2020. november 25. szerda - Katalin Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 10. 16.
Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar tagjai emberi és művészi teljesítménye igazán kiemelkedő, akik a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés érdekében hozott intézkedéseket betartva januártól napjainkig 209 alkalommal örvendeztették meg a kisebb, nagyobb létszámú közönséget a szabadtéri rendezvényeken. Több mint 18 ezer embernek muzsikáltak, de rekordot döntöttek a pályázatokon elnyert 54 millió forintos állami támogatással is, ami biztosítja a zenekar töretlen működését a járvánnyal sújtott időszakban is – jelentették be a Duna-parti zenepavilonnál csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatón.

– A 2020-as év a koronavírus éve. Volt pár olyan hónap, amikor szinte semmilyen zárt téri rendezvény nem valósulhatott meg és nyílt téren is csak keveset lehetett megtartani, így sok rendezvényt le kellett mondani nemcsak a Dunakanyarban, de ország- és világszerte. Ugyanakkor a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar is megmutatta, hogy a kulturális élet ekkor is mozgalmas és tartalmas maradhat, sok más művészi közösséghez hasonlóan kreatívan és gyorsan alkalmazkodtak az új körülményekhez, amely megmutatkozott elismerésre méltó dinamizmusokban és a rekordszámú kültéri koncertjeikben is – fogalmazott Rétvári Bence, Vác és a régió országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára (j) elismeréssel beszélt a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészeinek és karnagyuk, Sándor Bence (b) rendkívüli teljesítményéről, akik Vácon és a Dunakanyar településein idén kétszázkilenc koncerttel örvendeztették meg a közönséget

Kiemelte; zenei programjuk és pályázati tevékenységük sikerének is köszönhetően idén közel 54 millió forint támogatást nyújtott a kormányzat. A támogatás legnagyobb része az az úgynevezett TérZene szponzorálás, közel 20 millió forint összegben, hogy a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar nemcsak Vácon, hanem az egész Dunakanyarban, sőt még Nógrád megye néhány településének főterén, szabadtéri helyszíneken is felléphessen kiszolgálva a zenekedvelők kulturális igényeit. Ez a program-sorozat rendkívül népszerű a fiatalok és idősek körében egyaránt.

- Már eddig több mint kétszáz koncertet adtak a zenekar tagjai különböző formációkban, volt, hogy egyszerre több helyszínen voltak jelen, akik művészi teljesítményükkel sok emberrel szerettették meg a komolyzenét – hangsúlyozta Rétvári Bence, példaértékűnek nevezve a küldetéstudatos művészi teljesítményt, külön kiemelte Sándor Bence karnagy kreatív ötletekkel párosult elszántságát, aki menedzserként is remekül alkalmazkodott a rendkívüli helyzethez.

– A zenekar támogatása ugyanakkor azt is példázza, hogy a kormányzat ebben az időszakban sem vonult ki a kultúra területéről, hanem a járványhoz igazodó új és még újabb támogatási formákat kínált és kínál fel azért, hogy a zenekarok továbbra is működni tudjanak, a zenészek ne veszítsék el teljes mértékben a jövedelmüket, hanem meg tudják őrizni az egzisztenciájukat, a közönség pedig ne maradjon kulturális programok nélkül – mondta zárásként a politikus.

Sándor Bence azzal kezdte, hogy egészen pontosan kétszázkilenc koncertprogramot valósított meg a zenekar október közepéig és az év hátralévő heteiben, hónapjaiban is számos fellépésük lesz még, köszönhetően a kormányzati támogatásnak is.

Sándor Bence karnagy: a térzene-sorozat egy gazdasági és lelki mentőakció a zenekar számára

– A járványhelyzet mindannyiunkat megtaníthatott arra, hogy el tudjuk engedni a megszokásainkat és tudjunk új utakat keresni egyrészt az önmegvalósításra, céljaink valóra váltására, másrészt kulturális élmények szerzésére. Ez volt nekünk a mentsvárunk, hogy volt ilyen lehetőségünk – mondta a karnagy.

