2020. augusztus 10. hétfő - Lörinc Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2013. 11. 29.
"Tiszta fejjel" - Dr. Zacher Gábor előadása Vácon
Vigyázat, megváltoztat! Javasolt mennyiség: 0 milligramm!

Váci középiskolásokkal telt meg zsúfolásig kedd délelőtt a Madách Imre Művelődési Központ színházterme Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos „Tiszta fejjel” című, a szenvedély megelőzéséről szóló előadásán.
A rendezvény szervezői a Váci Közéleti Egyesület, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és a Vác Városi Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) voltak, fővédnöke pedig Fördős Attila, Vác város polgármestere, a KEF elnöke, akinek köszöntőjét Mohácsiné Dim Rita, a PMH Intézményfelügyeleti és humán osztályának megbízott osztályvezetője tolmácsolta a megjelenteknek. Örömmel köszöntötte a megjelenteket, a város középiskoláiból érkező, közel ötszáz fős diáksereget, a tanárokat, a VKE elnökét, Moravcsik Attilát és Horváth Szabolcsnét, az Alapítvány kuratóriumának elnökét, valamint Dr. Bánhidi Péter és Kis Zsolt városi képviselőket és nem utolsósorban az országosan elismert előadót, Dr. Zacher Gábort, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának főorvosát.

A médiából jól ismert, fiatalok és felnőttek körében egyaránt népszerű szakember nem foglalt helyet a színpadra állított csinos karosszékben az asztalnál, inkább a széksorok előtt állva igyekezett közvetlen kapcsolatot teremteni hallgatóival. Nemes egyszerűséggel így kezdte: „Tisztelettel köszöntöm a Facebook csillogó szemű nemzedékét.” Aki még ezután is unalmas előadásra számított a különféle drogok fajtáiról és hatásairól, nagyot tévedett. Dr. Zacher Gábor szerint ez az egyik „leggázosabb” téma, amivel a fiatalokhoz lehet közelíteni, neki mégis sikerült dinamikus, oldott stílusával magával ragadnia a diákok figyelmét, és úgy röppent el két óra, hogy közben rendkívül értékes és hasznos információkat sikerült átadnia. Szerinte arról kell szólnia egy ilyen előadásnak, hogyan kellene a fiatalokat hozzásegíteni, hogy jó döntéseket tudjanak hozni. Olyan valós tényeket kell eléjük tárni, amikből informálódhatnak, és meg kell tanítani őket nemet mondani, amikor előáll a „mi van öreg, nem mered? szindróma”– hangsúlyozta. Ehhez viszont bensőséges kapcsolatra, odafigyelésre, törődésre van szükség a családban, nyitottságra a gyerek és a szülő között, ami nem megy beszélgetés, a közösség építése nélkül.

Az átlag magyar felnőtt lakosság fejében nem valós kép él a kábítószerekről. Nemzedéki ellentétek érzékelhetők a felhasználó és a nem felhasználó korosztály között - vélte az előadó, aki szerint ennek gyökerei az értelmes és időigényes családi kommunikáció hiányában rejlik. Egyfelől a „hétperces szülő”, akinek nincs ideje a gyerekére, másfelől a „hétperces ementáli gyerekek világa”, ami tele van a kommunikációhiány lyukaival. Ezen a helyzeten csak rontanak az olyan tipikus kérdések, mint például: mi történt az iskolában? Hogy mennyire rátapintott a lényegre, ötszáz diák vihogva válaszolt: semmi! Vagy mi bajod van édes fiam? Kórus újra: semmi! Kitört a nevetés, mire Dr. Zacher Gábor hozzátette: a semmi mögött pedig az a történet van, amikor évekkel ezelőtt azon a rendkívüli meccsen ott izgultál a fotelban, ittad a sört és nem figyeltél a gyerekedre, amikor beszélgetni akart veled. Ez köszön most vissza, hogy nem enged be a saját világába. Meg kell tanulni közeledni, a kapcsolat teremtés módját a fiainkkal, lányainkkal, ez viszont időt, odafigyelést igényel. A mai világban, aki idősebb, mint 12 és fiatalabb, mint 35, de nincs a Facebookon, az nem is létezik.

