2020. január 24. péntek - Timót Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 11. 25.
Pro és kontra érvek a váci multifunkciós sportcsarnokról - A Fidesz és a Fidelitas váci szervezete közleményben áll ki az állam által biztosított 5 milliárdos fejlesztés mellett

Mint arról lapunk is beszámolt - a vaci-naplo.hu cikke alapján - a váci önkormányzat új vezetése a Szérüskertbe tervezett 5 milliárd forint állami finanszírozásból megépülő multifunkciós sportcsarnok építését aggályosnak tartja, mert – többek között – nem látja biztosítottnak a működtetés költségeit. A Fidesz és a Fidelitás viszont a beruházás megvalósítása mellett érvel. 

“Álláspontom szerint egy ilyen volumenű sport- és rendezvénycsarnok esetében figyelembe kell venni a gazdasági, fenntarthatósági szempontokat, valamint azt is, hogy milyen kapacitás kihasználtsággal üzemelne ez a létesítmény. Mindezek alapján nem tartom elfogadhatónak, hogy egy ilyen méretű csarnok épüljön meg úgy, hogy az önkormányzat nem látja előre pontosan a megvalósult beruházás későbbi költségvetési kihatását, mely nagyságánál fogva feltételezi az önkormányzati költségvetés súlyos megterhelését, akár ellehetetlenítését. Véleményem szerint azonban számos olyan terület van a városban, mely fejlesztésre szorul és belátható kereteken belül az önkormányzat képes azok fenntartására” – írta Matkovich Ilona polgármester az előterjesztésében.

A városvezető szerint a csaknem 5 milliárd forintból inkább olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek fontosak lennének. Ide sorolja az iskolaváros központjának számító Bocskai téren egy park kialakítását, egy új tornacsarnok létesítését, a 2-es főút – iskolaváros csomópont átalakítását, a városi sportcsarnok felújítását, energetikai korszerűsítését, a parkolókapacitás bővítését, a szabadtéri többcélú atlétikai és sportpálya kialakítását, a városi strandfürdő és a Madách Imre Művelődési Központ felújítását.

A tervezett döntéssel kapcsolatban a Fidesz és a Fidelitas váci szervezete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben fejtették ki álláspontjukat a kialakult helyzettel, és a várható döntéssel kapcsolatban. A lentebb szó szerint közölt közleményeket – a sajtóetika szellemében – eljuttattuk a városháza sajtóosztályára felkínálva a reagálás lehetőségét, melyre ez idáig semmilyen választ nem kaptunk. (A szerk)

 

"A VÁCI FIDESZ KÖZLEMÉNYE

Matkovich politikai bosszúból okoz 5 milliárdos vagyonvesztést Vácnak

Matkovich Ilona új balliberális polgármester politikai bosszúhadjáratot folytat Vácon, és ennek a városi polgárok látják a legnagyobb kárát. Példa nélküli Vácon, hogy egy polgármester 5 milliárdos kormányzati ingyenpénzt utasítson vissza! Vác balliberális polgármestere már hivatalba lépése után egyik első lépésével eltávolította a székely zászlót a városháza homlokzatáról, majd a fokozódó nyomás hatására kénytelen volt azt visszahelyezni és kínos magyarázatokkal előállni. Az erőpolitizálás és bosszúhadjárat azzal folytatódott, hogy az újraválasztott Fidesz-KDNP képviselőket megfosztották minden bizottsági tagságuktól. Bár civil partnerséget és átláthatóságot hirdettek a kampányban, hatalmi pozícióból már ezzel ellentétesen csökkentették az önkormányzati bizottságok külső civil tagjainak a számát. A fennen hirdetett takarékosság és saját korábbi ígéreteik ellenére, a korábbi két alpolgármester helyett nem egyet, hanem hármat választottak, a polgármester fizetését és költségtérítését pedig egymillió forint fölött állapították meg a bő harmincezer lakosú városban.

Eddigi döntéseikkel is már milliós többletköltségeket okoztak, de most ötmilliárdos kár éri a várost! A politikai bosszú sorozatba illik a 100%-ban kormányzati forrásból megvalósuló, tehát a városnak egy fillérjébe se kerülő többfunkciós csarnok visszamondása. A központot teljes egészében a kormány épített volna fel, a városnak csak a kész csarnok kulcsait kellett volna átvenni. Vácnak azért lenne szüksége erre az 5 milliárd forint értékű beruházásra, hogy az iskolák tornaóráinak zsúfoltsága csökkenjen, hogy nagyobb szabású kulturális és szórakoztató rendezvényeket Vácon is lehessen tartani, hogy Vácon több helyi és országos iskolai és felnőtt sport versenyt lehessen rendezni, hogy az országos hírű váci kézisek itt is játszhassanak, hogy egészségmegőrző tömegrendezvények helyszíne legyen, illetve hogy expók és kiállítások nyomán Vác a térség meghatározó ipari központja lehessen.

A polgármester döntése rossz az iskolásoknak, rossz a helyi vállalkozásoknak, rossz a helyi tömeg- és versenysportnak, rossz a váci kulturális életnek. Ez a döntés 5 milliárdos vagyonvesztés Vác városának, azaz 150 ezer forint mínusz minden egyes váci polgárnak. Ezzel a döntéssel Vác lemarad a régiós versenytársai közül. Sajnáljuk, hogy ez a csarnok nem Vácon, hanem egy másik városban épül fel. Sajnos így tovább nő a város Budapest függősége is. Ijesztő, hogy az új városvezetés nem racionálisan, hanem politikai bosszúból dönt.

