2020. március 29. vasárnap - Auguszta Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2020. 01. 26.
Vácrátóti kocsonya és forralt bor mustra

Vácrátóton szombaton rendezték meg a VI. Kocsonya és forralt bor pikniket, amelynek bevételét a helyi általános iskola udvari bútorainak fejlesztésére, szabadtéri asztalitenisz asztal vásárlására fordítják. Ezernél is többen látogattak el az országos hírű rendezvényre. A helyiek mellett sokan érkeztek a környező településekről, de a közeli Vácról, Sződligetről, Dunakesziről és a fővárosból is jöttek, hogy megízleljék a kocsonya különlegességeket, köztük a vaddisznó húsból készültett.   

 

A botanikus kert és a községháza szomszédságában elterülő téren egy gombostűt sem lehetett leejteni olyan sokan vettek részt a térség egyik legvonzóbb gasztronómiai rendezvényén, hogy megkóstolják a különböző receptúrák és alapanyagokból főzött kocsonyát, melyek között volt hagyományos, szarvashúsból és halból készített is. Idén sem maradhatott el januári hidegben testet, lelket melengető finom forralt bor, és nagy népszerűségnek örvendő, helyben sütött vácrátóti fánk sem.

- A vácrátóti kocsonya és forralt bor piknik hat évvel ezelőtt azzal a céllal indult el „hódító útjára”, hogy összehozza a falu apraját-nagyját, mindenki kihozza saját készítésű kocsonyáját, süteményét a térre, amit bárki megkóstolhatott. Akkor vezettük be a kóstoló jegyet -, melyet ma már rátóti tallérra váltottunk -, a bevételt az általános iskola támogatására fordítjuk – idézi fel a kezdeteket Spiegelhalter László polgármester.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere és Makkos László, Vácduka polgármestere

 – Első alkalommal igen szép summa, közel 300 ezer forint jött össze, amiből akkor egy fénymásolót vettünk az iskolának. A következő évben megduplázódott a bevétel, tavaly pedig már közel egymillió forintot költöttek el vendégeink a kocsonya és forralt bor pikniken. Látva a hatalmas tömeget, a folyamatos fogyasztást, biztos vagyok benne, hogy idén is megközelítjük, sőt talán még az egymilliót is meghaladja a bevétel a nap végére – mondta optimistán Spiegelhalter László, akitől azt is megtudhattuk, hogy a jelentős összegből az iskola alapítványa különböző udvari eszközöket, szabadtéri asztalitenisz asztalt vásárol az oktatási intézmény udvarára.

 – Szórakozva, jó hangulatban, kellemes környezetben eltöltött baráti beszélgetések, finomságok elfogyasztása közben egy igazán nemes ügyet szolgálunk – folytatta a település polgármestere, aki országosan ismert DJ-ként is letette a névjegyét.

Majd arról beszélt, hogy a rendezvény színvonalához méltó személyek látták el a zsűri szakmai teendőit, akik között olyan ismert gasztroblogger szakújságíró is közreműködött, mint Hódos Hajnalka, Merczi Gábor, a Gundel egykori séfje, a zenei világból Nagy Feró és Mr. Rick, aki ezúttal is megszólaltatta a ’90 évek slágereit, a helyi Mike Botond, aki a Házasodjon a gazda műsor egyik ismert szereplője volt, az ugyancsak vácrátóti, országos bajnok rali versenyző Varga C. Zoltán.  A rendezvény műsorvezetője az M2 Petőfi TV-ből Csitári Geri volt, aki remekül „vitte” a szót, hangulatos mini interjúkban mutatott be egy-egy versenyző csapatot, faggatta a „kuktákat” a kocsonya készítés titkairól. Amíg a felnőttek ízlelgetve fogyasztották a finom illatfelhőt árasztó forralt bort, a kocsonya különlegességeket, fánkot, tócsnit, addig a színpad előtt a Réparetekmogyoró együttes varázsolta el magával ragadó műsorával a gyerekeket.

 - A visszatérő vendégeknek is feltűnik, hogy az igazán nemes ügyet szolgáló rendezvény nagyszerű közösségi eseménnyé formálódott!

