">


2020. február 25. kedd - Géza Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2017. 01. 09.
Interjú Kenyeres Oszkárral, a Hazajáró című televíziós műsor váci szerkesztőjével

A "Hazajáró" lelkes stábja immár hat éve, hogy "elhozza"otthonainkba a Kárpát-medence varázslatos tájait, színes riportjaikban megismerhetjük Erdély, a Felvidék, Kárpátalja, a Délvidék természeti- és kulturális értékeit, az ott élő emberek bölcsességét, példás ragaszkodásukat szülőföldjükhöz.

Együtt barangolhatunk a Muravidéken, Őrvidéken, de van, amikor szekéren vagy kerékpárral vándorolunk. "A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a "Hazajáró" soha véget nem érő útját." – olvasható az egyik legnagyobb elismerés a műsor készítőiről, akiket Szent István napján, Pro Urbe díjjal tüntetett ki Vác Város Önkormányzata.

Hogyan született az értékteremtő, tradíciókat ápoló műsor ötlete? – kérdeztem a "Hazajáró" szerkesztőjétől, Kenyeres Oszkártól, aki a forgatócsoport rendezőjéhez, Moys Zoltánhoz hasonlóan váci lakos.

-  A "Hazajáró" bölcsője a Dunakanyar, hiszen itt ismertük meg egymást Zolival. Mindketten váciak vagyunk, az első hegy, amit közösen felfedeztünk, a Börzsöny volt, de én előtte a Visegrádi-hegységben is gyakran túráztam. Ahogy kamaszodtunk mind gyakrabban találtuk magunkat a Börzsönytől távolabbi, felvidéki hegyekben. Emlékszem, hogy a Csóványosról vágyakozva néztük a Magas-Tátrát, aztán teltek-múltak az évek, s egyszer csak ott találtuk magunkat, majd sorra "hódítottuk" meg Európa magas hegységeit. Mégis azt éreztük, hogy a Kárpátok a mi hegyeink. Az ott fellelhető gyönyörű természet iránti vonzódásunk mellett az is táplálta érdeklődésünket, hogy a Kárpátok lábainál magyarok élnek, akik szívélyes vendégszeretetét örök élményként őrzi a vándor. Nagyon megérintett bennünket tiszta, szép gondolkodásuk, a vadregényes táj, az állat- és madárvilág. Valósággal vonzott ez a csodálatos világ. Nagyon sokat álmodoztunk, hogy milyen jó lenne ugyanúgy bemutatni a Kárpátok hegyláncát, mint ahogyan a Másfél millió lépésben megismerhettük Magyarországot. Szóval, minden arra bíztatott, hogy vágjunk neki a nagy kalandnak, a Kárpátok felfedezésének. Közben Zoli elvégezte az újságíró iskolát, médiavállalkozást alapított, így aztán elhatároztuk, hogy – szakaszokban - végig megyünk a Kárpátok főgerincén az Al-Dunától a Dévényi szorosig, ami 2600 kilométer. A "Hazajáró"-t Zoli és operatőrünk, Schödl Dávid találták ki, de a koncepció és a megvalósítás már közös munka.

Mi a szakmai koncepció lényege, mit szeretnétek bemutatni a nézőknek?

-  Három alappilléren nyugszik a "Hazajáró". A Kárpátok természeti kincseinek bemutatása mellett a határon túli magyar kultúra és örökség lajstromba vétele, illetve a magyarság mindennapjaikba való betekintés. Alulról építkezünk, az egyszerű emberek sorsát, életét és környezetét mutatjuk be a magunk szubjektív módján, ami miatt a nézők nagyon szeretik a műsort. 2011 szeptemberében kerültünk először adásba, eddig 182 epizódot mutatott be a Duna TV, illetve most már az M5 csatorna. A történelmi nagy Magyarország anyaországon kívüli területét közel háromszáz adásban tudnánk bemutatni.

Mi volt számotokra a legizgalmasabb és a legfelemelőbb a határon túli magyar területek felfedezése során?

-  Közönségtalálkozóinkon gyakran kérdezik ugyanezt, de igazából egyet sem tudnék kiemelni, mivel eddig nyolcvannégyszer keltünk útra, s mindig kisebb, vagy nagyobb katarzisokkal térünk haza. Nehéz rangsorolni, valamennyi forgatás, az erdélyi vagy felvidéki magyar-magyar találkozások hihetetlen élményekkel ajándékoznak meg bennünket. De ha mégis ki kell emelni valamit, akkor a csíksomlyói nyeregben tartott Ezer Székely Lány Napját emelném ki, vagy az olyan szórványvidékeken tett látogatásunkat, ahol az "utolsó" magyarral találkozunk, aki felismeri a felelősségét, és őrzi identitását, őrzi a tüzet, hátha jön még egy szebb kor. Nagyon megindítóak az ilyen találkozások. Örök élményként gondolunk a téli, magashegyi expedíciós túráinkra is. Nagyon veszélyes lavinaomlást éltünk át 2014 áprilisában a Fogarasi-havasokban, de mégis mindig visszavágyunk, hiszen ezek a hegyóriások nyáron is gyönyörűek.

