2020. november 25. szerda - Katalin Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 09. 24.
Tuzson Bence: Egyelőre a Babaváró hitel iránt a legnagyobb az érdeklődés

A kormányzat nagyon fontos feladatának tekinti, hogy senki se érezhesse magát hátrányban hazánkban amiatt, mert családot alapít és gyermeket vállal – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta azt is, hogy az országos intézkedéseknek itt helyben, régiónk településein is éreztetniük kell a hatásukat.

A politikus szerint településeinknek komoly és rátermett vezetőkre van szükségük, olyanokra, akik segíteni tudják az időseket, a fiatal családok boldogulását és megerősödését. Mint mondta, az a cél, hogy a kormányzati intézkedések találkozzanak a helyi lakossági igényekkel, mert csak így járulhatnak hozzá a közösségek fejlődéséhez.

– Ön szerint milyen változásokat hozhatnak térségünkben az előttünk álló önkormányzati választások?

– Meggyőződésem, hogy régiónk településeinek olyan komoly és rátermett vezetőkre van szükségük, akik segíteni tudják itt helyben az időseket, a fiatal családok boldogulását, megerősödését, és akik képesek lesznek nemcsak arra, hogy továbbvigyék, de új lendülettel, friss energiákkal fel is pörgessék az immár több esztendeje megkezdődött fejlesztési hullámot. Ezt mi térségünk több településén is azzal látjuk megvalósíthatónak, hogy a már bevált, bizonyított és tapasztalt vezetőket indítjuk újra, akiket a helyi lakosság már megismerhetett és elégedett a munkájukkal. Más településeken pedig új jelölteket állítottunk, akik egyetértenek célkitűzéseinkkel, mert meggyőződésünk, hogy csak ezek vihetik előbbre a kisebb közösségeket, ez a lendületesség járulhat hozzá ahhoz, hogy egy-egy város fejlődése töretlen és folyamatos legyen. Több példát is említhetnék, de nézzük most példaként Fótot, ahol Vass György polgármester-jelöltet támogatjuk, mert úgy gondoljuk, hogy a városnak egy olyan felkészült és tapasztalt vezetőre van szüksége, akinek az értékrendjében megvan az elszántság a békés együttműködésre a település további megerősítéséhez. Nagyon fontos ugyanis, hogy a polgármester támogatásával és vezetésével olyan beruházások valósulhassanak meg, amelyek itt helyben találkoznak a lakosság igényeivel, és amelyek nyomán a fóti családok, a legfiatalabbaktól a nagyszülőkig, elmondhatják majd magukról, hogy jól érzik itt magukat, és jó itt élni.

– A helyi fejlesztések mennyiben állnak összefüggésben az országos kormányzati intézkedésekkel?

– Ez nem egy ellentétpár, tehát a kettő sem nem zárja ki egymást, sem pedig nem működhet egymástól függetlenül. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ezek kölcsönösen kiegészítik és folyamatosan megerősítik egymást. Meggyőződésem szerint ugyanis a térségünk településein az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések is teljes mértékben egybeesnek a legfontosabb kormányzati intézkedések célkitűzéseivel. Magyarország kormánya ugyanis felismerte, hogy jövőnk záloga a család és a gyermek, ezért is fogadtunk el több olyan intézkedést, amely a kisgyermekeket nevelő családokat hozza előnyös helyzetbe. Ilyen a családtámogatási akcióterv intézkedéscsomagja is, amelynek egyes elemei már az idén júliustól elérhetőek, más kedvezmények pedig – mint a négygyermekes anyák szja-mentessége, vagy a nagyszülői gyed – január elsejétől lépnek majd hatályba. Szépen jelzi számunkra, hogy ezek a kormányzati intézkedések találkoznak a lakossági igényekkel az az adat is, miszerint július elseje óta, vagyis az időközben eltelt alig néhány hónap alatt máris több mint ötvenezer fiatal házaspár igényelte a családvédelmi akcióterv kedvezményeinek valamelyik formáját. A legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek megszületésével fokozatosan támogatássá átalakuló Babaváró támogatást eddig több mint harminckétezren igényelték, s ma már huszonkétezernél többen vannak azok is, akik már az erről szóló szerződést is megkötötték. Az intézkedéscsomag elemei közül tehát egyelőre a legnépszerűbb támogatás a Babaváró kölcsön, amelyet a családok tudatosan használnak fel, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy az igénylések kétharmada lakáscélhoz kötődik.

