedik alkalommal nyerte el a Magyar Brands díjat (2020. 10. 17.)Az országos rangsor előkelő 35. helyén a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2020. 10. 16.)Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással (2020. 10. 16.)
Dunakeszi: Koszorúzás lesz, beszéd és ünnepi műsor elmarad október 23-án (2020. 10. 16.)24 gólos vereség: Győri Audi ETO KC - Váci NKSE 43-19 (2020. 10. 15.)A Nemzeti vágtán Fekete Emma, Vácduka lovasa harmadik lett a kishuszár döntőben (2020. 10. 14.)Vác: október 23-án ünnepel a város és ünnepel a Fidesz-KDNP pártszövetség is (2020. 10. 14.)Csatornaépítés és zöldfelület védelme a dunakeszi Tóvárosban (2020. 10. 14.)
| Következő 15 |