2020. június 3. szerda - Klotild Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 09. 20.
Erdész Zoltán: A stabilitás a további fejlődés záloga

A 2014-tól 2019 őszéig tartó önkormányzati ciklus Dunakeszi történetének egyik, hanem a legsikeresebb korszaka, melynek tanúbizonysága a városban megvalósított nagy horderejű infrastrukturális beruházások, új iskola, bölcsőde, óvoda, egészségház, mentőállomás építése, orvosi rendelők mellett az SZTK korszerűsítése, városi utak felújítása, a Duna-parti szabad strand kiépítése, hogy csak néhányat emeljünk ki az elmúlt fél évtized eredményei közül. Erdész Zoltán alpolgármester szerint mindez az alkotó nyugalomnak, a szakmai felkészültségnek köszönhető.

-   Néhány hét múlva lezárul egy korszak, hiszen lejár a regnáló képviselő-testület és a választott önkormányzati vezetők mandátuma, ami mindannyiunkat arra sarkal, hogy megvonjuk az elmúlt fél évtized mérlegét. Ön mit tekint a mögöttünk hagyott öt év legjelentősebb eredményének?

-   Egy mondatban úgy tudnám összefoglalni, hogy Dunakeszi történelmének legsikeresebb korszaka, óriási lendület jellemzi a várost, amely kivívta lakótársaink nagy többségének az elismerését is. Elég végigmenni Dunakeszin, mindenhol azt látjuk, hogy valami új születik vagy a régit újítjuk fel, korszerűsítjük. Számos projekt megvalósításán, kivitelezésén dolgozunk, miközben számtalan újat készítünk elő, hogy a szükséges fejlesztések az előttünk álló években megvalósulhassanak. A város történetében még nem volt olyan, hogy egyszerre épülne bölcsőde, óvoda, általános iskola, és karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy megkezdődjön egy új gimnázium és egy új szakgimnázium építése is. Mindegyik projektet hosszú szakmai előkészítés előzi meg, melyek megvalósításának köszönhetően a szolgáltatások színvonala is egyre magasabb lesz. Talán elég, ha – a fentebb említett fejlesztések mellett – az ügyfélszolgálat kialakítására utalok, melynek működése könnyebbé és jóval komfortosabbá tette az ügyintézést a lakosság számára.

-   Miben rejlik a siker nyitja?

-   A város vezetését, a lakossági igények kiszolgálását csak jó szakmai felkészültséggel, a hosszú évek mindennapos munkája révén megszerzett tapasztalattal lehet eredményesen végezni. Bárki, bármit is mond, az önkormányzat, a város vezetése nem akármilyen szakmai kihívást jelent. Az önkormányzati munkában is végig kell járni a szakmai lépcsőfokokat, hogy eredményes és hatékony legyen a vezető munkája. Minden szerénytelenség nélkül mondom, hogy erre jó példa Dióssi Csaba polgármester úr és jómagam, mindketten – már több évtizede, hogy - önkormányzati képviselőként kezdtünk Dunakesziért dolgozni, majd alpolgármesterként, Csaba pedig kilenc éve vezeti a várost. Ennek is köszönhető – többek között -, hogy sikeresen tudunk pályázni, és azt is tudjuk, hogyan kell megvalósítani egy-egy projektet. A legfrissebb példa erre, éppen tegnap, szeptember 3-án kaptunk értesítést arról, hogy 300 millió forintot nyertünk a Pest megyei Önkormányzathoz benyújtott pályázattal a csapadékvíz elvezetését biztosító projekttel. Ezzel megoldjuk a Dombliget és a Tóváros csapadékvíz elvezetési problémáját, összekötjük a hálózatot a központi csapadék elvezető rendszerrel.

-   Dunakesziről közismert, hogy dinamikusan fejlődik, pályázati tevékenysége sikeres, ám a környező településeken arról is beszélnek, hogy a városban alkotó béke van. Ezt a nyugalmat az az együttműködési megállapodás garantálta, melyet a képviselő-testület tagjai először 2010-ben írtak alá, akik vállalták, hogy önkormányzati tevékenységük során mellőzik a pártpolitikát. Ekkora a jelentősége megállapodásnak?

