2020. június 3. szerda - Klotild Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 08. 13.
Nagy kincsünk a Duna és a zöld környezet

Fontos események történtek az idén nyáron, hiszen nemrég kigördült az első KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából, az M3-as autópályán pedig egy olyan csomópontot adtunk át, amely a hozzá tartozó úttal együtt segíti a térség lakóinak gyorsabb eljutását a fővárosba, valamint a gazdasági versenyképességünk növekedését – mondta el a a Dunakanyar Régió-nak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője.

Több mint hetven százalékkal bővül hazánkban a gyorsforgalmi úthálózat, de a politikus büszke azokra az apróbb eredményekre is, amelyek kevésbé látványosak ugyan, de összetartó közösséggé formálták az itt élő embereket.

– Mit jelent majd a térségben élők számára, hogy Dunakeszin elkészült az első emeletes motorvonat, amely hamarosan forgalomba is állhat?

– Mindenképp nagy eredménynek és fontos előrelépésnek tekinthetjük, hogy az idén nyáron, július közepén kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából. A város egyik legnagyobb kincse a Duna és a zöld környezete, a környezetkímélő vasúti közlekedés elterjedése pedig hozzájárul ennek az értéknek a megőrzéséhez. Emellett a most elkészült KISS emeletes motorvonat mutatja azt is, hogy a Dunakeszi Járműjavítónak megvan a képessége bármilyen vasúti jármű gyártására, tehát további nagyszabású vállalkozásokat is képes felvállalni és maradéktalanul teljesíteni. Az emeletes motorvonatok forgalomba állításával pedig jelentősen javul a vasúti szolgáltatás minősége, gyorsabb, kényelmesebb eljutást tesz lehetővé Dunakeszi és Budapest között. Az utazást többek között a kivételesen csendes futás, a korszerű utastájékoztató rendszer, a tágas és világos belső terek, a fejlett légkondicionáló rendszer és az ingyenes wifi-szolgáltatás teszi még kényelmesebbé.

– Hány ilyen motorvonat közlekedik majd ezen a szakaszon?

– A motorvonatok gyártása és forgalomba állítása egy többlépcsős folyamat. Az első körben lehívott tizenegy darab KISS motorvonat már jövő februárban forgalomba állhat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon, majd további nyolc emeletes motorvonat érkezik 2021 elején. A MÁV-Start még 2017 áprilisában, közbeszerzési eljárásban kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval negyven darab KISS motorvonat szállítására. Az első ütemben először tizenegy, majd további nyolc darabot hívott le a vasúttársaság, a fennmaradó huszonegy lehívásának előkészítése folyamatban van.

– Az autós forgalomban is jelentős előrelépés történt az idén nyáron a mogyoródi autópálya-csomópont átadásával. Várhatók a térségünkben még hasonló beruházások?

– Természetesen, hiszen azzal, hogy július végén átadtuk a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új autópálya-csomópontot az M3-as autópálya Hungaroring körforgalomnál, a munka még távolról sem ért véget, és ez is szoros összefüggésben áll a vasúti fejlesztésekkel. A további tervek máris készen állnak – vagy most készülnek –, hiszen 2024-ig mintegy ötezer-milliárd forintot fordít a kormány közúti és vasúti fejlesztések előkészítésére és kivitelezésére. A beruházások egy része pedig természetesen régiónkat is érinti majd, tehát az itt élő emberek a közvetlen kedvezményezettjei és haszonélvezői lesznek ezeknek a fejlesztéseknek. A most átadott csomópont és a hozzá tartozó út is segíti a térség lakóinak gyorsabb eljutását a fővárosba, valamint a gazdasági versenyképesség növekedését. Az Útprogramban a kormány célja, hogy 2022-re több mint hetven százalékkal bővüljön a gyorsforgalmi úthálózat hossza a 2010-es állapothoz képest.

– Az elmúlt időszakban igen jelentős sport- és oktatási fejlesztések zajlottak a térségünkben. Várható, hogy ezeknek is lesz folytatása?

– Persze, hogy lesz, az oktató-nevelő munka sem szorul a háttérbe továbbra sem, és én büszke vagyok azokra az apróbb eredményekre is, amelyek kevésbé látványosak ugyan, de összetartó közösséggé formálták a régiónkban élő embereket. Csak, hogy egy példát említsek: Gödön az Ady Endre úti Csalogány óvoda férőhelyeinek számát ötvennel bővítettük, a Kincsem Óvoda udvarán pedig ovi-sport pályát alakítottunk ki. Ezzel párhuzamosan elvégeztük a Németh László Általános Iskola energetikai felújítását is. Szorosan ehhez kapcsolódik, hogy az Oázis lakóparkban épülő új egészségház melletti területen kialakítottunk egy szabadtéri edzőparkot, ami ugyancsak az iskoláskorú gyermekek, a fiatalok érdekeit és igényeit szolgálja.

 Szabó Palócz Attila
Dunakanyar Régió

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Trianoni emlékezés Dunakeszin (2020. 06. 03.)A kerékpározás 7 fő előnyét bemutató kampány indult Budapesten (2020. 06. 02.)Péntekenként a város közparkjaiban élvezhetik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar műsorát (2020. 06. 02.)Sződliget: Tűzgyújtással emlékeznek Trianonra június 4-én (2020. 06. 02.)Matkovich Ilona polgármester reagálása a Váci NKSE közleményére (2020. 06. 02.)Sport- és szabadidő park a tízemeletes "árnyékában" (2020. 06. 02.)Mozdulj Dunakeszi! Élőben, a Katonadombon! (2020. 06. 02.)Dunakeszi: Tájékoztató a receptkiváltás módjáról a veszélyhelyzet lejárta után (2020. 06. 02.)Akik nem tértek haza... Az első világháború régi emlékműve Dunakeszin (2020. 05. 31.)Június 1-től újra közlekedik a 3-as számú helyi buszjárat Dunakeszin (2020. 05. 31.)Állítsuk meg értékeink rombolását! - írja Pető Tibor, a váci Fidesz-KNDP frakció nevében (2020. 05. 30.)Megszépül, és új funkcióval bővül Dunakeszi ikonikus épülete (2020. 05. 30.)Hatvan százalékkal emelték a bérleti díjat, költözik a váci női kézicsapat? - A hírre közleményben reagált az önkormányzat (2020. 05. 29.)Retro élmény - Június 13-án autósmozi lesz Dunakeszin (2020. 05. 28.)Vác: Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket (2020. 05. 28.)
| Következő 15 |