- Örülünk, ha a vendégeink is így látják, talán ezért is jönnek vissza évről évre. Nekünk mindig ez a célunk, hiszen ilyen ambícióval, szeretettel szervezzük a mindenki karácsonyát, a kocsonya és forralt bor piknik programjait, szüreti felvonulásunkat, a veterán gépek kiállítását is. Ezek a rendezvények mind-mind a közösséget építik, a hagyományokat ápolják, melyeket idősek és fiatalok együtt élnek meg. Büszkén mondhatom, hogy jól működik a falu, amit az is jól mutat, hogy az iskolásaink létszáma öt év alatt 150-ről 190 főre, az óvodás gyerekek létszáma hatvanról kilencvenre bővült, miközben megnyitottuk a bölcsődénket is. Nagy örömünkre a születések száma meghaladja az eltávozókét. Egy picit bővül a falu, fiatalodik a lakossága.

A kulturált lakókörnyezet kialakításának egyik feltétele, a fejlődés fokmérője a település infrastrukturális hálózatának kiépítettsége. Milyen képet mutat Vácrátót?

- Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt két évben két kilométer szilárd burkolatú utat építettünk. Emellett bölcsődét építettünk, felújítottuk a fogorvosi rendelőt, most van soron az óvoda udvar és a községi ravatalozó korszerűsítése. Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei mellett igyekszünk minél több állami pályázat elnyerésével folyamatosan fejleszteni a települést. Az önkormányzati források és a központi támogatások mellett meghatározó a helyi közösségek aktivitása, melyeknek köszönhetően rendezvényeink bevételeit az óvoda, az iskola javára fordítjuk.

A korábbi évtizedekhez hasonló napjainkban is a botanikus kert Vácrátót országos hírű turisztikai vonzereje, amely azonban az utóbbi jó fél évtizedben a jelek szerint kibővült a különböző közönségvonzó gasztronómiai, hagyományápoló, értékőrző programokkal.

- Ez valóban így van. Eddig is jó kapcsolatot ápoltunk a Nemzeti Botanikus Kerttel, melynek új vezetőjével, Zsigmond Vinczével, és az ökológiai és botanikai igazgatóval, Garamszegi László Zsolttal is jó az együttműködésünk, nyitottak az önkormányzattal való közös rendezvények szervezésére is. A botanikus kert és a mi rendezvényeink élményeivel kölcsönösen szeretnénk növelni a látogatottságot. Igazán jó program lehetőség a látogatók számára, hogy délelőtt megnézik a botanikus kertet, délután pedig piknikeznek a mi rendezvényünkön. Jó példa erre a tavalyi három napos Arborétum és színházi fesztivál, amely rendkívül sikeres volt. A jövőben is hasonló közös programokat szeretnénk szervezni.

Ön szerint mi Vácrátót legnagyobb értéke, legnagyobb vonzereje?

- A Nemzeti Botanikus Kert és Vácrátót lakossága! Többségében tótok lakják a települést, akik rendkívül jó gondolatokkal, jólélekkel, ám kemény, mondhatni erős akarattal bíró emberek, akik, amit a fejükbe vesznek, azt véghez is viszik. Olyanok, mint a székelyek. Édesapám mindig mondta, jóemberek a vácrátótiak. Ezt vallom én is, életem során mindig ezt tapasztaltam.

A matematikus polgármesterként hogyan tudja megtalálni az utat az emberek szívéhez?

- Sokan tudják, hogy én nem csak matematikus vagyok, hanem lemezlovas is, aki csak akkor érhet el sikereket, ha empatikus. Sikereim azt bizonyítják, hogy sikerült megtalálnom az utat a zenekedvelők és a vácrátótiak szívéhez egyaránt. Ezért sokat kell dolgozni, velük együtt kell lélegeznem! 2014-ben, amikor először választottak meg polgármesternek, másnap felhívtam az orvost, és átjelentkeztem hozzá. Ugyanis azt vallom, ami nekem nem jó, az nem jó a település lakosságának sem. Ha ismerem a viszonyokat, ha részese vagyok a folyamatoknak, akkor azonnal érzékelem, hogy hol kell finomítani a működtetés rendszerén, ha szükséges. A helyi boltban a vásárolom a kenyeret, a tejet, mindent, amit kell. A lényeg, hogy részese vagyok a helyi közösségnek.

A közösséget, a lakosságot szolgáló tevékenységében vannak segítő partnerek?

- Ó, hogyne lennének! Segítők nélkül nem lehet sikert elérni. Nagyon nagy segítséget kapok az előző országgyűlési képviselőnktől, Harrach Péter úrtól, és utódjától, dr. Rétvári Bence úrtól is, aki egyébként a mai rendezvényünk fővédnöke is. Rengeteg támogatást kapunk tőlük, elég, ha arra utalok, hogy az utóbbi időben milyen sok pályázatot nyertünk. Mellettünk vannak, segítenek bennünket. Mi pedig vácrátótiak összefogunk közös céljaink megvalósítása érdekében.

