2020. november 25. szerda - Katalin Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu
» Állások

2020. 01. 16.
Hosszú távú szakmai koncepció szerint formálódik a város zöldarculata - Interjú Tóth Eszterrel, a város főkertészével

Dunakeszi Önkormányzata elkötelezett a város zöldfelületeinek növelése, tervszerű formálása mellett, aminek a Zöld Dunakeszi Program elindítása mellett az is bizonysága, hogy tavaly szeptember óta városi főkertész irányítja a szakmai folyamatokat.

Tóth Eszter főkertésszel beszélgettünk, aki egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy egy olyan élhető zöldváros legyen Dunakeszi, ahol szívesen sétálnak az emberek, és állnak meg egy-egy ponton akár csak leülni, gyermekeikkel játszani, vagy egy szép, virágos környezetet lefotózni.

 

Szeptemberi főkertészi kinevezése előtt hogyan tekintett Dunakeszire, lakókörnyezetünkre, parkjainkra, tereinkre?

- Zalai lány vagyok, nagy tölgyesek és bükkösök által körülvéve nőttem fel, így a természet szeretete, a fák és növények ismerete már gyerekkoromban belém ivódott. Ezt a környezetet keresve költöztünk hat éve Gödön erdő mellé. Dunakeszi zöldfelületeit felhasználói szinten ismertem, mint a Duna-parti területeit sárkányhajó versenyek kapcsán, vagy a part mentén evezve, illetve a játszótereit jártam be gyermekeimmel.

 

Az eltelt alig fél év alatt sikerült feltérképezni Dunakeszi környezeti állapotát? Mit mutat a város „zöld kórlapja”, milyen „gyógyterápiát” dolgozott ki, hogy siker koronázza az önkormányzat 2019-ben meghirdetett Dunakeszi Zöld Programját?

- Az elmúlt években, a városban a zöldfelületek kezelése nem működött tervszerűen, a szükséges napi szintű fenntartási feladatokat elvégezték, de hosszú távú koncepció nem volt. Első körben a városi zöld vagyont térképezem fel, majd egy rövid, egy közép és egy hosszú távú stratégiát dolgozok ki a zöldfelületekkel való gazdálkodásra. A rövid távú a következő 2-5 évet, a középtávú a következő 10 évet, a hosszú távú pedig a következő 50 évet jelenti. A stratégiai program magába foglal - figyelembe véve a zöldfelületek jelenlegi állapotát - egy felújítási ütemtervet, ezzel párhuzamosan pedig az új rekreációs zöldfelületek létrehozását, új, a várost körül ölelő zöldsávok kialakítását, mivel ezek jelentősen javítják a városlakók életminőségét.

 

Melyek Dunakeszi legjobb adottságokkal rendelkező városnegyedei, hol érhető leginkább tetten a tudatos, a városképbe illő parkosítás, fásítás?

- Legjobb adottságokkal rendelkező területek véleményem szerint a Duna-parti területek, a vízpart közelében fekvő városrészek. A lakótelepek tervezésekor volt tetten érhető a zöldfelületek tervezettsége. Nagyon izgalmasak a régi tervpályázati anyagok. Tervet dolgoztak ki még a fekete fenyővel történő véderdők kialakítására, de itt a cél nem a rekreációs terület létrehozása, hanem a homok megkötése, és a széltől való védelem volt. Nagyobb parkjaink, mint az Ordas Lajos park kialakítása is tervezett zöldfelületfejlesztés volt. A növényanyag azonban ezeken a területeken felújításra, ápolásra szorul.

 Ön szerint hol vannak gondok, miben és hogyan kell változtatni, hogy kedvezőbb irányba forduljanak a folyamatok, hogy Dunakeszi még szebb, ligetesebb, vonzóbb lakóhellyé váljék?

-  A probléma a kiöregedett növényállományban, illetve a sokszor toldozgatott, foldozgatott fejlesztésekben, vagy a mára már elavult technológia alkalmazásában rejlik. Itt nem kell mindig a hatalmas fákra gondolni, hiszen sokszor a 30 cm-es törzsátmérőjű ezüstjuharok válnak veszélyessé, száradnak el. Igyekszünk a veszélyes fasorokat, facsoportokat minél hamarabb lecserélni olyan fafajokra, amik a helyi klimatikus, és talajviszonyokat figyelembe veszik, illetve ellenállnak a városi terhelésnek. A frissen elültetett fákat pedig próbáljuk védeni, és ápolni és megfelelő indító „energiával” ellátni.

