2020. június 3. szerda - Klotild Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 10. 09.
Tovább fejlesztik a váci kórházat

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 200 millió forintos fejlesztési forráshoz jutott a váci Jávorszky Ödön Kórház. Ebből 139 924 780 forintot orvosi műszer ellátottság javítására, 60 075 220 forintot informatikai fejlesztésre fordít az intézmény.

Hétfőn délután az intézményben tartott sajtótájékoztatót dr. Urbán Edina főigazgató-főorvos, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára és Fördős Attila, Vác polgármestere.

A Jávorszky Ödön Kórház ellátási területe és a lakosság száma messze meghaladja Vác város közigazgatási határait, mert mintegy 170-180-ezer ember ellátására épült annak idején, miközben Vác város lakossága 35 ezer fő – mondta Fördős Attila, aki említést tett arról is, hogy korábban nagyon komoly pénzügyi nehézségeket okozott az intézmény menedzselése.

- Ma már ez nem jellemző. Örömmel mondhatom, hogy az egészségügyi szakmai kérdésekben mindig nagyon jó együttműködés volt mindig a kórházzal. A főigazgató asszonnyal közös programjaink vannak, többek között oltóanyag és egyéb egészségügyi rendszerekben – hangsúlyozta a polgármester. Fördős Attila kijelentette: az 5,6 milliárdos kórház és SZTK fejlesztés és felújítás sikere érdekében a városi önkormányzat mindent megtesz. - Vác városa, amit csak tud, megtesz annak érdekében, hogy az SZTK épületbontásával kapcsolatos, illetőleg a kórház későbbi építkezésével járó önkormányzati feladatokat ellássa – húzta alá a polgármester.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a környéken számos egészségügyi beruházás zajlik jelenleg is. Kiemelte: 13 háziorvosi rendelőnek, egészségháznak az újbóli felépítésébe, új rendelők építésébe, vagy teljes felújításába fogtak bele. Két egészségfejlesztési iroda jött létre, amelyek a betegségek megelőzését tűzték ki célul. Praxisközösségek is létrejöttek, amelyek szintén újra értelmezik a háziorvosi feladatellátást és a betegségmegelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek.

- Erre sok 10 millió forintos kormányzati támogatást is kapnak a jövő évre. Ugyancsak kedvező hír, hogy a kórház telekszomszédságában levő mentőállomásnak a felújítása is a végéhez közeleg. Több mint 60 millió forint értékű felújításról van szó és várhatóan másfél hónapon belül be is fejezi a munkát a kivitelező. Nemcsak a kórházban történik felújítás, hanem a kórház környékén is, az alapellátásban is, a háziorvosoknál is, a mentésben is, és az egészségmegőrzésben is egy teljesen újfajta egészségfejlesztési minták jönnek létre – mondta Rétvári Bence.

Urbán Edina a kórház főigazgató-főorvosa kiemelte, hogy az új eszközbeszerzésekkel a régi és kevésbé modern gépeket egészítik ki.

Mint elhangzott; évente 2500 betegen végeznek el kardiológiai ultrahang vizsgálatot. Az új, modern ultrahang gépnek köszönhetően több kardiológus tud egyszerre ultrahang vizsgálatot végezni.

- Évente a műtőkben közel 6 ezer műtétes vizsgálat történik. Az ilyen nagyarányú műtétek során elég hamar amortizálódhatnak a gépek. Idén nyolc sebészeti és ultrahang vágókést kapunk, amellyel hosszú évekre biztosított a modern technika a műtéti beavatkozásoknál.

Az informatikai fejlesztés már tavaly megkezdődött az egészségügyi intézményben. Két ütemben összesen 275-275 asztali számítógép és monitor, 47 darab nyomtató érkezett.

Az orvostechnológiai eszközök közül az elmúlt hetekben, mintegy 70 millió forint értékben érkeztek eszközök: egy darab kardiológiai ultrahang, ami a képalkotó diagnosztika egyik nélkülözhetetlen eszköze. Tavaly, több mint 2500 szívultrahang vizsgálatot végeztek a szakemberek. Nyolc sebészeti és egy ultrahangos vágó került a központi műtőbe, ahol 2018-ban több mint 6000 operációra került sor – ismertette sok egyéb mellett Urbán Edina.

Egy korszerű kardiológiai ultrahang készülékkel is bóvült a kórház eszközparkja

Mint megtudtuk öt darab betegmelegítő matracot kapott a központi műtő és a Sürgősségi Betegellátó osztály, amely ezen kívül kapott egy 12 csatornás EKG készüléket, ahol több mint 32.000 esetet látnak el egy évben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új járóbeteg épület tervezésére 399 millió forint támogatást kapott a kórház, amely többek között magába foglalja az épület, illetve a meglévő épületek hőszigetelését, árnyékolását, légtechnikai rendszerek cseréjét, átfogó fűtéskorszerűsítés, stb. Az építészeti tervezésre szóló nyílt uniós közbeszerzési eljárást az ÁEEK lefolytatta, a kiírás sikeresen lezárult.

Az EBP keretében 2026-ig valósul meg az új járóbeteg szakrendelő tömb építése, laboratóriumi és képalkotó diagnosztika fejlesztéssel, orvostechnikai eszközpark modernizálásával, informatikai berendezések beszerzésével. Az erre a fejlesztésre 5,6 milliárd forintot biztosít a kormány.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Trianoni emlékezés Dunakeszin (2020. 06. 03.)A kerékpározás 7 fő előnyét bemutató kampány indult Budapesten (2020. 06. 02.)Péntekenként a város közparkjaiban élvezhetik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar műsorát (2020. 06. 02.)Sződliget: Tűzgyújtással emlékeznek Trianonra június 4-én (2020. 06. 02.)Matkovich Ilona polgármester reagálása a Váci NKSE közleményére (2020. 06. 02.)Sport- és szabadidő park a tízemeletes "árnyékában" (2020. 06. 02.)Mozdulj Dunakeszi! Élőben, a Katonadombon! (2020. 06. 02.)Dunakeszi: Tájékoztató a receptkiváltás módjáról a veszélyhelyzet lejárta után (2020. 06. 02.)Akik nem tértek haza... Az első világháború régi emlékműve Dunakeszin (2020. 05. 31.)Június 1-től újra közlekedik a 3-as számú helyi buszjárat Dunakeszin (2020. 05. 31.)Állítsuk meg értékeink rombolását! - írja Pető Tibor, a váci Fidesz-KNDP frakció nevében (2020. 05. 30.)Megszépül, és új funkcióval bővül Dunakeszi ikonikus épülete (2020. 05. 30.)Hatvan százalékkal emelték a bérleti díjat, költözik a váci női kézicsapat? - A hírre közleményben reagált az önkormányzat (2020. 05. 29.)Retro élmény - Június 13-án autósmozi lesz Dunakeszin (2020. 05. 28.)Vác: Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket (2020. 05. 28.)
| Következő 15 |