2020. augusztus 10. hétfő - Lörinc Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2017. 12. 03.
Megkezdődött az elektromos autók akkumulátorainak próbagyártása a Samsung SDI gödi üzemében

Orbán Viktor miniszterelnök 2017. május 29-én avatta fel a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának gödi üzemét, aki bejelentette, hogy Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó központjává vált. Miközben pedig elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési centruma és az e-autózás éllovasa legyen. Az ehhez kapcsolódó új beruházások, így a gödi üzem révén is, már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt – fogalmazott a miniszterelnök.

A megnyitó ünnepségen Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a beruházásnak köszönhetően Göd felkerülhet az innovatív vállalkozások európai - vagy világtérképére –, aki hangsúlyozta azt is, hogy a beruházás sokkal gyorsabban elkészült, mint azt eredetileg tervezték: „Amikor elkezdődtek a tárgyalások, még ötéves távlatról beszéltünk. És most nézzenek körül: két és fél év telt el, és ennyi idő alatt létrejött itt ez a gyár. Nemcsak elkezdett épülni, de meg is nyitja a kapuit.”

Azóta csak néhány hónap telt és már meg is kezdődött a tesztüzem a Samsung SDI gödi gyárában, ami válasz arra a kihívásra, melyet az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődése jelent. Az elemzések arról tanúskodnak, hogy hamarosan jelentősen megnő a kereslet az akkumulátorok iránt. A világpiaci igények kiszolgálása érdekében építette meg gödi üzemét a Samsung SDI.

A legmodernebb technológiát alkalmazó gödi gyárban tettek látogatást minap Pest megye 18 járásának vezetői, akiket örömmel üdvözölt Kim Yunjae, a Samsung SDI Magyarország Zrt. elnök vezérigazgatója. A szívélyes fogadtatás után elmondta, hogy a beruházás 2016 júniusában kezdődött el, és az üzem hivatalos megnyitó ünnepsége 2017. május 29-én volt, melyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott avató beszédet.

– Jelenleg próbagyártás zajlik az üzemben, a szériagyártás 2018 májusában kezdődik – jelentette ki a dél-koreai cég igazgatója. – Létszámunk folyamatosan növekszik – tette hozzá Kim Yunjae, aki elmondta, hogy Göd Város Önkormányzatával is igyekeznek jó kapcsolatot ápolni.

Dán Zsolt, HR vezető ismertette a 2001-ben alapított dél-koreai cég magyarországi tevékenységét, majd azt az időszakot, amikor a világban bekövetkezett technológiai változás következtében a gödi üzemben gyártott termékek iránti kereslet csökkenése miatt 2014-ben megindult a vállalat felszámolása, amely 2016-ban fejeződött be.

– 2016 márciusában viszont megtörtént az üzem újranyitása, idén pedig már gyártjuk az akkumulátorokat – jelentette ki Dán Zsolt, aki azt is elárulta, hogy – többek között - miért döntöttek Göd mellett: - A magyarországi helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott a kiváló földrajzi, logisztikai adottság, hiszen nyugat-európai gépkocsi gyártó cégeknek gyártunk akkumulátorokat.

Az újrakezdés során a korábbi üzemhez építették hozzá az új egységeket. Az üzem teljes területe 322 ezer négyzetméter, melyből a gyártási terület 171 ezer négyzetméter. Jelenleg az üzemben 222 fő, közülük 133 operátor/ technikus, 22 mérnök és 22 vezető és egyéb szellemi alkalmazott dolgozik.

A tervek szerint 2018-ban 30 milliárd forint bevétellel számolnak, míg 2019-től évente folyamatosan 120 milliárddal növekszik az akkumulátor értékesítéséből származó bevétel. – Az elektromos autóké a jövő, ezért bíztatókat a kilátásaink, dinamikus növekedésre számíthatunk – fejtette ki Dán Zsolt.

Oláh Katalin munka,- baleset-, és tűzvédelmi vezető illusztrációval kiegészített elmélyült szakmai tájékoztatójából meggyőződhettek a járási hivatalok vezetői, hogy a világszínvonalú technológia alkalmazása révén garantált a dolgozók és a környező településeken élők biztonsága, egészség,- és környezetvédelme.

A tájékoztatók után a legnagyobb egészségvédelmi és biztonsági előírások betartása mellett a tizennyolc járás és Göd vezetői a cég két mérnökének színvonalas szakmai tájékoztatója közben - a futballpálya hosszúságú, tükörfényes folyosókon sétálva – ismerkedhettek az üvegfalak mögül eléjük tárulkozó csúcstechnológiát felvonultató üzemmel.

A Samsung gödi gyárában tett látogatást Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője kezdeményezte és szervezte, akit arról kérdeztünk; miért tartotta fontosnak, hogy a Pest megyei járások vezetői megtekintsék az üzemet?