Békét hirdettek, de mindenhol frontokat nyitnak. Ilyen elzárkózó hozzáállással veszélybe sodorhatják a kórházfelújítás 5,6 milliárdos, illetve a belváros turisztikai fejlesztésére biztosított összesen 4 milliárdos kormányzati támogatásokat is, ha azokhoz is hasonlóan elutasítóan viszonyulnak. Kérjük azokat a váci polgárokat, akik szerint egy városvezetésnek nem rombolni, hanem építeni kell, akik szerint Vácon nem a „merjünk kicsik lenni” elvnek kell érvényesülni, hogy velünk együtt adjanak hangot tiltakozásuknak!" - zárul a Váci Fidesz közleménye.

A VÁCI FIDELITAS KÖZLEMÉNYE

"Nyílt kérdések váci fiataloktól Matkovich Ilona polgármesterhez Ha adnak, fogadd el! – mi így ismerjük a régi magyar közmondást. Ezért nem tudjuk értelmezni, hogy Matkovich Ilona váci polgármester miért nem hajlandó elfogadni, ha az állam ingyen ad a városnak egy többmilliárdos rendezvényközpontot. Ne űzzék el a fiatalokat Vácról Budapestre! Miért nem jár nekünk egy koncert, egy jó meccs vagy egy óriási party lehetősége itt, Vácon?

Miért akarja az önkormányzat, hogy emiatt mindig Budapestre kelljen vonatozzunk? Miért jobb, ha egy másik város kapja ezt a csarnokot és nem Vác? Polgármester asszony azt írta a választási programjában, hogy felújítja a művház büféjét. Tényleg ezt kínálja Ön a váci fiataloknak? Hogy egy mindnyájunknál háromszor öregebb művházban kimeszelnek egy sarkot, és ennek örüljünk 2019-ben?

Ön miért retro jövőt szán nekünk? Az önkormányzat szerint nekünk miért nem jár az, ami tőlünk pár tíz kilométerre megadatik egy városi fiatalnak? Ne vegyék el a jövőnket Vácon! Mi itt szeretnénk tanulni, sportolni, szórakozni, koncertekre járni! A Vác környékén levő önkormányzatok mind arról adnak hírt, hogy bővítik az iskoláikat, új sportolási lehetőségek is épülnek, újabb és újabb közösségi helyeket alakítanak ki. Erre Vácon mi azt kapjuk, hogy ami már tisztán állami pénzből megépülne, azt se engedi az önkormányzat?

Tudja Ön, hogy a váci ifi focisták már most is Vácdukára és más környező falvakba járnak át sportolni? Ön nem akar abban segíteni, hogy saját városunkban tudjunk mozogni, és ne kelljen a szüleinknek autóval vinni más településekre? Ön emlékszik még arra, amikor fiatal volt? Ön fiatalként örülne, ha nem épülne meg egy modern rendezvény- és sportközpont a városban?

Ön a választásokon arra kapott felhatalmazást, hogy a várost fejlessze, és nem arra, hogy leépítse Vácot. Azt látjuk, hogy más településeken divatos a kórház stop és a múzeum stop. Erre akar Vác rálicitálni a rendezvényközpont stoppal? A kampányban hallgatott arról, hogy meg fogja akadályozni az új centrum építését. Kivel egyeztetett erről az elég nagy horderejű döntésről a politikustársain kívül? Nélkülünk dönt rólunk? Ne vegye el a jövő lehetőségeit a váci fiatalok elől! Ne uralkodjon, hanem szolgáljon!" - írja közleményében a Fidelitas Vác
| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Ezeréves örökségünk napja (2020. 01. 22.)Zenei BECSALogató - Fejérvári Zoltán Gödön zongorázik. (2020. 01. 21.)Pető: Matkovich Ilona polgármester lobbizzon a főpolgármesternél, hogy ne vezessék be a dugódíjat (2020. 01. 21.)Sikeres a Dunakeszi Teátrum (2020. 01. 21.)Kocsonya kóstoló szombaton Vácrátóton (2020. 01. 21.)A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson (2020. 01. 19.)Három éves a dunakeszi ügyfélszolgálat - személyesen 17 ezer, telefonon 31 ezer ügyfelet szolgáltak ki tavaly (2020. 01. 19.)Dióssi Csaba polgármester: Dunakeszi tovább folytatja dinamikus fejlődését (2020. 01. 19.)Dr. Bóth János kilépett az MSZP-ből (2020. 01. 17.)Gőzerővel zajlik a Lázár Ervin Program (2020. 01. 17.)Hosszú távú szakmai koncepció szerint formálódik a város zöldarculata - Interjú Tóth Eszterrel, a város főkertészével (2020. 01. 16.) A védőnő gondolatai - Hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek (2020. 01. 16.)Új helyszínen, ám a színvonal továbbra a megszokott magas nívójú
Váci Polgári Est - januári vendég Kassai Lajos lovasíjász (2020. 01. 16.)
Képzések és fejlesztések a váci kórház szülészetén (2020. 01. 15.)In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
| Következő 15 |