2020. július 13. hétfő - Jenő Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 09. 10.
Tuzson Bence: Összetartó erőnk a hit és a kultúra

Az idén minden korábbinál nagyobb támogatást tudott biztosítani a magyar kormány a gyermekeknek és a családoknak az iskolakezdéshez – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta, az oktatással kapcsolatos kiadásokra hazánk költségvetésében ebben az évben már összességében 645 milliárd forinttal jut több, mint 2010-ben.

A politikus szerint Magyarország akkor válhat erőssé, ha a tudás a lehető legszélesebb körben mindenkinek a birtokában van, ezért is tekinti jelentős eredménynek, hogy a veresegyházi diákok új épületben kezdhették meg szeptembertől a tanévet. Hangsúlyozta azt is, hogy Csomád az idén megkapta a Családbarát Önkormányzat díját, ami szerinte visszaigazolást jelent arra is, hogy jó irányban és megfelelő ütemben haladnak a megkezdett fejlesztések.

– Szeptember elején akár természetesnek is tekinthetjük, hogy az iskolakezdésről beszéljünk, különösképp, ha arra gondolunk, hogy a térségünkben ezen a téren is jelentős fejlesztések történtek az elmúlt időszakban. Az, hogy Veresegyházon új épületben kezdhették meg a tanévet a diákok, visszaigazolást jelenthet azzal kapcsolatban is, hogy helyi szinten is valóban komoly munka folyik?

– Már régóta úgy gondolom, hogy a jövőt építi az, aki iskolákat épít, ezért ezt a meggyőződésemet igyekszem nemcsak rendszeresen hangoztatni, de a munkámban is kidomborítani annak érdekében, hogy az itt élő közösség hasznára fordíthassam. Vagyis a térség képviseletében mindent megteszek azért, hogy az ilyen beruházásokhoz – mint a bölcsődék, óvodák, iskolák, gimnáziumok, tornatermek, kulturális- és sportlétesítmények építésére és felújítására – minden esetben megtaláljuk a megfelelő forrásokat.

Így például a Veresegyházi Katolikus Gimnázium új épületének megépítését a kormány három és fél milliárd forinttal támogatta. Hiszek abban, hogy Magyarország akkor válhat erőssé, ha a tudás – a lehető legszélesebb körben – mindenkinek a birtokában van. Mert a tudás az alap, de az összetartó erőt a hit és a kultúra jelenti, ezért ennek az iskolának nemcsak az a feladata, hogy a tudást átadja, hanem egyszersmind az is, hogy képes legyen egy nemzet összetartó erejét, a hitet és a kultúrát is erősíteni. A kormány célja az, hogy minden segítséget megadjunk a gyermekeket nevelő családoknak, ezért építünk és újítunk fel országszerte bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. Ugyanis a kormányzati intézkedések előterébe kerültek ezek a célkitűzések a családvédelmi akcióterv intézkedéscsomagjával, az adókedvezményekkel, de akár a családtámogatási rendszer kiszélesítésével is.

– Vannak visszajelzések azzal kapcsolatban, hogy mennyire sikeresek, eredményesek ezek az intézkedések?

– Igen, természetesen rendszeresen készültek különféle felmérések és statisztikák, amelyekkel a munkánk eredményességét ellenőrizzük, ezek pedig mind azt mutatják, hogy a demográfiai tendenciák pozitív irányba mozdultak el hazánkban. Magyarországon húszéves csúcson van a házasságkötések száma és megnövekedett a gyermekvállalási kedv is. Nagyrészt ezeknek a mutatóknak köszönhető az is, hogy most szeptemberben nagyjából egymillió-kétszázezer gyermek kezdte meg a tanévet az általános- és középiskolákban. Az idén minden korábbinál nagyobb támogatást tudtunk biztosítani a gyermekeknek és a családoknak az iskolakezdéshez, az oktatásra pedig összességében hatszáznegyvenötmilliárd forinttal jut több ebben az évben, mint 2010-ben. Nagy segítséget jelent a szülőknek az is, hogy az elsőtől a kilencedik évfolyamig ingyen kapják meg a gyerekek a tankönyveket. A következő tanévtől válik majd teljessé ez a rendszer, vagyis akkor már az összes évfolyamban mindenki ingyen kapja majd a könyveket.

