Dunakeszi

Mi a szívférgesség, és hogyan védjük meg kedvenceinket a betegségtől?

A médiában sokszor előfordul a szívférgesség, de annak kialakulásáról, tüneteiről, valamint a megelőzés lehetőségeiről már jóval kevesebbet hallani. Rövid útmutatónkban összeszedtük mindazt, amit a betegségről és a megelőzésről tudnia kell egy felelős kutyatartónak.

A szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett betegség, amelyet a “Dirofilaria immitis” nevű fonálféreg okoz. A betegség az éghajlatváltozásnak köszönhetően ma már Magyarország bármely részén előfordulhat. Az első orvosilag igazolt eset 1982-ben történt, Magyarországon az első szívféreg-megbetegedéses kutyát 2009-ben jegyezték.

A fertőzött szúnyogok köztes gazdatestként funkcionálnak: egy már fertőzött állatból vérszíváskor a vérrel együtt a féreglárvák is a szúnyogba kerülnek, így juttatja tovább azokat a kutya szervezetébe. Mikrofilária (féreglárva) állapotukban a vénás rendszeren keresztül eljutnak a szervezet különféle helyeire, fejlődnek és végül kikötnek a kutya tüdejében vagy a szívében. A tüdő és a szív vérplazmáin élve körülbelül három hónap alatt válnak kifejlett, ivarérett férgekké.

A betegség tüneteit eleinte nehéz felismerni, hiszen mikrofilária esetén a kutya még tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat. A szerveken megkapaszkodott kifejlett példányok a számuktól függően okoznak panaszokat. Kedvencünkön a betegség korai stádiumában bágyadtságot, étvágytalanságot vagy enyhe köhögést tapasztalhatunk. A betegség előrehaladtával gyakoribb nehézlégzést, köhögést vehetünk észre, máj- és veseműködési, illetve keringési problémák lépnek fel, melyek súlyosbodása életveszélyes állapothoz, akár a keringés összeomlásához és kutyánk elvesztéséhez vezethet.

A jó hír, hogy mindez elkerülhető, ennél a betegségnél ugyanis a megelőzésen van a hangsúly! Az idejében észrevett megbetegedésre is van kezelési lehetőség, de meglehetősen komplex és veszélyekkel is jár.

Az első lépés az állatorvos felkeresése, a szívféregteszt elvégzésére. Kizárólag negatív szűrési eredménnyel kezdhetjük meg kedvencünk megelőző kezelését. Pozitív szűrési eredmény esetén, kérjük az állatorvos tanácsát a kezelés lehetőségeihez.

Javasolt az évente legalább egyszeri, de inkább kétszeri szívféregszűrés elvégzése, a megelőző kezelés előtt és a szúnyogszezon után. Számos szívférgességet megelőző készítmény, spot-on, kemény kapszula létezik. Ezekről kérjünk bővebb tájékoztatást állatorvosunktól vagy a közeli állatpatikában.

Érdemes még a nyári hónapok előtt elkezdeni a felkészülést kedvenceink védelme érdekében!

ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

Még szintén érdekelheti...