2020. október 20. kedd - Vendel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 10. 16.
Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar tagjai emberi és művészi teljesítménye igazán kiemelkedő, akik a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés érdekében hozott intézkedéseket betartva januártól napjainkig 209 alkalommal örvendeztették meg a kisebb, nagyobb létszámú közönséget a szabadtéri rendezvényeken. Több mint 18 ezer embernek muzsikáltak, de rekordot döntöttek a pályázatokon elnyert 54 millió forintos állami támogatással is, ami biztosítja a zenekar töretlen működését a járvánnyal sújtott időszakban is – jelentették be a Duna-parti zenepavilonnál csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatón.

– A 2020-as év a koronavírus éve. Volt pár olyan hónap, amikor szinte semmilyen zárt téri rendezvény nem valósulhatott meg és nyílt téren is csak keveset lehetett megtartani, így sok rendezvényt le kellett mondani nemcsak a Dunakanyarban, de ország- és világszerte. Ugyanakkor a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar is megmutatta, hogy a kulturális élet ekkor is mozgalmas és tartalmas maradhat, sok más művészi közösséghez hasonlóan kreatívan és gyorsan alkalmazkodtak az új körülményekhez, amely megmutatkozott elismerésre méltó dinamizmusokban és a rekordszámú kültéri koncertjeikben is – fogalmazott Rétvári Bence, Vác és a régió országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára (j) elismeréssel beszélt a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészeinek és karnagyuk, Sándor Bence (b) rendkívüli teljesítményéről, akik Vácon és a Dunakanyar településein idén kétszázkilenc koncerttel örvendeztették meg a közönséget

Kiemelte; zenei programjuk és pályázati tevékenységük sikerének is köszönhetően idén közel 54 millió forint támogatást nyújtott a kormányzat. A támogatás legnagyobb része az az úgynevezett TérZene szponzorálás, közel 20 millió forint összegben, hogy a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar nemcsak Vácon, hanem az egész Dunakanyarban, sőt még Nógrád megye néhány településének főterén, szabadtéri helyszíneken is felléphessen kiszolgálva a zenekedvelők kulturális igényeit. Ez a program-sorozat rendkívül népszerű a fiatalok és idősek körében egyaránt.

- Már eddig több mint kétszáz koncertet adtak a zenekar tagjai különböző formációkban, volt, hogy egyszerre több helyszínen voltak jelen, akik művészi teljesítményükkel sok emberrel szerettették meg a komolyzenét – hangsúlyozta Rétvári Bence, példaértékűnek nevezve a küldetéstudatos művészi teljesítményt, külön kiemelte Sándor Bence karnagy kreatív ötletekkel párosult elszántságát, aki menedzserként is remekül alkalmazkodott a rendkívüli helyzethez.

– A zenekar támogatása ugyanakkor azt is példázza, hogy a kormányzat ebben az időszakban sem vonult ki a kultúra területéről, hanem a járványhoz igazodó új és még újabb támogatási formákat kínált és kínál fel azért, hogy a zenekarok továbbra is működni tudjanak, a zenészek ne veszítsék el teljes mértékben a jövedelmüket, hanem meg tudják őrizni az egzisztenciájukat, a közönség pedig ne maradjon kulturális programok nélkül – mondta zárásként a politikus.

Sándor Bence azzal kezdte, hogy egészen pontosan kétszázkilenc koncertprogramot valósított meg a zenekar október közepéig és az év hátralévő heteiben, hónapjaiban is számos fellépésük lesz még, köszönhetően a kormányzati támogatásnak is.

Sándor Bence karnagy: a térzene-sorozat egy gazdasági és lelki mentőakció a zenekar számára

– A járványhelyzet mindannyiunkat megtaníthatott arra, hogy el tudjuk engedni a megszokásainkat és tudjunk új utakat keresni egyrészt az önmegvalósításra, céljaink valóra váltására, másrészt kulturális élmények szerzésére. Ez volt nekünk a mentsvárunk, hogy volt ilyen lehetőségünk – mondta a karnagy.

