2020. február 26. szerda - Edina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 01. 20.
Nagy siker volt a vácrátóti jubileumi kocsonya piknik

Kocsonya különlegességekkel, többféle ízesítésű forralt borral, helyben sütött finom fánkkal, gufrival, palacsintával várták a szervezők a vácrátóti jubileumi kocsonya piknikre ellátogató több száz vendéget.

A látogatók körében nagy népszerűségnek örvendő kocsonya különlegességeket a település általános iskolájába járó tanulók szülei készítették, melyek értékesítéséből származó bevétel az oktatási intézmény alapítványát gyarapítja.

Hivatalosan szombat délután kettőkor vette kezdetét a piknik, ám már jóval korábban megtelt a község főtere a kulináris finomságokat kedvelők sokaságával. A helyiek mellett a vendégek között felfedezhettünk dunakeszi, váci, szentendrei ismerősöket is, de voltak, akik a főváros III. kerületéből látogattak el az évről évre több látogatót vonzó kocsonya piknikre.

Már a „kapunyitás előtt” megérkezett Vácrátót egyik büszkesége, az FTC és a magyar női kézilabda válogatott kiváló kapuvédője, Bíró Blanka, aki noha sietett Székesfehérvárra az Alba elleni bajnoki mérkőzésre, ám előtte egy nagyon kedves ajándékot, egy labdát adott át Spiegelhalter László polgármesternek, melyet a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott játékosok láttak el kézjegyükkel. Ugyancsak a rendezvény elején tett látogatást Dér Heni is, aki a többi ismert, népszerű művésszel közösen összeállított recept alapján készített kocsonyával kedveskedett a vendéglátóknak.

- Nagyon örültem Blanka kedves gesztusának, és annak, hogy a Magyar Művész Válogatott -, melynek én vagyok a csapatkapitánya – tagjai és a közkedvelt művészek, Dér Heni, Nagy Feró, Dj. Dominique, és Varga „C” Zoltán raliversenyző idén is a közösen megalkotott receptúra alapján főzött kocsonyával ajándékozták meg a rendezvényt. Ez a mi meglepetésünk – mondta érdeklődésünkre Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere.

- Ez az ötödik kocsonya piknikünk, amely úgy indult, hogy mindenki kihozta a maga által készített kocsonyát, és itt elfogyasztotta, megkínálták egymást. S akkor merült fel a gondolat, de hogyan és miből kínáljuk meg azokat, akik máshonnan látogattak el Vácrátótra – idézte a kezdetet Spiegelhalter László.

A polgármester elmondta, hogy az ötletet tett követte: - Az iskolánkba járó tanulók szülei otthon elkészítették a kocsonyát, amit kóstolójeggyel, egy jelképes összegért vásárolhatnak meg a vendégek. Tavaly pl. 700 ezer forint gyűlt össze, amit az iskolára fordítottunk. Egy-egy szülő 30-40 kocsonyát főzött, de finom forralt borral, ízletes fánkkal, és ugyancsak házi készítésű süteményekkel vártuk a piknik vendégeit. Úgy látom, idén még többen jöttek el, sokan itt helyben elfogyasztják a finomságokat, de bőven csomagoltatnak is. Az idei bevétel is az iskola alapítványát gyarapítja – mondta elégedetten Spiegelhalter László, aki köszönetét fejezte ki a művészeknek a támogatásukért és dr. Rétvári Bencének, az Emmi parlamenti államtitkárának, Vácrátót országgyűlési képviselőjének, hogy a rendezvény fővédnökeként járult hozzá a piknik sikeréhez.

A polgármester örömmel beszélt arról is, hogy az emberek jól érzik magukat, jó a hangulat. – Ez a célunk! Sokan vagyunk, jó a közösség! Nem tagadom, igen szerencsések vagyunk, hogy a falu része a Nemzeti Botanikuskert, amely a legnagyobb hazánkban. Ma éppen kerti séta van, melyen öt-hatszáz ember is részt vesz, akik közül párszázan átjönnek hozzánk is – mondta optimistán a településvezető.

Beszélgetésünk ritmusa néha meg-megtört, mert a vendégek, régi jó barátok, a helyi lakosok néhány mondatra, egy kézszorítás erejéig üdvözölték Spiegelhalter Lászlót, aki szemmel láthatóan közkedvelt ember.

- Van-e valami különlegessége a vácrátóti kocsonyának? – kérdeztem, egy-egy üdvözlés között.

- Korábban készítettek halkocsonyát, most füstölt kocsonya is van, de van, aki csirkés kocsonyát is készít. Mindenkinek más az ízlése és az igénye – tette hozzá, akit tovább faggattam, hiszen érdekelt az is, hogy a botanikuskerten és az egyre népszerűbb kocsonya pikniken kívül miért érdemes ellátogatni Vácrátótra?

- Ó, hát sok mindenért – vágta rá széles mosollyal. – Vitathatatlan, hogy a botanikuskert viszi el a „pálmát”, erre épül minden, az étterem, a vendéglátás. Igyekszünk szálláshelyeket is kialakítani, készülőben van egy önkormányzati panzió. Jó nevű magán lovarda működik a településen, de nagyon finom lekvárral, mézzel, és sajttal is büszkélkedhetünk, amiket a két-három fős családi vállalkozások állítanak elő. Vácrátót nagyon vendégszerető község, ahová az esztendő minden évszakában érdemes ellátogatni – mondta a polgármester.

Egy szépkorú hölgynél – aki a váci piacon is kínálja házi készítésű húsféleségeiket – rátaláltam arra a kocsonyára, amely alföldi nagyapán és édesanyám kocsonyájának ízvilágát idézte fel. Egy másik standnál – ahol folyamatosan hosszú sorban álltak a piknikezők – számomra a „mennyei” lekváros fánk vitte el a pálmát, melynek tésztája könnyű és magas volt, színe pompázatos, az ízéről pedig …Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Távozik Kis Domonkos Márk a váci színház éléről (2020. 02. 25.)Fut a Vác Dunakeszin? Hogy is van ez? - kérdeztük Bíró Györgytől (2020. 02. 25.)Felnőtt korba lépett a Váci Tavaszi Fesztivál (2020. 02. 24.)Vigyázz, kész, Futakeszi! (2020. 02. 24.)Változás az Auchan járat dunakeszi menetrendjében (2020. 02. 24.)Dunakeszi: március 2-án kezdődik a bölcsődei beiratkozás (2020. 02. 24.)Sorban állás helyett kérjen online kereset-kimutatást! (2020. 02. 19.)Bölcsőde épül Rádon (2020. 02. 19.)Családi program lesz a Dunakeszi Viadal (2020. 02. 19.)Épül a városi tornacsarnok a Magyarság sporttelepen (2020. 02. 19.)Elhunyt dr. Csécs Ilona főorvos (2020. 02. 17.)Száznál is több parkoló épül a Katonadombnál (2020. 02. 13.)Jó ütemben halad a Szakorvosi Rendelőintézet belső felújítása és bővítése - Épül a Pszichiátria új épülete (2020. 02. 13.)Dunakeszi alapítványnak segíthet a korongokkal (2020. 02. 13.)Nőnapon az operett kiválóságai szórakoztatják az ünnepelt hölgyeket Dunakeszin (2020. 02. 12.)
| Következő 15 |