Aztán a karanténkoncertek kapcsán külön kiemelte Pongrácz János kemencei polgármester kezdeményezését, aki amikor hozzájuk mentek muzsikálni, azt kérte, hogy az idősek otthona előtt koncertezzenek, hiszen a bent lakók már hónapok óta elzártan élik mindennapjaikat, így bizonyára nagy örömmel vennék a zenei élményt.

– Valóban nagyon hálásan fogadták az idősek az előadásunkat, és ebből az élményből indítottuk el senior karanténkoncertjeink sorozatát, amelynek keretében további településeken is koncertet adtunk idősotthonoknál. Ahogyan a negyven óvoda részére szervezett sorozatunkat is. Eddig négy ilyen programot sikerült megvalósítanunk, tehát a projekt jócskán áthúzódik a következő évre. Nagyzenekari koncertprogramunk idei évre tervezett fellépéseiből ugyancsak van még hátra néhány, ahogy lehetőségünk lesz rá, ezeket is pótoljuk – folytatta Sándor Bence.

A térzene programjuk kapcsán összegzésként kiemelte: kilencvenhét ilyen hangversenyt adtak eddig huszonegy településen, negyvenhárom helyszínen, Vácott hetvennégy alkalommal játszott a zenekar, vagy egy-egy kamara formációjuk, akár a harsonakvartett, akár a kvintettjük, vagy épp a vonós szekciójuk, a rezesekről nem is beszélve – ismertette a karnagy miközben bemutatta a koncertek közönségtájékoztató színes plakátjait, az igényes műsorfüzeteket.  

– A kétszázkilenc fellépés sok elfoglaltságot adott a muzsikusainknak, ami nagyon fontos volt nekik is ahhoz, hogy lelkileg jól tudják viselni a helyzetet. A térzene-sorozat voltaképp egy gazdasági és lelki mentőakció volt, ami bevált, hiszen együtt maradtunk. Bízom benne, hogy ugyanilyen töretlen lelkesedéssel tudjuk tovább folytatni a munkát az elkövetkező években is – zárta szavait a karnagy, aki hozzátette: a zenekar tagjai az elmúlt kilenc hónapban közel ötszáz alkalommal találkoztak, próbáltak, hogy nívós művészi produkcióval ajándékozhassák meg az érdeklődőket, ő pedig 14 alkalommal pályázott, melyek közül nyolc eredményes volt.   

A sajtótájékoztató végén Rétvári Bence és Sándor Bence egyaránt úgy fogalmazott, hogy a kormányzat és a zenekar együttműködésének folytatódnia kell a jövőben is.Ribáry-Vetési (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kiderült, hogy Debrecenbe tart a váci kézis edző (2020. 11. 25.)November 25. a szovjet kényszermunka táborokba hurcolt magyarok emléknapja (2020. 11. 25.)Három iskola újulhat meg a Magyar Falu Program keretében (2020. 11. 25.)A rosszindulatú megjegyzések sem tántorítanak el közösségi tevékenységemtől - Interjú Szabó Csabával, a Fidelitas váci elnökével (2020. 11. 24.)A forgács illata - Életmű-díjat kapott Vizer József műbútorasztalos mester (2020. 11. 24.)Karácsonyi adománygyűjtés a gyermekekért (2020. 11. 24.)Átfogó árokrendezés Dunakeszin (2020. 11. 24.)Nem lesz időkorlát a dunakeszi parkolókban a járvány idején (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Ismét változik a buszmenetrend (2020. 11. 23.)Újabb kerékpárút Dunakeszin - November 29-ig forgalomkorlátozás a Határ úton (2020. 11. 23.)Trükkös csaló (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Csendes koszorúzás állami ünnepünkön (2020. 10. 23.)A szabadság napjai (2020. 10. 23.)Vác: Dr. Csáki Tibor és Kucsák Gábor az idei Migazzi-díjas (2020. 10. 21.)FRISS: Varga Katalin marad a színház igazgatója - erről döntöttek a képviselők (2020. 10. 21.)
| Következő 15 |