Aki Erdély hegyeiben barangol, attól mindig megkérdezik, hogy találkozott-e a medvével? A kérdést én sem hagyhatom ki.

-  Sokféle legenda, és sok igaz történet kering a medvék és az emberek "találkozásáról". Tény, hogy a mi életünket is megnehezítették már néhányszor, de ez igaz a gazdálkodó családok állatait védő pásztorkutyákra is vagy a szeszélyes időjárásra. Hat év alatt adódtak már kisebb-nagyobb konfliktusok, de ’hál Istennek minden nehézségen túl tudtunk jutni, mert nagyon jó közösség vagyunk, összetartó a stáb.

Hogyan fogadtak benneteket az elszakított területeken élő magyarok, akikhez bekopogtattatok?

-  A forgatások kezdetekor még nem tudták miről szól a műsor, mit szeretnénk megmutatni a nagyvilágnak. Eleinte érezhető volt némi visszafogottság, ám amikor látták a műsort a Duna TV-n, minden megváltozott. Kitárulkoztak, nem tudunk úgy végigmenni Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Csíksomlyón, vagy Székelyudvarhelyen, hogy ne állítsanak meg, és ne örüljenek nekünk. Ezek felejthetetlen visszaigazolások számunkra. A minap Nürnbergben jártunk egy közönségtalálkozón, amit végig hallgatott egy vak bácsi is, aki felszólalt és a műsort dicsérve, azt mondta, sokat tettünk a határokon túl élő magyarságért, mert a műsor láttán nyílnak meg a pénztárcák, ha adakozni kell például a Kárpátalján élőknek. Nagyon megható volt.

Ez is bizonyság rá, hogy a műsor készítése óriási szakmai és erkölcsi teherként nehezedik a vállatokon. Milyen hatással van rátok?

-  Egy éve ment a műsor, amikor megkaptuk a Magyar Örökség Díjat, amely még nagyobb terhet rakott ránk. Meg kellett felelni annak az elvárásnak, amit addig mi építettünk fel. Ez egy nagyon édes teher, nagyon szeretjük. Sok hely van még, amit nem fedeztünk fel, s ez a "teher" hajt, ösztönöz minket. Talán sokan nem is tudják, hogy ez a műsor váci gyökerű, hiszen Zoli és én ezer szállal kötődünk a városhoz. Így különösen megtisztelő volt számunkra, hogy augusztus 20-án Pro Urbe díjjal tüntette ki Vác Város Önkormányzata. Sajnos személyesen nem lehettünk jelen - egy előre betervezett úton voltunk -, de Siklósi Beatrix a köztévé főszerkesztője képviselt bennünket az ünnepségen. Ez a díj hatalmas büszkeséggel tölt el minket, amely még inkább arra inspirálja a stábot, hogy erősítsük az anyaországtól elszakított területekkel a hajszálereket, az ott élő magyarságban a nemzeti összetartozás felemelő gondolatát.Vetési Imre
Dunakanyar Régió


a Királykő gerincén


a Gyergyói-havasokban

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Távozik Kis Domonkos Márk a váci színház éléről (2020. 02. 25.)Fut a Vác Dunakeszin? Hogy is van ez? - kérdeztük Bíró Györgytől (2020. 02. 25.)Felnőtt korba lépett a Váci Tavaszi Fesztivál (2020. 02. 24.)Vigyázz, kész, Futakeszi! (2020. 02. 24.)Változás az Auchan járat dunakeszi menetrendjében (2020. 02. 24.)Dunakeszi: március 2-án kezdődik a bölcsődei beiratkozás (2020. 02. 24.)Sorban állás helyett kérjen online kereset-kimutatást! (2020. 02. 19.)Bölcsőde épül Rádon (2020. 02. 19.)Családi program lesz a Dunakeszi Viadal (2020. 02. 19.)Épül a városi tornacsarnok a Magyarság sporttelepen (2020. 02. 19.)Elhunyt dr. Csécs Ilona főorvos (2020. 02. 17.)Száznál is több parkoló épül a Katonadombnál (2020. 02. 13.)Jó ütemben halad a Szakorvosi Rendelőintézet belső felújítása és bővítése - Épül a Pszichiátria új épülete (2020. 02. 13.)Dunakeszi alapítványnak segíthet a korongokkal (2020. 02. 13.)Nőnapon az operett kiválóságai szórakoztatják az ünnepelt hölgyeket Dunakeszin (2020. 02. 12.)
| Következő 15 |