 -   Határozottan, igen a válaszom. Ugyanis ennek a sikeres időszaknak a kulcsa abban volt, hogy a közösségért tenni akarók felismerték, hogy nem a háborús helyzet a célravezető, hanem alkotó nyugalom mellett lehet ezeket a projekteket megvalósítani. Van mit veszítenünk abban az esetben, ha ezen a viselkedésünkön változtatunk. Beruházásaink nagy részét az állammal közösen végezzük. Megtervezzük, majd lobbizunk a forrásért, a pénztért. Sok esetben mi végezzük el a munkát, vagy közösen. Ha az energiáinkat arra fecsérelnénk, hogy politikai küzdelmeket vívnánk egymással, akkor az jelentősen hátráltatná az építő, alkotó tevékenységünket. Ez a titka annak, hogy Dunakeszin nem volt csatatér, a város pedig folyamatosan fejlődik.

 -   Finoman megfogalmazott mondataiból arra következtetek, hogy az önkormányzati munkában fontosnak tartja a stabilitást, a folyamatosságot. Jól érzékelem?

 -   Igen. Talán rám sütik, szerénytelen vagyok, de az az igazság, hogy az elmúlt évtizedekben végzett önkormányzati munka során megtapasztaltam, megfelelő képesség és szakmai tapasztalat nélkül nem lehet egy várost vezetni, de még egy üzemet vagy iskolát sem. Annak érdekében például, hogy felépüljön a két gimnázium, hosszas előkészítő munka, és szakmai egyeztetések szükségesek, hiszen nem kisebb dologról van szó, mint több tízmilliárd forint állami támogatás megszerzéséről. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy polgármester úr, és korábban én is országgyűlési képviselő voltam, ami megalapozta azt az emberi és szakmai kapcsolatot, melynek köszönhetően sikeresen tárgyaltunk és egyeztettünk a Nemzetgazdasági Minisztériumban, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A projekt már a Gazdasági Kabinet asztalán van, melynek támogatását élvezzük, a visszajelzések szerint hamarosan a kormány is tárgyalja.

 -   Milyenek az esélyek a több tízmillárdos állami támogatás elnyerésére?

 -   Nagyon biztatóak, hiszen a szakmai tárgyalásokon az egyik legfontosabb érvünk az volt, hogy Dunakeszin évente 600 diák végez az általános iskoláinkban, akik számára biztosítani kell a tovább tanulás lehetőségét. A Radnóti gimnáziumba évente csak 90-100 nyer felvételt, így a közel 500 fiatalnak Budapestre vagy Vácra kell naponta ingáznia. Érveinket, szakmai koncepciónkat elfogadták a minisztériumokban, támogatják a két gimnázium felépítését. Az 554 diák fogadására alkalmas gimnáziumban négy párhuzamos osztály indul, melyből kettő két tannyelvű képzésű lesz. Ez párját ritkító lehetőség! Emellett, ezzel egy időben, egy olyan szakgimnáziumot is szeretnénk megvalósítani, ahol 850 diák tanulhat egy időben. A párhuzamos osztályokban - inkább fiúknak - a műszaki tárgyakat, informatikát, elektronikai képzést indítanánk, a lányok pedig általános közgazdász képzést kapnának. Ezek megvalósításához szükséges az a városvezetői tapasztalat, melyet az ember csak hosszú évek alatt szerez meg, és bizony sokat jelent az ismertség is. Azt szeretnénk, hogy minden Dunakeszin élő gyerek a városban tanulhasson tovább. Erőfeszítéseinkkel a gyerekeink jövőjét alapozzuk meg Dunakeszin, ahol jó élni, hiszen gyönyörű Duna-partunk van, fejlesztettük az infrastruktúrát, hogy kulturált környezetben pihenhessünk, élvezhessük természeti környezetünk szépségét, páratlan adottságait.