– Az elmondottak mellett azonban az idősebb korosztályokról, a nyugdíjasokról sem feledkeznek meg?

– Már csak azért sem feledkezhetünk meg az idősebb nemzedékekről, mert a keresztény felfogáson alapuló értékrendszerünkben a nagyszülők is a család részei, így tehát, amikor a családról beszélünk, mi sem természetesebb annál, hogy rájuk is gondolunk. Fontos erényként említhetjük, hogy az elmúlt években sikerült megőriznünk a nyugdíjak vásárlóerejét, Magyarország gazdasági megerősödése pedig lehetővé tette azt is, hogy korábban még sohasem tapasztalt módon, nyugdíjprémiumot is fizessünk. Ezek nagyon fontos eredmények, amelyeket igyekszünk kiegészíteni további kedvezményekkel, mint például az elmúlt hetekben a rezsiutalványokkal is, amelyek postai kézbesítése már szeptember elején megkezdődött, így kézhez kaphatták ezeket a fóti, dunakeszi, veresegyházi, csomádi, csömöri, gödi, erdőkertesi nyugdíjasok is. Ennek részeként a hónap végéig országos szinten mintegy 2,6 millióan vehetik át a gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványokat. A költségvetésből megközelítőleg huszonnégymilliárd forintot tudunk most erre a célra fordítani.

– Mindezt Magyarország gazdasági ereje teszi lehetővé?

– Rosszul teljesítő gazdaság mellett esélyünk, és jogszabályi lehetőségünk sem lenne például a nyugdíjprémium kifizetésére, így tehát mindez valóban arra vezethető vissza, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelenleg a legnagyobb az Európai Unióban, annak ellenére is, hogy hazánk 2010-ben még a csőd szélén egyensúlyozott. Nagy hátrányt kellett ledolgoznunk az elmúlt években! Ma már azonban nyugodt lélekkel és büszkén állhatunk oda ország-világ elé, hogy kimondjuk: ezt az akadályt sikerrel vettük! Hiszen jelenleg már az 5,1 százalékos gazdasági növekedéssel hazánk Európa-bajnoknak tekinthető, ilyen bővülést más uniós tagország nem tud felmutatni. Erre alapozva pedig olyan családtámogatási rendszert tudunk kialakítani, amely az egész kontinensen egyedülálló, nem csoda hát, ha nemzetközi szinten is igen nagy érdeklődés nyilvánul meg iránta.Szabó Palócz Attila
Dunakanyar Régió
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kiderült, hogy Debrecenbe tart a váci kézis edző (2020. 11. 25.)November 25. a szovjet kényszermunka táborokba hurcolt magyarok emléknapja (2020. 11. 25.)Három iskola újulhat meg a Magyar Falu Program keretében (2020. 11. 25.)A rosszindulatú megjegyzések sem tántorítanak el közösségi tevékenységemtől - Interjú Szabó Csabával, a Fidelitas váci elnökével (2020. 11. 24.)A forgács illata - Életmű-díjat kapott Vizer József műbútorasztalos mester (2020. 11. 24.)Karácsonyi adománygyűjtés a gyermekekért (2020. 11. 24.)Átfogó árokrendezés Dunakeszin (2020. 11. 24.)Nem lesz időkorlát a dunakeszi parkolókban a járvány idején (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Ismét változik a buszmenetrend (2020. 11. 23.)Újabb kerékpárút Dunakeszin - November 29-ig forgalomkorlátozás a Határ úton (2020. 11. 23.)Trükkös csaló (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Csendes koszorúzás állami ünnepünkön (2020. 10. 23.)A szabadság napjai (2020. 10. 23.)Vác: Dr. Csáki Tibor és Kucsák Gábor az idei Migazzi-díjas (2020. 10. 21.)FRISS: Varga Katalin marad a színház igazgatója - erről döntöttek a képviselők (2020. 10. 21.)
| Következő 15 |