Aztán a karanténkoncertek kapcsán külön kiemelte Pongrácz János kemencei polgármester kezdeményezését, aki amikor hozzájuk mentek muzsikálni, azt kérte, hogy az idősek otthona előtt koncertezzenek, hiszen a bent lakók már hónapok óta elzártan élik mindennapjaikat, így bizonyára nagy örömmel vennék a zenei élményt.

– Valóban nagyon hálásan fogadták az idősek az előadásunkat, és ebből az élményből indítottuk el senior karanténkoncertjeink sorozatát, amelynek keretében további településeken is koncertet adtunk idősotthonoknál. Ahogyan a negyven óvoda részére szervezett sorozatunkat is. Eddig négy ilyen programot sikerült megvalósítanunk, tehát a projekt jócskán áthúzódik a következő évre. Nagyzenekari koncertprogramunk idei évre tervezett fellépéseiből ugyancsak van még hátra néhány, ahogy lehetőségünk lesz rá, ezeket is pótoljuk – folytatta Sándor Bence.

A térzene programjuk kapcsán összegzésként kiemelte: kilencvenhét ilyen hangversenyt adtak eddig huszonegy településen, negyvenhárom helyszínen, Vácott hetvennégy alkalommal játszott a zenekar, vagy egy-egy kamara formációjuk, akár a harsonakvartett, akár a kvintettjük, vagy épp a vonós szekciójuk, a rezesekről nem is beszélve – ismertette a karnagy miközben bemutatta a koncertek közönségtájékoztató színes plakátjait, az igényes műsorfüzeteket.  

– A kétszázkilenc fellépés sok elfoglaltságot adott a muzsikusainknak, ami nagyon fontos volt nekik is ahhoz, hogy lelkileg jól tudják viselni a helyzetet. A térzene-sorozat voltaképp egy gazdasági és lelki mentőakció volt, ami bevált, hiszen együtt maradtunk. Bízom benne, hogy ugyanilyen töretlen lelkesedéssel tudjuk tovább folytatni a munkát az elkövetkező években is – zárta szavait a karnagy, aki hozzátette: a zenekar tagjai az elmúlt kilenc hónapban közel ötszáz alkalommal találkoztak, próbáltak, hogy nívós művészi produkcióval ajándékozhassák meg az érdeklődőket, ő pedig 14 alkalommal pályázott, melyek közül nyolc eredményes volt.   

A sajtótájékoztató végén Rétvári Bence és Sándor Bence egyaránt úgy fogalmazott, hogy a kormányzat és a zenekar együttműködésének folytatódnia kell a jövőben is.Ribáry-Vetési (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Este 10-től reggel fél 5-ig lezárják az M2-es M0-ás csomópontját (2020. 10. 20.)Pozitív lett Dióssi Csaba PCR-tesztje (2020. 10. 20.)Kedden adják át az idei Migazzi díjakat (2020. 10. 19.)Váchartyán: a közút és az intézmények felújítása után mini bölcsőde épül - 170 millió forint állami forrásból korszerűsödhettek a település intézményei (2020. 10. 19.)Ingyenes utazás Kajla útlevéllel az őszi szünetben is (2020. 10. 19.)Országos madárodú-kihelyezési program indul (2020. 10. 19.)Nagymaroson dedikálja vasárnap a róla szóló könyv utolsó részét Beer Miklós (2020. 10. 17.)A gödi Juhász Attila által irányított újHÁZ Centrum Magyarország tízedik alkalommal nyerte el a Magyar Brands díjat (2020. 10. 17.)Az országos rangsor előkelő 35. helyén a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2020. 10. 16.)Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással (2020. 10. 16.)
Dunakeszi: Koszorúzás lesz, beszéd és ünnepi műsor elmarad október 23-án (2020. 10. 16.)24 gólos vereség: Győri Audi ETO KC - Váci NKSE 43-19 (2020. 10. 15.)A Nemzeti vágtán Fekete Emma, Vácduka lovasa harmadik lett a kishuszár döntőben (2020. 10. 14.)Vác: október 23-án ünnepel a város és ünnepel a Fidesz-KDNP pártszövetség is (2020. 10. 14.)Csatornaépítés és zöldfelület védelme a dunakeszi Tóvárosban (2020. 10. 14.)
| Következő 15 |