-    Ezt bizonyítja az is, hogy a korábbi években nagyon sok lakótársunk költözött a városba, Dunakeszit választotta otthonának, ám amennyire örömteli ez, annyi gondot jelent a közlekedési útjaink zsúfoltsága.

-    Ez vitathatatlan, ám rengeteget lobbiztunk azért, hogy megoldjuk ezt a mindennapos problémát. Örömmel mondhatom, hogy szeptember 30-án átadják a forgalomnak a 2x2 sávosra bővített M2-es gyorsforgalmi utat és a Dunakeszi és Göd között épített – a 2. számú főutat és az M2-est – új összekötő utat is, aminek köszönhetően jelentősen csökken Dunakeszi útjainak leterheltsége. Fellélegezhet a város, hiszen a Vác és Göd felől érkezők elkerülik Dunakeszit. Annak érdekében pedig, hogy a Dunakeszin élők minél gyorsabban bejuthassanak a fővárosba a 2. számú főút kivezető szakaszán egy plusz sáv és két körforgalmi csomópont épül. Az is jelentős előre lépést jelent, hogy Újpest Önkormányzatával történt megállapodás alapján megépítjük – bár nem a mi területünkön van - a káposztásmegyeri csomópontot, amely biztosítja, hogy az alagi városrész felől közlekedők várakozás, és torlódás nélkül jussanak ki Dunakesziről. Ugyancsak az alagi oldalon, alig egy hete készült el az Alagi majori út mintegy 1,2 kilométeres szakászának kiszélesítése, amely új aszfalt burkolatot kapott. Ez a fejlesztés is elősegíti, hogy könnyebben kijuthassunk a városból. Önkormányzati útjaink folyamatos felújítása is hozzájárul a közlekedési helyzet javításához.

-   Az elmúlt öt esztendőben jelentősen fejlődött a város. Ön mit tart a legnagyobb eredménynek?

-   A sok-sok infrastrukturális beruházáson túl én azt tartom a legnagyobb eredménynek, hogy a Dunakeszin élő emberek az elmúlt évek során közösségé formálódtak. Örömmel vesznek részt kulturális és sportrendezvényeinken, igazi lokálpatriótaként segítik a város mindennapi életét, büszkén viselik pl. a városi sportegyesület mezét. Dunakeszi egy jó közösségi „kovácsolódott”, jó itt élni. Ezt az óriási közös értéket szeretnék megőrizni, ezért tartom fontosnak, hogy a jövőben is alkotó nyugalom, ne pedig politikai csatározások jellemezzék Dunakeszit.Vetési Imre
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Trianoni emlékezés Dunakeszin (2020. 06. 03.)A kerékpározás 7 fő előnyét bemutató kampány indult Budapesten (2020. 06. 02.)Péntekenként a város közparkjaiban élvezhetik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar műsorát (2020. 06. 02.)Sződliget: Tűzgyújtással emlékeznek Trianonra június 4-én (2020. 06. 02.)Matkovich Ilona polgármester reagálása a Váci NKSE közleményére (2020. 06. 02.)Sport- és szabadidő park a tízemeletes "árnyékában" (2020. 06. 02.)Mozdulj Dunakeszi! Élőben, a Katonadombon! (2020. 06. 02.)Dunakeszi: Tájékoztató a receptkiváltás módjáról a veszélyhelyzet lejárta után (2020. 06. 02.)Akik nem tértek haza... Az első világháború régi emlékműve Dunakeszin (2020. 05. 31.)Június 1-től újra közlekedik a 3-as számú helyi buszjárat Dunakeszin (2020. 05. 31.)Állítsuk meg értékeink rombolását! - írja Pető Tibor, a váci Fidesz-KNDP frakció nevében (2020. 05. 30.)Megszépül, és új funkcióval bővül Dunakeszi ikonikus épülete (2020. 05. 30.)Hatvan százalékkal emelték a bérleti díjat, költözik a váci női kézicsapat? - A hírre közleményben reagált az önkormányzat (2020. 05. 29.)Retro élmény - Június 13-án autósmozi lesz Dunakeszin (2020. 05. 28.)Vác: Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket (2020. 05. 28.)
| Következő 15 |