A világ népessége 7 milliárd ember, akikből 4,102 milliárd a 15-65 év közötti személy. A nem droghasználó populáció 3, 902 milliárd. 200 millióra tehető a droghasználók száma. 110 millió ember havi rendszerességgel használ drogot. Közülük 25 millióan drogfüggők.
Magyarországon egy átlagos hétvégi napon 350 ezren használnak valamilyen pszichoaktív anyagot. A hazai statisztika kedvezőbb a külföldinél, de ennyinek sem kéne lenni. A drogfüggők száma nálunk 20 ezer, az alkoholfüggők 800 ezren, a gyógyszerfüggők 60 ezren vannak. Évente 20-22 droghalál történik, ami kevesebb a közutakon elszenvedett halálos balesetek számánál, de egyetlen ember halála is hatalmas veszteség!

Mára a korábban megismert kábítószerek mellett, amikről tudni lehetett, hogy hogyan hatnak, egyre újabb anyagok jelennek meg a piacon. - Nincs olyan, hogy könnyű drog, kemény drog – hívta fel a figyelmet a szakember. - Ezek a szerek megváltoztatnak úgy, hogy nincs beleszólásunk. Hozzászokás, elvonási tünetek, testi, lelki, pszichés tünetek jelentkeznek. Az ethanol (alkohol) hatása egy folyamat eredménye. Egyre veszélyesebb a szerek világa, mert nem tudod, hogy mit kapsz, ezek a drogok olyanok, mint az orosz rulett, teljesen kiszámíthatatlan világ. Megváltoztatnak!
Mit hozhat a jövő? Vajon tovább emelkedik a használók száma, vagy nem lesz divat anyagozni? Lehet az értékrend változástól fordulatot várni? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban Dr. Zacher Gábor értelmetlennek tartja a radikális tiltást, vagy a legalizálást. Az őszinteséget és a bizalmat építő kommunikációt ajánlja a családokban, a törődést, az odafigyelést, az egészségre nevelést. A fiataloknak azt, hogy legyenek keretei az életmódjuknak, kapcsolataiknak. Legyenek tisztában a tényekkel, hogy jól tudjanak dönteni és merjenek nemet mondani egy adott helyzetben.

A szerek használatában az általa javasolt fogyasztható mennyiség 0 mg. Ami ennél több, az toxikus, így káros is, mivel pszichés és szomatikus tüneteket okoz. Felesleges rizikóvállalást jelent. - Nulla milligrammot ajánlok! – zárta le előadását, majd egy rövid és őszinte párbeszédben a diákok kérdéseire válaszolt.
- Ha Ön beleesne a problémába, milyen javaslatai volnának? – tette fel a kérdést az egyik diák. Azonnal segítségért fordulnék – hangzott a válasz. A DROGOPLEX Ambulanciát, vagy a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulanciát bizalommal felkereshetitek, mert kell a segítség, egyedül nem megy – szögezte le a toxikológus főorvos. - Hosszú melóba telik, de a legmélyebb bugyorból is ki lehet jutni.
(Vácon a Szociális Szolgáltatók Házában van ilyen lehetőség.)

-vm-
Orvosok egymás között: Dr. Bánhidi Péter és Dr. Zacher Gábor

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Már Gyurcsány és Fekete-Győr is egyeztet a gödi baloldali konfliktus miatt (2020. 08. 09.)Bemutatták Dunakeszi legújabb mesekönyvét (2020. 08. 09.)EGR a lelke mindennek! (2020. 08. 08.)Európa legnagyobb vasútbarát eseményévé vált a Retró hétvége (2020. 08. 08.)Őszödről üzent Gyurcsánynak a Momentum elnöke - Fókuszban a gödi politikai helyzet (2020. 08. 07.)Tizenkét és fél milliárd forintért kelt el a Dunakeszi Járműjavító (2020. 08. 07.)Dunakeszi: Megígértük, megcsináljuk! (2020. 08. 07.)Elhunyt dr. Brusznyai József atya, Dunakeszi díszpolgára (2020. 08. 07.)Ismét retró hétvége az észak-balatoni vonalon (2020. 07. 30.)Egy év munkája a helyi közösségért (2020. 07. 30.)Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást (2020. 07. 28.)Fórumot tartottak az iskolaőröknek Vácon, augusztusban indul a képzés (2020. 07. 28.)Szombaton ünnepelték a kemencei múzeumvasút 20. születésnapját (2020. 07. 26.)Július 24-től már a vasúti jegypénztárakban is lehet MAHART napijegyeket vásárolni (2020. 07. 24.)Mi a Kavics, a fiatalok szabadtéri színpada (2020. 07. 24.)
| Következő 15 |