2020. augusztus 13. csütörtök - Ipoly Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2015. 05. 28.
Pünkösdi koncert a Váci Híradás Centrumban: Megnyitotta kapuit a belváros megújult, patinás épülete

Idén, pünkösd vasárnapján nyitotta meg először kapuit Vác nagyközönsége előtt a sokak által röviden Híradásként emlegetett, gyönyörűen megújított Váci Híradás Centrum, ahol az esti órákban Pünkösdi Dallamok címmel rendezett koncertet a Váci Közéleti Egyesület a város lakói számára.

A belépés díjtalan volt ezen az estén. Bár nem volt nagy hírverés, mégis zsúfolásig megtelt a ház, a mintegy 250 főt befogadó nagyterem előterébe is székeket kellett elhelyezni a közönség számára.

     A város közéleti és kulturális vezetői közül is érkeztek vendégek erre az alkalomra. A közönség soraiból többen személyesen is kötődtek az épülethez, akik az egykori híradástechnikai üzemben dolgoztak. Egy idős váci nyugdíjas, aki itt töltötte az ipari tanulóéveit könnyekre fakadt, annyira meghatódott annak láttán, hogy az egykor patinás, ám az idők során számos történelmi fordulaton keresztül ment, lepusztult épület új életre kelt.

     Az ingatlant új tulajdonosa, a Hit Gyülekezete váci közössége építette át és újította fel jelentős anyagi ráfordítással, a gyülekezet tagjainak odaszánt adakozásából és társadalmi munkájából. Az eredeti külső formákat megőrizve vidám, színes, új arculatot kapott az épület, amit csodaszép kert vesz körül. Ez a megújulás Vác belvárosának ezen a részén komolyan megemelte a környék színvonalát.

     Surjányi Csabát, a gyülekezet lelkészét arról kérdeztük, hogy az istentiszteletek és a pezsgő gyülekezeti élet mellett miért tartja fontosnak, hogy a város kulturális és közéleti eseményeinek is helyet adjanak az épületben?

     – Egyrészt régi keresztény tradíció, hogy az Egyház élen jár mind a kultúra művelésében, mind annak támogatásában. A Hit Gyülekezetében mindig is pezsgő kulturális élet zajlott, és ezt igyekeztünk mi is itt, Vácott a lakosságnak bemutatni. Másrészt az épület, amit megvásároltunk és elkezdtünk felújítani, eleve kulturális céllal készült, a legtöbb váci polgárt ilyen élmények kötik ide. Szeretnénk a váci embereknek megmutatni, hogy nem elvesztették a Híradást, hanem az ott zajló élet továbbra is a város virágzó életének része marad.

...

- Hogyan is lehetne méltóbb módon eltölteni Pünkösd vasárnap estéjét, mint egy olyan zenei rendezvényen, ahol a hallgatóság betelhet pünkösdi dallamokkal. Szeretnénk ma kiárasztani, kiengedni ezeket a dallamokat, és ez által megajándékozni Önöket – mondta ünnepi köszöntőjében Kelemen Györgyi, az est konferansziéja. Elsőként külföldről érkezett vendégművészeket mutatta be a közönségnek. A "Sopranos Chor" svájci kórus nagy várakozással lépett a közönség elé.

A 12 diáklányt a zene, az éneklés szeretete hozta össze olyannyira, hogy öt évvel ezelőtt együttest alakítottak. Christoph Müller svájci hünenbergi és chami zeneiskolák igazgatója szerint. Karnagyuk, Patrick Oetterli úr, akinek felesége, Theresa Lehmann furulyán kísérte az együttest Gabriella Adorján erdélyi származású zongoraművésszel, aki a két svájci zeneiskola tanára. A kórus Európa több országában is fellépett, magyarországi turnéjukra filmzenei válogatással és svájci dalokkal érkeztek.

