2020. február 25. kedd - Géza Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2020. 01. 16.
A védőnő gondolatai - Hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek

Minden család élete alapvetően megváltozik, ha beköszönt a gyermekáldás. Ha első gyermek azért, ha a második, harmadik jövevény érkezik, akkor azért. A kicsi emberke megérkezése nagy örömet, és sok szeretetteli törődést igényel. Ugyanakkor gondok is adódnak, ezek megoldásában nyújt pótolhatatlan segítséget a védőnői szolgálat. E munka mindennapjairól és egy fontos kezdeményezésről is beszélgettünk Szumega-Kovács Szilviával. 

Kezdjük a beszélgetést egy rövid bemutatkozással.   

– Dunakeszin 2009 óta dolgozom a tóvárosi körzetben védőnőként. Előtte sok éven át a Szabolcs utcai kórház koraszülött intenzív osztályán illetve a szülészetén szereztem gazdag tapasztalatokat. Amikor a második gyermekem is megszületett, férjemmel úgy döntöttünk, hogy nem megyek vissza a kórházba. Így kezdtem el a védőnői munkát a körzetben. A kicsi gyermekek gondozásában sokat kell segíteni, mert nagyon sok a probléma. A munkaidőm gyakorlatilag a nap huszonnégy órája. A nagyobbik gyermekem már huszonkettő, a kisebbik tizenhárom éves. Most már nem tudnám a hivatásomat másként elképzelni.

– Említette, hogy vannak problémák. Mielőtt erre rátérnénk, mi az, ami jó a körzetében?

– A pozitív visszajelzések. Sok szülő szívesen lát, keresnek, tanácsot kérnek. A babák fejlődését nyomon követni, ahogy nőnek az iskolás korig bezárólag szükség van a védőnőre. Jólesik, amikor a kisiskolások rám köszönnek az utcán.

– Alapvetően mi a védőnő munkája?

– Köszönöm a kérdést, mert nagyon sokan nincsenek ezzel tisztában. A munka ott kezdődik, amikor a várandós anyuka jelentkezik. Ezen annyiban szeretnénk változtatni, hogy már a tervezés időszakában felkeresnének minket, mert már akkor is nagyon sok teendő van, s ez nincs a köztudatban. A munkánk egészen addig tart, amíg a gyermek iskolába megy. A szülés után lesz igazán fontos a védőnői tevékenység. A baba hat hetes koráig hetente, ezt követően kéthetente, később havonta találkozunk. Figyeljük a kicsi fejlődését, finom mozgását, látását, hallását, beszédét, hogyan alakul a kapcsolata a külvilággal, ha esetleg elmarad valamilyen fejlődésben, a szülőknek hová kell fordulni.  

– Térjünk rá a problémákra.

– Elsőként említem, hogy nagyon sok anyuka nincs felkészülve a gyermek születése utáni teendőkre. Megszűntek a régi, többgenerációs családi közösségek. A lányok tanulták az anyukától, az anyuka a nagymamától, hogy miként is kell foglalkozni az újszülöttel. Más lett a szemlélet, nincs segítségük az anyukáknak, az ösztönök meg kezdenek elveszni. Az emberi kapcsolatok is sokat változtak, az anyukák nem szívesen fogadják el az idősebbek tanácsait. Gondot okoz például az éjszakázás, ami a babánál bizony sűrűn előfordul. De itt vagyunk mi, mert a hitelesség nagyon sokat számít, a mi tanácsaink szakmailag helytállóak. Nagyon sok könnyen hozzáférhető szakirodalom, kiadvány is segítheti az anyukákat, azzal együtt, hogy minden családban más és más problémák adódnak, ezekben mi tudunk segíteni.   

– Úgy tudom, a napi munka végzése mellett érdekes kezdeményezései is vannak. Beszélne ezekről?

– Fontos felkészíteni a családokat, anyukát, apukát, nagyszülőket egyaránt. Több témakörben tartunk rendszeresen előadásokat a körzetemben. Melyek ezek? A szoptatás, csecsemőgondozás, a gyermekágyas változások, a születés utáni hat hétben nagyon sok a nehézség mind lelkileg, mind fizikailag, vagyis ahogyan a baba beilleszkedik a családba. Nagyon fontos a légzésfigyelés, ehhez már jó ideje egy olyan eszközt használunk, amely folyamatosan figyeli a baba légzését. Ha tizenöt másodpercig nem vesz levegőt, akkor csipog, ha ennél tovább tart, akkor már sípol. Tudni kell a szülőknek, hogy ilyenkor mi a teendő. Mit kell tenni kis balesetek, például félrenyelés kapcsán. Ezekről és más problémákról már régóta tartok tanfolyamokat, de szeretnénk, ha ez a módszer minél szélesebb körben elterjedne, hiszen a városban 19 védőnői körzet van. Nagy segítséget kaptunk az önkormányzattól, ugyanis támogatásukkal még várhatóan ebben a hónapban kapunk egy Ambu Sam lélegeztető babát kijelzővel. Ez az eszköz nagy segítség az újraélesztés oktatásában. Számos egyéb fejlődéssel kapcsolatos probléma van, amiről beszélni kell. Nagyon sok esetben túlzott elvárás van a fejlődésben lévő gyermekkel kapcsolatban, vagy az óvodáskorúakat sokféle különórára járatják, azt gondolva, hogy ez jó. Holott nekik elsősorban az óvodai közösség kell, hiszen legfontosabb „feladatuk” a játék, ebben szocializálódnak.

– Sokat beszélhetnénk még a problémákról, de hol van lehetőség az előadások megtartására?

– Hamarosan a Lollipop gyermekfoglalkoztató és közösségi tér (Szabadka u. 24.) helyiségében, Palancsa Eszter vezető segítségével tarthatjuk meg a programokat. Úgy gondolom, nagyon fontos a szülők segítése, hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek.

 

 Katona M. István (Dunakeszi Polgár)
A szerző felvételei

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Távozik Kis Domonkos Márk a váci színház éléről (2020. 02. 25.)Fut a Vác Dunakeszin? Hogy is van ez? - kérdeztük Bíró Györgytől (2020. 02. 25.)Felnőtt korba lépett a Váci Tavaszi Fesztivál (2020. 02. 24.)Vigyázz, kész, Futakeszi! (2020. 02. 24.)Változás az Auchan járat dunakeszi menetrendjében (2020. 02. 24.)Dunakeszi: március 2-án kezdődik a bölcsődei beiratkozás (2020. 02. 24.)Sorban állás helyett kérjen online kereset-kimutatást! (2020. 02. 19.)Bölcsőde épül Rádon (2020. 02. 19.)Családi program lesz a Dunakeszi Viadal (2020. 02. 19.)Épül a városi tornacsarnok a Magyarság sporttelepen (2020. 02. 19.)Elhunyt dr. Csécs Ilona főorvos (2020. 02. 17.)Száznál is több parkoló épül a Katonadombnál (2020. 02. 13.)Jó ütemben halad a Szakorvosi Rendelőintézet belső felújítása és bővítése - Épül a Pszichiátria új épülete (2020. 02. 13.)Dunakeszi alapítványnak segíthet a korongokkal (2020. 02. 13.)Nőnapon az operett kiválóságai szórakoztatják az ünnepelt hölgyeket Dunakeszin (2020. 02. 12.)
| Következő 15 |