Úgy érzékelem, hogy egy boldog, elégedett polgármesterrel beszélgetek.

- Boldog ember vagyok! Nekem mindig félig tele a pohár. Soha nem azt nézem, hogy miért így, hanem, jaj de jó! Ha ma csak háromszáz ember, nem ezer fordult volna meg itt a pikniken, akkor is azt mondanám, hogy milyen jó, háromszázan eljöttek. De az, hogy ezren vannak itt, még nagyobb öröm. Hat éve, amikor polgármester lettem, sokan mondták, itt nem lehet programot, közösséget szervezni. Tessék körül nézni… meg lehet csinálni, csak akarni kell.

- A tót embert hallgatva ezen nem is csodálkozom! 

- Én sváb és tót szülők gyermeke vagyok. Számomra ez az örömteli tény választ ad egész életutamra.

Már kora estébe hajlott az idő, amikor a zsűri tagjai meghozták döntésüket, akik képviseletében Hódos Hajnalka nyilatkozott lapunknak.

- Sokan gondolják, hogy kocsonyát főzni egyszerű, mindent belepakolunk egy lábasba és készre fő. Pedig egyáltalán nincs így, a jó kocsonyát nem egyszerű elkészíteni, melynek az alapanyaga, az ízesítése tájegységenként változó. Bajai lányként megtapasztaltam, hogy a nagybátyám pl. fűszerpaprikásan készíti, de ott délen kedvelt a halkocsonya is. Én nem szeretem, ha érződik a húson a füst, és azt sem, ha sok zöldséget tesznek bele. Nekem a nagyi íz világát visszaadó hagyományos kocsonya a kedvencem, amiben nincs zöldség, tojás… Ezzel együtt azt mondom, hogy nyitottnak kell lennünk, hiszen mindenkinek más az ízlése. Két éve élek Vácrátóton, így a második pikniken vagyok jelen. Számomra nagyon örömteli, hogy egy ilyen kis faluban ilyen sokan főztek – közel ezer – kocsonyát. És jókat! Ezt nagyra kell értékelni, mert azt mutatja, ez egy összetartó falu. A kocsonyák zsűrizésénél egy szempontom volt: legyen olyan, mint a nagymamámé. Tavaly is, és idén is volt egy. Igazi szakmai meglepetést okozott számomra a vaddisznó kocsonya, melynek hihetetlenül finom, különleges íz világa volt, amit külön díjjal jutalmaztunk – mondta Hódos Hajnalka.

Az ünnepélyes díjkiosztón óriási ovációval jutalmazta a közönség a különböző kategória helyezettjeit és mindazokat, akik e jeles napra főzött kocsonyájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.Vetési Imre (Dunakanyar Régió)
Fotó: KesziPress| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Koronavírus: Amit a szájmaszk viseléséről tudni kell (2020. 03. 28.)343-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb idős beteg (2020. 03. 28.)Koronavírus: kórházban kezelnek egy dunakeszi férfit (2020. 03. 27.)Koronavírus: ózonos fertőtlenítőt kapott Vác (2020. 03. 27.)Koronavírus: szombattól kijárási korlátozás lép életbe (2020. 03. 27.)Dunakeszi: az Önkormányzat minden háziorvosi rendelőt fertőtlenítő hatású lámpával szerel fel (2020. 03. 26.)Koronavírus: szűrőkonténer a váci kórház főbejárata előtt (2020. 03. 26.)Koronavírus: Vácon a foglalások 99 százalékát lemondták (2020. 03. 25.)Koronavírus: Dunakeszin is összefogtak az idősemberek megsegítéséért (2020. 03. 25.)Európa 2020 - Az új remény dala, melynek egyik szerzője a váci Toldi Tamás (2020. 03. 24.)Kammerer Zoltán 42 évesen sem vonul vissza, készül a 2021-es olimpiára (2020. 03. 24.)Koronavírus: a DDC munkatársainak biztonsága az elsődleges (2020. 03. 24.)Koronavírus: részleges kijárási tilalom Sződligeten! (2020. 03. 24.)Kikapták egy nő kezéből telefonját - segítsen őket azonosítani! (2020. 03. 24.)Koronavírus: Vácon még nincs megfertőződött beteg (2020. 03. 23.)
| Következő 15 |