Vác

A KDNP és a Fidesz váci szervezetei közösen emlékeztek a kommunizmus áldozataira

A KDNP és a FIDESZ váci szervezetei 2021. február 25-én közösen emlékeztek a kommunizmus áldozataira.

A pandémiás helyzet miatt, szűk körben tartott megemlékezésen Szalay Ákos beszédében az áldozatok  – köztük Melocco János, illetve boldoggá avatott Apor Vilmos, Brenner János és  Sándor István vértanuk – életútján keresztül mutatott rá kommunizmus kegyetlenségeire.

Kriksz István, a KDNP helyi szervezet elnöke beszédében kihangsúlyozta, a kommunizmus áldozatait sokkal tágabb körben kell értelmezni. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak, és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől, a gyermekek, akik a bebörtönzött, meghurcolt, vagy kivégzett szülők nélkül nőttek fel, az anyák, akik élethossziglan siratták gyermekeiket.

 A megemlékezésen dr. Szentiványi Erika előadásában, Vass Albert Üzenet Haza című verse is elhangzott. A költemény a mai korban élő emberek számára is kézzel fogható, és konkrét üzenettel bír. A borzalmas időszakot megélt tagtársaink szemébe könnyeket csalt a mély és megható gondolatok sora.

Ez a megemlékezés egy letűnt rendszer bűneit idézte fel, tanulságul szolgálva a jelenlévőknek,  hogy egy nemzet kitartása, és szabadság iránti szeretete eltiporhatatlan – olvasható a megemlékezésről kiadott közleményben.

Még szintén érdekelheti...