2020. május 26. kedd - Fülöp Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 05. 20.
Színvonalas Bárdos Gála

Nagyszabású gálaműsorral és a regionális iskolák találkozójával ünnepelte május 16-án a VOKE József Attila Művelődési Központban a Kossuth-és (posztumusz) Magyar Örökség-díjas jeles zeneszerző, karnagy, zenetudós nevének harminc évvel ezelőtti felvételét a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola.

   A művelődési központ bejáratánál az évfordulóra meghirdetett rajzverseny legjobb alkotásait mutatták be. A gálaműsorra a fővárosi Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium két kórusa, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola énekkara érkezett. Jelen voltak a Bárdos család tagjai közül Bárdos Ágota, Bárdos Beáta és Bárdos Imre. A Dunakeszi Tankerületi Központot Eich László tankerületi igazgató képviselte.

   Várhelyi Máté 7. osztályos tanuló fanfár szólója jelezte az ünnepség kezdetét, majd Mihály Gyuláné intézményvezető köszöntötte a nagy számban megjelent közönséget.

   – Engedjék meg, hogy megkülönböztetett tisztelettel üdvözöljem körünkben Szakáll Lászlóné Lujzi nénit, iskolánk nyugalmazott igazgatónőjét. Az országban elsőként, 1989. május 20-án az ő kezdeményezésére vette fel iskolánk Bárdos Lajos nevét. A névfelvétel tökéletesen illeszkedik az intézmény fő profiljához, az emelt szintű ének-zene oktatáshoz, amelynek megteremtése szintén Lujzi néni nevéhez kötődik. Ettől az évtől kezdve tartjuk minden év májusában a Bárdos Napokat, amelynek legfontosabb eseménye a Bárdos Gála. A névfelvétellel együtt új hagyomány teremtődött, amelyet megőrzünk, viszünk tovább, hiszen fontos üzenete van. Az összetartozás, az együttműködés, egymás tisztelete, a színvonalas, lelkiismeretes munka intézményünk alapértékei azóta is. Mind a két név kötelez: Bárdos Lajosé és Lujzi nénié egyaránt.

   A továbbiakban elmondta az intézményvezető asszony, hogy 1990-ben Tapolcán rendezték meg először a Bárdos iskolák országos találkozóját s e hagyomány folytatása a mostani esemény. Köszöntötte az alsóerdősori és lágymányosi iskolák igazgatóit, Móri Árpádnét és Kerekes Jánost, valamint a vendég kórusok karnagyait.

   A beszédet követően Bárdos Lajos Napfényes utak című dalára bevonult az iskolazászló, melyre Szakáll Lászlóné emlékszalagot kötött.   

   A műsorvezetői tisztet Monokiné Papp Zita töltötte be. Az énekkarok bemutatkozását a dunakeszi intézmény Bimm-bamm-bomm Kicsinyek Kórusa nyitotta meg Pohl István és Csernyik Balázs vezényletével. A sort az alsóerdősori iskola Kicsinyek kórusa folytatta Takács Réka vezetésével, majd a lágymányosi tanintézmény Kicsinyek Kórusa lépett fel, karvezetőjük Lakatos-Koncz Erika volt. Őket követte az alsóerdősori intézmény felsős zenei kórusa Pintér Eleonóra vezényletével, végül következett a dunakeszi Cantemus Kórus, ugyancsak Pohl István és Csernyik Balázs vezetésével.

   Parádés kórusmuzsikát hallgathattunk. Valamennyi énekkar rászolgált arra, hogy Bárdos Lajos zenei örökösei lehessenek, hiszen műsorválasztásuk – melyben a klasszikus „irodalom” műveit és kortárs szerzők, esetenként különösen érdekes, formabontó alkotásait szólaltatták meg – önmagában is rendkívül igényes volt. Emellett karvezetőik színvonalas munkája eredményeként szinte „stúdiószintű” megszólalással ragadtatták el a közönséget.  

