2020. június 3. szerda - Klotild Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 10. 01.
Minden kedvezményre van fedezet a költségvetésben

Hamarosan újabb építkezések kezdődhetnek városunkban, ugyanis az önkormányzat alig néhány hete nyert el harmincmillió forintot a további fejlesztésekre – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki beszélt arról is, hogy töretlen az érdeklődés a családvédelmi akcióterv részeként a fiatal házasoknak biztosított kedvezmények iránt.

Mint mondta, a visszajelzések szerint egyelőre a Babaváró hitel és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása az intézkedéscsomag két legnépszerűbb eleme.

 – Eltelt már néhány hónap július elseje, vagyis a családvédelmi akcióterv kedvezménycsomagjának hatályba lépése óta. Vonhatunk egy gyorsmérleget az eltelt időszak tapasztalatairól?

– Ha a tapasztalatokról beszélünk, meg kell jegyeznem, hogy minket is meglepett az intézkedéscsomag egyes elemeinek népszerűsége, ami sok tekintetben meghaladja az előzetes várokozásainkat. Úgy látjuk és azt tapasztaljuk, hogy töretlen az érdeklődés a családvédelmi akcióterv részeként a fiatal házasoknak biztosított kedvezmények iránt. Ezt szépen alátámasztják az olyan adatok is, amelyek szerint az intézkedéscsomag különböző elemeit eddig, vagyis nem egész három hónap alatt, máris mintegy hatvanezren vették igénybe. A visszajelzések szerint egyelőre a Babaváró hitel és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása tűnik a legnépszerűbbnek, az utóbbi esetében például a benyújtott kérelmek száma máris meghaladta a tizennégyezret, az elbírált dokumentumok alapján pedig a jogosultaknak eddig másfél milliárd forintot meghaladó összeget folyósítottak. A kifizetett támogatások összege átlagosan 2,47 millió forint, tehát csaknem eléri a felhasználható támogatás felső határát. De felhívnám a figyelmet arra is, hogy ez tulajdonképpen „csak” a statisztika, ami ugyanakkor szépen jelezi számunkra azt is, hogy gyakorlatilag a nagy többség igénybe veszi a két és fél millió forintos állami segítség teljes összegét. A statisztikai adatokban pedig azért jelentkezik néhány századnyi, valójában jelentéktelen eltérés, mert egyes autótípusok esetében kisebb összeget igényeltek, ugyanis a támogatás a gépkocsi árának maximum ötven százalékág terjedhet. Magyarán: aki olcsóbb autót vett, annak kisebb segítségre volt szüksége. A támogatás egyébként a kormányablakokban, valamint az államkincstárnál kérhető, az ügyintézés pedig teljesen papírmentesen is megoldható az elektronikus igényléssel.

– Milyen keretek állnak rendelkezésre ennek a támogatásnak a fedezetére? A költségvetés a várakozásoknál nagyobb érdeklődés mellett is képes lesz kielégíteni az igényeket?

– Természetesen felkészültünk egy ilyen eshetőségre is, semmi sem veszélyezteti az akcióterv maradéktalan megvalósítását. Hazánk kormánya július elsejétől tette elérhetővé a támogatást, amelyben a három, vagy több gyermeket nevelő családok két és fél millió forintos segítséget igényelhetnek egy, legalább hétüléses új autó vásárlásához. A kabinet 2022. december 31-ig garantálja a program működtetését, amelynek fedezetére az idei évre ötmilliárd forintot, a jövő évre pedig tízmilliárd forintnyi, de felülről nyitott – tehát tulajdonképpen felső határ nélküli – fedezetet különített el. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormány a kérelmek számának alakulásától függően, ha kell, akár több pénzt is fordíthat a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

– Várható, hogy hamarosan újabb építkezések kezdődhetnek városunkban?

– Igen, hiszen alig néhány héttel ezelőtt az elérhető legmagasabb összegű, vagyis harmincmillió forintos támogatást nyert el Dunakeszi a Belügyminisztérium önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázatán. Hadd tegyem hozzá, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként engem külön örömmel tölt el, hogy régiónk még két települése, Fót és Göd is ugyanilyen sikerrel szerepelt ezen a pályázati kiíráson, amelyre az önkormányzatok út-, járda- és hídfelújításra, sportlétesítmény-fejlesztésre, illetve kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmények fejlesztésére nyújthatták be terveiket, elképzeléseiket. Nagyon örülök annak, hogy ilyen tekintetben is a legjobbak közé tartozhatunk országos szinten, és bízom abban, hogy a megkezdett munkát Dióssi Csaba polgármesterrel még több cikluson át folytatni tudjuk.Szabó Palócz Attila
Dunakeszi Polgár
Fotó: Ligeti Edina

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Trianoni emlékezés Dunakeszin (2020. 06. 03.)A kerékpározás 7 fő előnyét bemutató kampány indult Budapesten (2020. 06. 02.)Péntekenként a város közparkjaiban élvezhetik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar műsorát (2020. 06. 02.)Sződliget: Tűzgyújtással emlékeznek Trianonra június 4-én (2020. 06. 02.)Matkovich Ilona polgármester reagálása a Váci NKSE közleményére (2020. 06. 02.)Sport- és szabadidő park a tízemeletes "árnyékában" (2020. 06. 02.)Mozdulj Dunakeszi! Élőben, a Katonadombon! (2020. 06. 02.)Dunakeszi: Tájékoztató a receptkiváltás módjáról a veszélyhelyzet lejárta után (2020. 06. 02.)Akik nem tértek haza... Az első világháború régi emlékműve Dunakeszin (2020. 05. 31.)Június 1-től újra közlekedik a 3-as számú helyi buszjárat Dunakeszin (2020. 05. 31.)Állítsuk meg értékeink rombolását! - írja Pető Tibor, a váci Fidesz-KNDP frakció nevében (2020. 05. 30.)Megszépül, és új funkcióval bővül Dunakeszi ikonikus épülete (2020. 05. 30.)Hatvan százalékkal emelték a bérleti díjat, költözik a váci női kézicsapat? - A hírre közleményben reagált az önkormányzat (2020. 05. 29.)Retro élmény - Június 13-án autósmozi lesz Dunakeszin (2020. 05. 28.)Vác: Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket (2020. 05. 28.)
| Következő 15 |