A rendkívül színvonalas zenei program hazai előadóművészei nem ismeretlenek a váciak előtt. Korábban szabadtéri rendezvényeken és a Városházi Estéken is találkozhattak a Szkéné Gospel zenekarral, amelynek új tagokkal bővült Kamarakórus változata lépett fel ezen az estén. Kiss Julianna zongoraművész, aki a nemzet tehetségei Bonis Bona díjának nyertese korábban két nagy sikerű koncerttel mutatkozott be a váci zeneiskolában. Több tehetséges fiatal zenész mentora, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola tanára. Kiss Julianna Gabriella Adorjánnal együtt Svájc és Olasz- ország koncert termeiben is sikeresen koncerteznek négykezes zeneművek bemutatásával. A koncert közönsége elé lépett Fehér Lili énekesnő is, aki idén elnyerte a Dunakanyar Hangja címet és egy kiváló, tehetséges, váci zenészcsalád egyik tagja: Balogh Mihály gospel énekes, jazz zenész.

...

     Elsőként Chopin: Hősi Polonéz című művét hallhattuk a Piano Arts duo: Kiss Julianna és Gabriella Adorján négykezes zongorajátékában, majd a "Sopranos" Chor kórus adott ízelítőt ismert filmzenékből. Ezután négy pünkösdi gospel dal következett a Szkéné Gospel Kamarakórus szólistái: Medgyesi Péter, Deák Lotti, Radványi Andrea és Moravcsik Zsuzsa előadásában. A koncert első része Balogh Mihály három gyönyörű szerzeményével: a Szent Szellem jöjj, Te vagy, akiből élet árad és az Ég és Föld elmúlnak című gospel dalokkal zárult, melyeket az előadó Szent Szellemmel való valóságos találkozása inspirált.

A koncert második részében Gershwin: Három prelűdjét hallhattuk a Piano Art s duo előadásában, majd ismét a svájci kórus következett svájci dalokkal. Az est egyik fénypontjaként Fehér Lili ismét meghódította csodaszép hangjával a közönség szívét, Leonard Cohen: Hallelujah című dalát és Andelich Jonathan egyik szerzeményét énekelte. A zenei élményt a Szkéné Gospel Kamarakórus tette teljessé a Téged várlak című dallal, Czinege Richárd szóló énekével, valamint az Új Forrás etno-gospel zenekar három népies hangzású dalával, melyeket Kiss Julianna zongorán és Bíró Tamás, az Operaház zenekarának művésze hegedűn kísért. A közönség betelt örömmel és lelkes vastapssal jutalmazta az előadókat.

Élmény volt ezen a szép helyen fellépni. Érezni lehetett, hogy a közönség élvezi a zenét. A műsor anyaga is nagyon jól volt összeválogatva – összegzi élményeit Gabriella Adorján a koncert végén.

Kellemes időtöltés, szép ajándék volt számomra és családom számára ez a lehetőség – mondja távozóban egy váci hölgy, egyik lánya hozzáfűzi: – Remekül éreztem magam, máskor is jövök!

 V. M.

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Politikai belharcok az ellenzéki többségű gödi képviselő-testületben - Interjú a momentumos Balogh Csaba polgármesterrel és a Dk-s Lőrincz László alpolgármesterrel (2020. 08. 13.)Kormányzati fejlesztések a megfiatalodó Vácdukán (2020. 08. 13.)Elmarad a Futakeszi és a Dunakeszi Feszt is - Államalapításunkra szentmisén emlékezik a város (2020. 08. 12.)Fiatalok Szabadtéri Színpada (2020. 08. 12.)Élvezze óriás LEDFALON a BL gigászainak küzdelmét (2020. 08. 11.)KSH: júliusban 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztó árak (2020. 08. 11.)Új szín a palettán: sakktábor alsósoknak (2020. 08. 11.)Dunakeszi: A lakosság igényeihez igazítva augusztus 31-től ismét megváltozik a helyi buszjáratok menetrendje (2020. 08. 11.)A VVEC megőrizte harmadik helyét a klubok rangsorában (2020. 08. 10.)Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban (2020. 08. 10.)Két aranyéremmel, öt ezüsttel és két bronzéremmel zártak Dunakeszi ifjú kajakosai a Budapest-Pest Megye bajnokságon (2020. 08. 10.)(Környezet)tudatosan Vácott - 10 éves a DDC Zöld Megoldás-pályázata (2020. 08. 10.)Már Gyurcsány és Fekete-Győr is egyeztet a gödi baloldali konfliktus miatt (2020. 08. 09.)Bemutatták Dunakeszi legújabb mesekönyvét (2020. 08. 09.)EGR a lelke mindennek! (2020. 08. 08.)
| Következő 15 |