   Az színvonalas gálaműsorban az énekkari produkciók között a dunakeszi intézmény egykori és mai diákjai is színpadra léptek.

   Kovács Zoltán pedagógiai asszisztens Keresztury Dezső Köszöntő a 85 éves Bárdos Lajosnak című versét adta elő. A mű az egykori névfelvételi ünnepségen hangzott el. Szépen szólt a 2.a zenei osztályosok furulyaösszeállítása. Rábaközi néptánccal rukkolt elő az 5.a osztályosok ezüst minősítésű tánccsoportja (Fk: László Mónika). A kiemelt arany minősítésű Liliomok Énekegyüttes, azaz a hetedikes Agócs Lili és Hirtling Lilla a „Tiszán innen, Dunán túl” országos énekverseny döntőjére készülnek. Egy rövid etűdöt mutatott be a Moderntánc csoport (Fk: Teklesz Andrea). Az Árgyélus Citeraegyüttes Laczkóné Fodor Zsuzsanna és Kovács László vezetésével dél-alföldi dalokat szólaltatott meg. Skócia kék harangjait idézte fel bravúros előadásában az iskola egykori tanulója, számos hazai és nemzetközi zenei verseny előkelő helyezettje, Flaskay Bence harsonaművész, akit zongorán kísért Korényi Judit. A műsorfolyamot a sokoldalúan tehetséges Pálcza Zsombor nyolcadikos tanuló zongorajátéka zárta Liszt Ferenc Desz dúr Consonlation című kompozíciója előadásával (Fk: Dr. Domoszlai Erzsébet). Az említett műsorszámok a kórusprodukciókhoz hasonlóan magas színvonalúak voltak, bizonyítva, hogy a dunakeszi tanintézményben a zenei nevelés mellett más művészetek is fontos szerepet töltenek be az oktatásban.

   A gálaműsor zárásaként emlékplakettek, oklevelek átadására került sor.

   A gálaműsor zárásaként emlékplakettek, oklevelek átadására került sor. Elismerésben részesültek többek között a tantestületben harminc éve dolgozó pedagógusok, a korábbi igazgatók, Szakáll Lászlóné, Horváthné Szentléleki Katalin és Szilágyi Katalin, sok évtizedes lelkiismeretes munkájáért Dr. Fenyő Ferencné, Terbe Józsefné valamint karnagyi munkájáért a nyugállományba vonuló Kertészné Hidvégi Zsuzsanna. Az összkar Deák Bárdos György, valamint Bárdos Lajos egy-egy művének eléneklésével fejeződött be az idei, rendhagyó Bárdos Gála. A jubileum alkalmával a Bárdos iskola évkönyvet jelentetett meg.

 Katona M. István (Dunakeszi Polgár)
Fotó: A szerző felvételei

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat (2020. 05. 25.)Július 6-án nyit a dunakeszi nyári tábor (2020. 05. 25.)Nagymaros jól vizsgázott a koronavírus járvány ideje alatt (2020. 05. 25.)Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz (2020. 05. 25.)"Meglepetés koncert" Dunakeszin (2020. 05. 22.)Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi akcióterv (2020. 05. 22.)A Dunakeszi Tankerületi Központ tájékoztatása az iskolai ügyeletről (2020. 05. 21.)Újabb kormányzati források Vácnak! - Megújul a nagy múltú intézmény (2020. 05. 20.)A váci szlovákok is segítik a várost és már a programjaikra készülnek (2020. 05. 19.)Cimbaliband koncert Dunakeszin a Térzene Program keretében (2020. 05. 19.)A mentáltréner alapgondolata: Te értékes vagy és egyedi (2020. 05. 19.)Virágos Szob (2020. 05. 18.)A BEK-döntő, amelyen Puskás négy gólt rúgott hétfőn az M4 Sporton (2020. 05. 18.)Szijjártó Péter feloldaná a korlátozó intézkedéseket a határokon (2020. 05. 18.)Énekkari előadás a város szívében (2020. 05. 18.)
| Következő 15 |