2020. október 20. kedd - Vendel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2018. 08. 15.
Katolikus Iskola nyílik Dunakeszin

Városunkban új iskola nyitja meg kapuit szeptember elsején a Szent István Általános Iskola korábbi épületében. Jelentős felújításokat követően kezdődik meg a tanítás a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában. Az intézmény létrejöttéről, pedagógiai célkitűzéseiről Deézsiné Telek Ágnessel, az iskola igazgatónőjével és Szabó József önkormányzati képviselővel, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnokkal beszélgettünk.

     – Dunakeszin 1897-ben létesült az első négy tantermes általános iskola, melyet a község elöljárósága építtetett, és átadott a katolikus egyháznak – idézte a tanintézmény elődjének létrejöttét Szabó József. – Az akkori idők legmodernebbnek számító iskolájában egyházi és világi tanárok, köztük a kalocsai iskolanővérek is tanítottak. Személyes emlékem, hogy a szüleim is itt tanultak.

   Az államosítás után ez a tanintézmény lett a nagyközség, majd a város egyes számú általános iskolája, amely időközben felvette a Szent István nevet. Ahogy a város fejlődött, úgy vált egyre sürgetőbbé, hogy az iskolákat az önkormányzat valamilyen formában bővítse, hiszen egyre több gyermeknek kellett a hely. Ezen az égető szükséghelyzeten segített az új, huszonnégy tantermes iskolaépület, Tuzson Bence országgyűlési képviselő támogató közbenjárásának köszönhetően.

   Mint közismert, ennek eredményeként a 2017/2018-as tanév kezdetén az így elkészült új épületbe költözött a Szent István Általános Iskola. A régi épület felújítása korábban többszöri nekifutásra sem valósult meg. Az viszont sosem vetődött fel, hogy a továbbiakban ne iskolaként funkcionáljon. Minden fél részéről egyöntetűen fogalmazódott meg a cél, hogy legyen újra egyházi iskolája a városnak. Megkerestük a Váci Egyházmegye illetékeseit, hogy nyitottak-e a szárnyaik alá venni az intézményt. Pozitív válasz született, s a részben egyházi tulajdonba került épület felújításához, szintén Tuzson Bence országgyűlési képviselő úr közbenjárására, sikerült 1,3 milliárd forintos központi támogatást szerezni. A felújítás, átalakítás költségeihez a Váci Egyházmegye is jelentős összeggel járult hozzá. Így vált lehetővé, hogy szeptember elsejével elindulhat a tanítás.    

   – Első ütemben a főépület egy része újul meg, ahová az augusztus 20-a utáni napokban kezdjük meg a beköltözést – folytatta Deézsiné Telek Ágnes, aki kinevezése előtt a Szent István Általános Iskola igazgatóhelyettese volt. – Öt osztállyal, két első, egy második, egy harmadik és egy negyedik osztállyal indulunk. Emellett az idén létrejött Veni Vidi Vici Alapítványtól érkezik egy vendég osztály halmozottan sérült gyermekekkel, akik nálunk kezdik el a tanulást. Ez egy egyedülálló próbálkozás az országban a szociális integrációra.

   Tornaterem helyett egyelőre csak egy tornaszobánk lesz. Az étkezés megoldásában nagy segítséget kapunk a Radnóti Miklós Gimnáziumtól, hiszen ebédelni oda fogunk átjárni. Abban bízunk, hogy a jövő év végére befejeződik az épület bővítése és új szabványos tornatermünk is lesz. Meg kell említenem, hogy a jelenlegi kivitelezővel jó az együttműködés, kiváló munkát végeznek.

   A jelentkező gyermekekkel és szüleikkel felvételi elbeszélgetést folytattunk. Egyebek mellett arról tájékozódtunk, hogy hitükben mennyire elkötelezettek, miért az a szándékuk, hogy a gyermekük ide járjon. Szeretnénk, ha a családok aktív hitéletet élnének, és csatlakoznának valamelyik keresztény közösséghez.  

