Sport

Tótka Sándor olimpiai bajnok, Csipes Tamara ezüstérmes!

Tótka Sándornak hívják az új sprintkirályt a férfi kajakosoknál. A 27 éves sportoló, egy nagyon szoros döntő után az olasz Rizzát 45 ezredmásodperccel megelőzve lett olimpiai bajnok. Női kajak egyes 500 méteren Csipes Tamara élete talán legjobb pályáját evezve, ezüstérmes lett. A két érem mellett Czizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint- duó is egy pontszerző negyedik hellyel járult hozzá a magyar csapat teljesítményéhez Tokióban.

Megvan a magyar kajak-kenu válogatott második aranyérme Toikóban!!! Férfi K-1 200 méteren kétszer kellett elindítani a mezőnyt, de Tótka Sándor a négyes pályán szenzációsan kapta el a rajtot, majd ezután gyakorlatilag végig vezetett és bár a végén nagyon jött az olasz Rizza, a gyomaendrődi születésű kajakos visszaverte riválisa támadásait és 35.035-ös idővel, olimpiai aranyérmet szerzett Magyarországnak!

„Amikor beértem a célba, még egyáltalán nem fogtam fel mi történt – kezdte az újdonsült olimpiai bajnok. – Általában a beérkezéskor mindig pesszimista vagyok és úgy éreztem, hogy Rizza egy picit előrébb volt. Aztán Kolos mondta, hogy szerinte ez megvan, amikor pedig kiírták, hogy 1. HUN, akkor eltörött a mécses. 

Titokban reménykedtem ebben az eredményben, de a mentális felkészülésemnek az volt a lényege, hogy a jelenben maradjak.

 Nekem ebben kellett a legtöbbet fejlődnöm, ha tavaly lett volna az olimpia, akkor tuti, hogy nem nyerek. A feleségemnek Áginak, és az edzőmnek Hűvös Viktornak köszönhetem ezt leginkább, nélkülük most biztosan nem lennék itt.” 

A szám másik magyarja Csizmadia Kolos is egészen elképsztően versenyzett, mindössze egy tizeddel maradt le a dobogóról.

„Nincs bennem hiányérzet. Persze nagyon jó lett volna éremmel hazamenni, egy álom, de ebben most ennyi volt. A rajtnál ment ez el. Nem akarok kifogásokat keresni, de lehet az zavart meg, hogy az első rajt rossz volt és utána gyorsan jött az újraindítás. A beérkezés után mondtam Sanyinak, hogy megnyerte, egyszerűen biztos voltam benne és sajnos abban is, hogy én lettem a negyedik. Megyünk tovább, három év múlva újra megpróbálom.” – nyilatkozta az AVSE kajakozója.

CSIPES TAMARA OLIMPIAI EZÜSTÉRMES, KOZÁK DANUTA NEGYEDIK K-1 NŐI 500 MÉTEREN

Az ötös és a hatos pálya volt a magyaroké, míg Lisa Carrington a hármasról rajtolt. Az új-zélandi hatalmas iramban kezdett, egyedül Csipes volt képes tartani vele lépést, de féltávnál ő is közel egy másodperccel volt lemaradva, míg Kozák Danuta ekkor az ötödik helyen állt. A Honvéd kajakosa a második 250-en mindent kiadott magából, és sikerült egészen megközelítenie Carringtont. Megelőzni azonban már nem tudta, de így is a fantasztikus második helyen ért célba. Kozák Danuta is nagyot hajrázott, végül ez most a negyedik helyre volt elég.

„Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett – kezdte az MTI-nek a 31 éves versenyző, aki 2017 novemberében adott életet Olíviának. – Annyira örülök, hogy kaphattam egy lehetőséget azáltal, hogy két egység indulhat egy nemzetből egyesben. Eddig még soha nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, a tízfokos márciusban.

 Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége, ha ezt elszúrom, akkor egy totális idióta vagyok.”


Elárulta, hogy pályafutása során volt már olyan versenye, amelyben nem volt benne a szíve, a lelke, voltak olyan időszakai, amikor nem érdekelte az eredmény.
„De ebben most minden benne volt, minden, amit el lehet képzelni a földön, ezért is vagyok ennyire boldog. Mentálisan nem egyszerű helyzet az, hogy mindig mögötte vagy egy ötszörös olimpiai bajnoknak, akivel felnőttem és 18 éves korom óta versenyzek együtt – utalt Kozák Danutára. – Mindig mögötte vagy, mert hihetetlenül tehetséges kajakos, te pedig gyakran felteszed magadnak a kérdést, hogy jó, te vagy a második, de ezzel mit érsz? De most megkaptam a lehetőséget, hogy megmutassam: lehet, hogy én is érek valamit.” London és Rio bajnokának, Kozák Danutának nem sikerült a triplázás, címvédőként ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel.
„Hogy mi minden futott át rajtam? Leginkább az, hogy mennyi szenvedés, könny, fáradtság van emögött. És nemcsak az enyém, hanem a családomé, a férjemé (edző-férje, Somogyi Béla), a kislányomé. De ez sajnos nem jött most ki” – nyilatkozott a klasszis versenyző.  
A döntőről szólva felidézte, hogy rosszul rajtolt, és utána próbálkozott ugyan, de kevés sikerrel.
„Jobbos oldalszél volt, ami talán nekem kedvezett a legkevésbé, de nem ezen múlott. Távol voltak tőlem a riválisok, ez sem volt jó. Nem volt egy jó futam a részemről” – fogalmazott Kozák.

Forrás: kajakkenusport.hu

Címlap fotó: MTI

Még szintén érdekelheti...