2020. szeptember 19. szombat - Vilhelmina Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2019. 11. 04.
Megalakult az új váci képviselő-testület

Október utolsó délutánján tartotta meg alakuló ülését a helyhatósági választáson öt esztendőre bizalmat kapó új váci képviselő-testület, nagy érdeklődés kísérte az egy óránál valamivel hosszabb eseményt, mely a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

Az egyelőre tizennégy tagot számláló testület egyhangú szavazással fogadta el a napirendi sort. Dr. Oroszi Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét. Ezután a megválasztott képviselők eskütétele következett, majd az Összefogás Vácért szövetség színeiben a tisztséget elnyerő Matkovich Ilona polgármester is letette az esküt. A következő napirendi pontban döntés született Vác polgármesterének illetményéről, ami – a törvényi előírásoknak megfelelően – 797.700 forint, a költségtérítése pedig az illetmény 15%-a lesz, emellett nyelvpótlékban is részesül.

A folytatásban a nagy többséggel megválasztott új városvezető rövid programbeszéde következett, amit három szó, a szabadság, a takarékosság és a haladás fogalmak kiemelésére hangolt.

– A szabadság. Szeretném, hogy a szabadság levegője járja be ezt a várost. Mindenki szabadon gyakorolhassa vallási és politikai hitét, mert meggyőződésem, hogy ebben a hangulatban rengeteg alkotó energia szabadul fel. Ugyanakkor a szabadságunk az addig tart, amíg a többség érdekét nem veszélyezteti az egyéni érdek. Meggyőződésem, hogy hosszú távon ez biztosítja, hogy minden városlakó szeressen ebben a városban élni, én ezért fogok dolgozni – mondta Matkovich Ilona.

A takarékosság kapcsán kiemelte, hogy ezt saját magán kezdi a testület, amikor a szervezeti és működési szabályzat módosításával csökkentik a bizottságok számát és bizonyos feladatokat egy-egy személyre, egy társadalmi megbízatású alpolgármesterre és egy tanácsnokra bíznak, ami jelentős megtakarítást eredményezhet, egyúttal garantálva, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők bérének kifizetése, a kötelező városüzemeltetési feladatok ellátása nem okozhat gondot.

– A harmadik szó a haladás. A múlt kötelez. Elődeink olyan kivételes szépségű várost hagytak ránk, aminek további fejlesztését a legnagyobb gondossággal kell végeznünk. Bízom benne, hogy ebben frakciónk tagjai mellett számíthatunk az ellenzéki oldalon helyet foglaló képviselőtársainkra is – zárta szavait a városvezető.

A polgármesteri székfoglaló után titkos urnás szavazás következett az alpolgármesterek megválasztására: a voksolás eredményeként Kiss Zsolt és Inotay Gergely személyében két főállású alpolgármestert választottak a döntéshozók. Miután mindketten letették az alpolgármesteri esküt, a testület megállapította az ő illetményük összegét is, mégpedig a törvényben megszabott százalékos korlátok középarányában, a polgármesteri illetmény 80%-ában. A folytatásban módosította testület a hatályos szervezeti és működési szabályzatot: a szakbizottsági és városvezetési struktúra változtatásának lényege a takarékos és hatékony működés biztosítása, a változtatások évi közel 5 millió forintos megtakarítást jelentenek majd a városi költségvetésben. Ugyanis az eddigiek felére, háromra csökkent a bizottságok száma és a korábban ezekben tevékenykedő, több mint félszáz – közpénzből fizetett – tag helyett a jövőben huszonhárman látják majd el a feladatot. Létrehozták ugyanakkor a társadalmi megbízatású alpolgármesteri feladatkört, illetve a Társadalmi kapcsolatok tanácsnoka státuszt. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének alakuló ülése a Szózat eléneklésével zárult.

Az október 13-án tartott önkormányzati választásokon Vácott a névjegyzékben szereplő választópolgárok csaknem ötven százaléka voksolt, és a polgármesteri tisztséget - az öt aspiráns közül - Matkovich Ilona, az Összefogás Vácért szövetségben együttműködő pártok, civil szervezetek jelöltje nyerte el igen nagy fölénnyel, illetve kétharmados többséget szereztek a képviselő-testületben, miután a tízből kilenc egyéni körzetben a jelöltjeik győztek, csak a 7. számú körzetben nyert a fő rivális Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje. Egyéni képviselők a választókörzetek sorrendjében: Kászonyi Károly, Jess Kinga, Inotay Gergely, Ferjancsics László, Fehér Zsolt, Kiss Zsolt János, Mokánszky Zoltán, Tótváradi-Nagy Bence, Molnár Nándor, Rozmaring Sándor. Kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselők: Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület), Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Pető Csilla, Pető Tibor (Fidesz-KDNP) A kompenzációs listáról mandátumot szerzett Fördős Attila volt polgármester nem vette át képviselői megbízólevelét, azaz lemondott, tehát helyére más döntéshozót delegál az őt jelölő Fidesz-KDNP pártszövetség, így egészül majd ki a tizenöt tagú grémium.Ribáry Zoltán
Dunakanyar Régió
fotó: Lajos Sándor

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Elrajtolt a II. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra mezőnye (2020. 09. 19.)Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban - Kittenberger emlékerdőt avatott az Ipoly Erdő Zrt. (2020. 09. 18.)Teljes hosszában kiépült és megújult a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút (2020. 09. 18.)Megszervezték az első Tanyán élő családok országos találkozóját (2020. 09. 18.)Veresegyházon és Dunaharasztiban is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait (2020. 09. 18.)Zöld Megoldások immáron 10 éve - Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC (2020. 09. 18.)Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó: A siker titka - ahogy Benedek Tibi mondta -, hogy én akarjam jobban! (2020. 09. 17.)Eötvös cirkusz 2020! - Új Szuper produkcióval érkezik Dunakeszire! (2020. 09. 16.)Rétvári: meg kell védenünk az emberek egészségét és az ország működőképességét! - A váci kórház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára is (2020. 09. 16.)Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól (2020. 09. 16.)Több mint egymilliós villanyszámlát kapott egy dunakeszi nő (2020. 09. 15.)Dunakeszi: műanyag kupakgyűjtéssel támogatják a halmozottan sérült gyerekeket (2020. 09. 15.)A Pest megyei vállalkozások több támogatáshoz juthatnak a következő időszakban (2020. 09. 15.)Nagy tervekkel hódít a VSD röplabda szakosztálya (2020. 09. 14.)Verőfényes időben, százak varázsolták szebbé, tisztábbá Dunakeszit (2020. 09. 12.)
| Következő 15 |