2020. szeptember 19. szombat - Vilhelmina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 05. 07.
Dunakeszin jó élni!

Büszkén jelenthetjük ki, hogy Dunakeszi az egyik legbiztonságosabb város az országban. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a bűncselekmények száma a felére csökkent. A lakosság biztonságérzetének megerősítése érdekében az Önkormányzat hetente nyilvánosságra hozza az adott időszak közbiztonsági ügyeit.

Dióssi Csaba, Dunakeszi Város polgármestere, 2019. március 27-én elismerésben részesített három Dunakeszin szolgálatot teljesítő rendőrt, akik munkája nagymértékben hozzájárult városunk biztonságához.

A közbiztonsági mutatók mellett más szociológiai mutatókban is komoly teljesítményt mutat a település. Dunakeszi egyike annak az 5 járásnak, amelyben többen születnek, mint amennyien meghalnak. A fővárossal határos kilenc járás közül a Budakeszi, a Szigetszentmiklósi és a Dunakeszi járásban növekedett 2010 és 2015 között a gyermek születések száma.

fotó: profit7.hu

Középtávon Dunakeszi maradhat az egyetlen, ahol a születések kontra halálozások tekintetében alapvetően pozitív demográfiai folyamatok érvényesülhetnek – írta gazdasági elemzésében a hvg.hu. Az országban ehhez hasonló kiemelkedő eredménnyel mindössze két járás bír még: Borsodban az Encsi, Hajdú-Biharban pedig a Hajdúhadházi járás, ezek azonban az ország legszegényebb térségei közé tartoznak, ahol magas a nemzetiségi lakosok aránya.

A fővárossal határos kilenc járás közül a Budakeszi, a Szigetszentmiklósi és a Dunakeszi járásban növekedett 2010 és 2015 között a lélekszám, ha eltekintünk a belföldi vándorlási hozadéktól. A szóban forgó térségek mindegyikében durván 4-5 ezer fővel nőtt az évtized első felében a népesség, igaz, ez nagyobbrészt a belső migrációnak volt tulajdonítható. A demográfiai értelemben vett önfenntartásra képes, Budapesttel szomszédos három „sziget” közül kettő azonban hamarosan maga is „elsüllyedhet” a nagy szürke tengerben. Legalábbis ezt látszik valószínűsíteni az a tény, hogy a Budakeszi járásban a tízezer lakosra jutó élve születések mértéke tavalyelőtt már azonos volt az elhalálozásokéval. A Szigetszentmiklósi járásban 2015-ben pedig már valamivel több személy hunyt el, mint ahány újszülött érkezett. Mindez azt valószínűsíti, hogy a gazdasági értelemben viszonylag erősnek számító központi régióban középtávon a Dunakeszi járás maradhat az egyetlen, ahol a születések kontra halálozások tekintetében alapvetően pozitív demográfiai folyamatok érvényesülhetnek – olvasható a HVG 2017/03. lapszámában megjelent országos elemzésben.

Az Otthon Centrum; Hol jó ma élni Magyarországon? – címmel publikálta elemző felmérésének eredményét, melyből kiderült, hogy a korábbiakhoz hasonlóan – 2017-ben is – Budapest I. és V. kerületében a legjobb lakni, de élmezőnyben van továbbra is a VI., II., és XII. is.

A vidéki nagyvárosok közül 2017-ben Veszprémben, Szekszárdon és Egerben a legkellemesebb lakni - derült ki az Otthon Centrum másodszorra publikált „életminőség-indikátora” alapján. Ha ezt a mutatót összevetjük a lakásárakkal, akkor nem meglepő módon hasonló rangsort kapunk: a főváros belső kerületeinek a lakás árai a legmagasabbak az országban.

Az Otthon Cetrum, „Hol jó ma élni Magyarországon” c. kutatásában, a 20 ezer főnél népesebb városokat elemezte életminőség szempontjából. Négy fontos mutatót vizsgált: az egészségügyi ellátást, a helyben elérhető oktatási lehetőségeket, a munkalehetőségeket és az ingatlanok értékét a településen. Ezekből a mutatókból számszerűsíthető adatokat kinyerve jutottak el az úgynevezett „életminőség-indikátor”-ok felállításáig. A kutatásból a következő megállapításokat tették: az agglomerációban Budaörs és Dunakeszi értékei a legjobbak 57 százalékkal.

Dunakeszi Gyártelep - Barátság úti lakótelep

Soóki-Tóth Gábor szerint, a jobb életminőséget kínáló környezetért az emberek többet hajlandóak fizetni, melynek következtében, az ingatlanárak a jobb körülményeket biztosító városokban magasabbak. Az eredményekből kitűnik, hogy erős kapcsolat tárható fel az életminőségi mutatók értéke, az ingatlanárak, valamint egy település gazdasági és infrastrukturális fejlődése között.

Az, hogy „Dunakeszi értünk épül” – ahogy a település szlogenje hangzik -  annak forintosítható haszna van minden ingatlantulajdonos számára a Pest-megyei településen – írja - többek között - az Otthon Centrum.

 

 Dunakeszi Város Önkormányzata

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)Több mint egymilliós villanyszámlát kapott egy dunakeszi nő (2020. 09. 15.)Dunakeszi: műanyag kupakgyűjtéssel támogatják a halmozottan sérült gyerekeket (2020. 09. 15.)A Pest megyei vállalkozások több támogatáshoz juthatnak a következő időszakban (2020. 09. 15.)Nagy tervekkel hódít a VSD röplabda szakosztálya (2020. 09. 14.)Verőfényes időben, százak varázsolták szebbé, tisztábbá Dunakeszit (2020. 09. 12.)Átadták a váci Vanyek Béla Sportcentrumot (2020. 09. 12.)
| Következő 15 |