   Az egyházi iskolákra is vonatkozik a Nemzeti Alaptanterv. Nálunk ez annyiban módosul, hogy hetente két hittanóránk lesz, illetve beépülnek az iskola életébe különféle liturgiák, például osztálymisék, lelki gyakorlatok, és olyan egyéb foglalkozások, melyek kifejezetten a hitélethez kötődnek. A két hittanórából az egyik témája a családi életre nevelés lesz, a másik a gyermek felekezete szerinti hittan.

   A jelenleg tízfős tantestület tagjai elkötelezett, hívő emberek, többségük korábban a város egy másik iskolájában tanított. A pedagógiai céljainkról annyit, hogy az egyházmegyében újdonságnak számító organikus nevelés, az élménypedagógia kerül a középpontba. Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságánál Pécsi Rita pedagógiai igazgató neve fémjelzi ezt a vonulatot az egyházmegyei iskolákban. A bizalomra épülő, élményszerű, a gyermekek fejlődési ütemét figyelembe vevő pedagógiával az életkori változásokat szeretnénk szolgálni. A délelőtti tanítást követően, délután tanórán kívüli élményszerű szakkörökre és egyéb foglalkozásokra hívjuk tanítványainkat. Második osztálytól lesz furulyaoktatás, az öt testnevelésből pedig kettő néptáncóra lesz. Mindenképpen arra törekszünk, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciáját és hitbeli gazdagodását elősegítsük. Célunk az, hogy a gyerekeknek minden nap élmény legyen iskolába jönni.

   Tavaly februárban kaptam felkérést erre a megtisztelő feladatra. Az az igazság, hogy ezt meghívásnak éreztem, nem csupán az egyházmegye vezetői, hanem az Úristen részéről is. Szerencsére a családi körülményeink olyanok, hogy a gyerekeink már fiatal felnőttek. Tamás a legidősebb 27 éves, utána jön Réka, Kata és a legfiatalabb Feri 21 éves. Az iskola teljes mértékben a szívügyem, úgy is mondhatom, hogy az ötödik gyermekem. Eszerint szeretném végezni a munkámat.

 Katona M. István
Dunakeszi Polgár
A szerző felvétele

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Pozitív lett Dióssi Csaba PCR-tesztje (2020. 10. 20.)Kedden adják át az idei Migazzi díjakat (2020. 10. 19.)Váchartyán: a közút és az intézmények felújítása után mini bölcsőde épül - 170 millió forint állami forrásból korszerűsödhettek a település intézményei (2020. 10. 19.)Ingyenes utazás Kajla útlevéllel az őszi szünetben is (2020. 10. 19.)Országos madárodú-kihelyezési program indul (2020. 10. 19.)Nagymaroson dedikálja vasárnap a róla szóló könyv utolsó részét Beer Miklós (2020. 10. 17.)A gödi Juhász Attila által irányított újHÁZ Centrum Magyarország tízedik alkalommal nyerte el a Magyar Brands díjat (2020. 10. 17.)Az országos rangsor előkelő 35. helyén a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2020. 10. 16.)Lélekmentő szabadtéri zenélés
Kétszázkilenc koncert - állami támogatással (2020. 10. 16.)
Dunakeszi: Koszorúzás lesz, beszéd és ünnepi műsor elmarad október 23-án (2020. 10. 16.)24 gólos vereség: Győri Audi ETO KC - Váci NKSE 43-19 (2020. 10. 15.)A Nemzeti vágtán Fekete Emma, Vácduka lovasa harmadik lett a kishuszár döntőben (2020. 10. 14.)Vác: október 23-án ünnepel a város és ünnepel a Fidesz-KDNP pártszövetség is (2020. 10. 14.)Csatornaépítés és zöldfelület védelme a dunakeszi Tóvárosban (2020. 10. 14.)Mire elég 25 millió forint a Dunakanyar ingatlanpiacán? (2020. 10. 13.)
| Következő 15 |