 Sokszor egy-egy ponton felgyűlik az esővíz, aminek az elvezetése gondot jelent, vagy túl drága lenne. A problémát igyekszünk esőkert kialakításával megoldani. Az útról a zöldsávba vezetjük a vizet, és ott egy mély kavicságy tetején olyan növényeket ültetünk, amik bírják az időszakos szárazságot, és az időszakos vízzel való borítottságot is. A növények a nagyfokú vízfelszívó képességükkel segítik az összegyűlt víz gyorsabb elpárolgását. Gondot jelent még nyáron a parlagfű. A kritikus, az önkormányzat tulajdonában álló területeket igyekszünk olyan magkeverékekkel bevetni, amik elnyomják ezt a jellemzően ruderális, elhanyagolt, nem művelt területeken növő növényt. Több kísérleti pontot alakítunk ki a városban; lesz olyan terület, melyet virágos gyepkeverékkel, lesz, amit magas szárazgyep társulással, de lesz, amit rozzsal vetünk be.

 

Az Önkormányzat öt év alatt 5000 fát telepít Dunakeszin, ami azzal is jár, hogy néhány helyen kénytelenek kivágni a tájidegen, elszáradt, balesetveszélyes egyedeket. A nagy ívű terv megvalósítása elkezdődött, ami azzal is jár, hogy vannak, akik felemelik szavúkat a kivágott fák védelmében. Mennyire helytállóak a kritikai megjegyzések, bírálatok? Egyébként egy-egy területen milyen szakmai elképzelés alapján ültetik el az új fákat?

- Az, hogy kivágjuk a balesetveszélyes és elszáradt fákat kötelező feladat, annak érdekében, hogy egy akár halálos balesetet is megelőzzünk. A tájidegen, magról nőtt fákat a védett Natura 2000-es területeken és azokon a helyeken vágjuk ki, ahol vezeték alatt van, vagy veszélyezteti az épületállományt, a közlekedést, vagy egy tervezetten ültetett egységes fasort. A fasorok ültetésénél elsősorban a helyi talaj és klimatikus viszonyokat, kitettséget veszem figyelembe. Szívesen próbálok ki új, eddig nem ismert, de jó tűrőképességgel rendelkező újonnan kifejlesztett fafajtákat, erre jó példa a szívlevelű éger a Klapka utcába. A fák ültetésénél igyekszünk az új Faültetési szabvány irányelveit figyelembe venni, ügyelve az ültetőgödör méretére, a talajcserére, a karózásra, a törzsvédelemre, és az indító metszés elvégzésére, amit még márciusig meg kell tennünk az újonnan elültetett egyedek egy részénél.

A város főkertészeként milyen szakmai koncepció mellett kötelezte el magát? Öt éves távlatban gondolkodva milyen városképet vizionál Dunakeszi közel 45 ezer lakója számára?

- Szeretném minél hamarabb kidolgozni Dunakeszi új zöld infrastruktúra hálózatát, illetve egy arra épülő, az elemeit folyamatosan fejlesztő zöld stratégiát. Szeretném, ha zöldfelületeink a városlakók által használhatóak, és ténylegesen használtak és kedveltek is lennének. Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozni, segíteni a fenntartás és folyamatos minőségi szinten tartás rendszerét. Célom, hogy egy olyan élhető zöldváros legyen Dunakeszi, ahol szívesen sétálnak az emberek, és állnak meg egy-egy ponton akár csak leülni, akár játszani, akár a virágkiültetést fotózni, mert ez azt jelenti, hogy használják a zöldfelületeket és javul az életminőségük, nő a boldogságszintjük.

      

                                                                                                                                                     Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kiderült, hogy Debrecenbe tart a váci kézis edző (2020. 11. 25.)November 25. a szovjet kényszermunka táborokba hurcolt magyarok emléknapja (2020. 11. 25.)Három iskola újulhat meg a Magyar Falu Program keretében (2020. 11. 25.)A rosszindulatú megjegyzések sem tántorítanak el közösségi tevékenységemtől - Interjú Szabó Csabával, a Fidelitas váci elnökével (2020. 11. 24.)A forgács illata - Életmű-díjat kapott Vizer József műbútorasztalos mester (2020. 11. 24.)Karácsonyi adománygyűjtés a gyermekekért (2020. 11. 24.)Átfogó árokrendezés Dunakeszin (2020. 11. 24.)Nem lesz időkorlát a dunakeszi parkolókban a járvány idején (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Ismét változik a buszmenetrend (2020. 11. 23.)Újabb kerékpárút Dunakeszin - November 29-ig forgalomkorlátozás a Határ úton (2020. 11. 23.)Trükkös csaló (2020. 11. 23.)Dunakeszi: Csendes koszorúzás állami ünnepünkön (2020. 10. 23.)A szabadság napjai (2020. 10. 23.)Vác: Dr. Csáki Tibor és Kucsák Gábor az idei Migazzi-díjas (2020. 10. 21.)FRISS: Varga Katalin marad a színház igazgatója - erről döntöttek a képviselők (2020. 10. 21.)
| Következő 15 |