-  Nemcsak, mint a járási hivatal vezetője, de magánemberként is fontosnak és rendkívül hasznosnak tartottam, hogy „testközelből” is megismerhessük azt a high-tech technológiát, amit a világhírű cég Gödre hozott. Óriási élmény volt megismerni a magyar kormány kiemelt gazdasági partnerének gyártási technológiáját, munkakultúráját, üzleti filozófiáját. A látogatást azért is szorgalmaztam, mert szakmai hatáskörünkbe tartozik az iparbiztonság, a katasztrófavédelem, amely a helyi védelmi bizottság munkájához kapcsolódik. Megismerhettük a környezetvédelmi beruházásokat is, melyek biztonsági garanciát jelentenek a környező települések polgárai számára is. Úgy gondolom, amit itt hallottunk, és láttunk az megnyugtató lehet mind a szakma, mind a lakosság számára – jelentette ki Imre Zsolt, aki szerint a lítium akkumulátor gyártása a Samsung számára hosszú távon biztosíthatja a folyamatos megrendelést, ami a munkavállalók mellett előnyös a városnak is.

Milyen szerepet tölt be Göd életében a világhírű cég? – tettük fel a kérdést Markó József polgármesternek, aki vezető társaival együtt vett részt a gyárlátogatáson.

-  A Samsung mérete és gazdasági tevékenysége révén egyaránt nagy szerepet tölt be Göd életében. Korszerű, a világpiacon keresett terméket gyártanak, aminek köszönhetően jelentős árbevételt realizál majd a cég. Ennek köszönhetően Göd jelentős iparűzési adóbevételre számíthat néhány év múlva, melyből meghatározó infrastruktúra-fejlesztéseket hajthatunk végre. A jelenlegi adóbevételünk várhatóan duplájára nő.

Korábban, amikor ismertté vált, hogy akkumulátor gyártását kezdi el a Samsung Gödön, akkor többen is hangot adtak aggodalmuknak. Indokolt volt?

-  Az egészséges aggodalom soha sem felesleges, hiszen általában pozitív hatással van a folyamatokra. Ma már közismert, hogy az üzemben korszerű terméket, nem savas akkumulátorokat gyártanak. A Samsungnak önálló szervezete van a környezetvédelmi előírások betartatására. Ez egy biztonságos, jól megtervezett cég. Polgármesterként örülök, hogy visszajött a Samsung, hiszen az előző gárdával is jó kapcsolatot ápolt a város. De ez a cég nagyobb gazdasági potenciállal rendelkezik, a vezetők nyitottabbak, akik számos kérdésben ígértek segítséget, amivel élni is szeretnénk. Itt első sorban a város oktatási intézményeinek - a tanár és diák együttműködését segítő - modern kommunikációs eszközrendszerének kiépítésére gondolok.

A Samsung jelenléte Göd kiváló adottságait fémjelzi, melyhez hozzájárul Budapest közelsége, a 2x2 sávosra bővülő M2-es autóút is. Tervezik-e, hogy a dél-koreai céghez hasonló nagyságú vagy kisebb gazdasági potenciállal rendelkező újabb vállalkozásoknak kínáljanak működési lehetőséget?

-  Ez sok mindenen múlik, de alapvetően nem szeretnénk, hiszen ez azzal is járna, hogy megnőne pl. az anyagszállító kamionok és a munkába járók miatt a gépjárműforgalom. A település terhelhetőségének is van határa. Kisebb cégeket azonban szívesen látunk, melyek számára minden bizonnyal vonzó lesz, ha a Samsunghoz hasonlóan ők is 1,4 százalék iparűzési adót fizethetnek majd a jelenlegi 2% helyett. A jövő tervei között szerepel az M2-es autóút túloldalán, a Csomádig terjedő területen egy vállalkozási övezet kialakítása. Reméljük, hogy odatelepülnek majd a Samsunghoz hasonló sikeres vállalkozások, amely napjainkban Göd zászlóshajója, amire mindannyian büszkék vagyunk – mondta Markó József polgármester.

 

A gyárlátogatáson résztvevő tizennyolc járás és a gödi önkormányzat vezetői vendéglátóikkal

Fotó: KesziPressDunakanyar Régió
Vetési Imre

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Már Gyurcsány és Fekete-Győr is egyeztet a gödi baloldali konfliktus miatt (2020. 08. 09.)Bemutatták Dunakeszi legújabb mesekönyvét (2020. 08. 09.)EGR a lelke mindennek! (2020. 08. 08.)Európa legnagyobb vasútbarát eseményévé vált a Retró hétvége (2020. 08. 08.)Őszödről üzent Gyurcsánynak a Momentum elnöke - Fókuszban a gödi politikai helyzet (2020. 08. 07.)Tizenkét és fél milliárd forintért kelt el a Dunakeszi Járműjavító (2020. 08. 07.)Dunakeszi: Megígértük, megcsináljuk! (2020. 08. 07.)Elhunyt dr. Brusznyai József atya, Dunakeszi díszpolgára (2020. 08. 07.)Ismét retró hétvége az észak-balatoni vonalon (2020. 07. 30.)Egy év munkája a helyi közösségért (2020. 07. 30.)Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást (2020. 07. 28.)Fórumot tartottak az iskolaőröknek Vácon, augusztusban indul a képzés (2020. 07. 28.)Szombaton ünnepelték a kemencei múzeumvasút 20. születésnapját (2020. 07. 26.)Július 24-től már a vasúti jegypénztárakban is lehet MAHART napijegyeket vásárolni (2020. 07. 24.)Mi a Kavics, a fiatalok szabadtéri színpada (2020. 07. 24.)
| Következő 15 |