– Sokat hallhattuk az elmúlt időszakban a családbarát ország megteremtését célzó kormányzati célkitűzésekről. A most említett intézkedések már ezek közé sorolhatók?

– Mindenképp, hiszen remek példákat tudunk ennek szemléltetésére említeni a térségünkből is. Hadd emeljem ki Csomádot, hiszen a település az idén megkapta a Családbarát Önkormányzat díját, ami visszaigazolást jelent arra is, hogy jó irányban és megfelelő ütemben haladnak a megkezdett fejlesztések. Nagy örömmel tölt el, hogy ezt az elismerést egy olyan közösség kaphatta meg, amelynek a családbaráttá formálásában magam is részt vehettem és támogathattam az ott elvégzett munkát, a beruházásokat és a fejlesztéseket. S ugyancsak Csomád hétszázezer forintot meghaladó támogatást nyert el augusztusban a szociális tűzifa programban, amelyre az ötezer lakosnál kisebb települések pályázhattak. Ez pedig jelzi azt, hogy az önkormányzattal együttműködve igyekszünk felkarolni a rászorulókat is.

– Az országos intézkedések eredményei tehát ma már helyben, a kisebb közösségekben is érezhetőek?

– Minden visszajelzés azt igazolja, hogy ilyen megközelítésben nagyon pozitív a „mérlegünk”. Évről évre növekszik például az ország költségvetésében a gyermekétkeztetésre szánt összeg is, ami most már eléri a nyolcvanhárommilliárd forintot. Ennek minden kisgyermekes család láthatja és tapasztalhatja az előnyeit, itt helyben, Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön és Veresegyházon egyaránt. További újdonság, hogy ebben a tanévben megkezdődnek az ugyancsak ingyenes, kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok is, ez pedig országos szinten nagyjából száznegyvenezer diákot érint majd a kilencedik és a tizenegyedik évfolyamon. Szinte az egész országban folyamatban vannak a különféle oktatási intézményeket érintő beruházások, ami összegezve azt jelenti, hogy ebben a pillanatban is nyolcszáz iskolát épít vagy újít fel a kormány hazánkban, erre pedig kétszázhetvenmilliárd forintot meghaladó összeg jut. Sok gyermek pedig már most szeptemberben is átépített, kibővített vagy új iskolában kezdhette meg a tanulmányait. Nagy öröm számomra, hogy ezek közé sorolhatjuk a veresegyházi fiatalokat is.Szabó Palócz Attila
Dunakanyar Régió
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Legelszántabbak 22 kilométert eveztek rekkenő hőségben (2020. 07. 12.)Pénteken újabb koronavírus-szűrésen volt a váci női kézilabda-csapat (2020. 07. 11.)Vác: Hétfőtől felújítási munkák a Duna-parti kerékpárút két szakaszán (2020. 07. 11.)Hihetetlen mennyibe kerülnek az ingatlanok a Duna bal partján (2020. 07. 10.)Rétvári: a Dunakanyarnak végre saját hajójárata lett (2020. 07. 10.)Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között (2020. 07. 09.)Már igényelhető a Dunakeszi Kártya (2020. 07. 09.)Konzultáció a gyermekorvosokkal és oktatási, nevelési intézményekkel (2020. 07. 08.)Ön dönt, iszik, vagy vezet! (2020. 07. 08.)Családoknak segítség, a gyerekeknek élmény - Erzsébet-táborok a Dunakanyarban is (2020. 07. 08.)Bontsa a vonalat - vesztésre állnak az unokázós csalók (2020. 07. 07.)Színes nyári programok Vácon - Ősztől pedig neves színészek a Váci Dunakanyar Színház színpadán (2020. 07. 07.)Megújul a kismarosi kisvasút (2020. 07. 07.)Gyerektábor 2020 - Ép testben ép lélekkel (2020. 07. 06.)50 millió támogatást kap a dunakeszi Életfa rehabilitációs intézet (2020. 07. 06.)
| Következő 15 |