Sport és turizmus

Megújult a börzsönyligeti Kismagos erdei iskola szálláshelye

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának köszönhetően elkészült a Magosfa Alapítvány teljes rekonstrukción átesett erdei iskolája Kismaros-Börzsönyligeten. Az Alapítvány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programban 60 millió forint támogatáshoz jutott, amelyből igen komoly felújítást tudtak megvalósítani. A három faházat egészen az alapoktól kezdve építették újjá, aminek keretében az épületek javarészt fenyőfa berendezést és burkolatot kaptak, ráadásul a kőzetgyapot-szigetelésnek és az elektromos fűtésnek köszönhetően a jövőben már a hideg időszakban fogadhatja vendégeit a szálláshely.

Kismaroson, a Gál-hegy oldalában, gyönyörű természeti környezetben fekszik a Kismagos. A lekerített erdei hegyoldalon, öles tölgyfák között „megbúvó” szálláshelyet a természet állat- és növényvilága veszi körbe, ahol tíz szobában 40 vendég kulturált elhelyezését teszi lehetővé az „újjávarázsolt” erdei oktatóközpont.

Mint az az október 19-i ünnepélyes avatón elhangzott, a Kismagos korábban a Láng Gépgyár gyermeküdülőjeként szolgált, amíg 2009-ben meg nem vásárolta az ökoturizmussal és gyerekek táboroztatásával is foglalkozó, csaknem húsz esztendeje működő Magosfa Alapítvány. Azonban a házak állapota 2019-re annyira leromlott, hogy felújításuk halaszthatatlanná vált.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 60 millió forintos támogatásának köszönhetően teljesen újjáépítették a faházakat, 30 centis hőszigetelést kaptak, új, korszerű nyílászárókat építettek be, felújították a fogadóépület tetőszerkezetét és nyílászáróit, valamint a köztérvilágítás és a terület kerítései is korszerűsödtek. Az építkezésnél kiemelt szempont volt a környezettudatosság, így például ahol csak lehetett, elkerülték a beton és a sóder beépítését.

Az ünnepélyes átadáson a sajtó képviselői előtt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő elmondta: a kormánynak fontos célkitűzése, hogy Magyarország az évtized végére a legélhetőbb országok közé tartozzon Európában. Ennek elérését szolgálja a turista- és táborhelyek felújítása, korszerűsítése is, hogy – különösen a gyerekek – napjaink igényeinek megfelelő helyen és környezetben tölthessék szabadidejüket.

„Ma már az a cél, hogy Magyarországon is olyan turistaházak legyenek, mint amilyenek Ausztriában vagy Szlovákiában láthatók” – jelentette ki Révész Máriusz, aki örömét fejezte ki, hogy támogathatták a Magosfa Alapítványt, amely az elnyert 60 millió forintos támogatásból legalább másfélszer nagyobb értéket hozott létre az észszerű szakmai előkészítő és tervező munkának, valamint a jól szervezett kivitelezésnek köszönhetően.

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője örömmel jelentette be, hogy az utóbbi két évben nagyon sokan fedezték fel a Dunakanyar szépségét, ahová a korábbi évekhez képest százezernél is több turista látogatott el.

Ezt a kedvező trendet igyekeznek a fejlesztésekkel, beruházásokkal, környezetbarát szolgáltatások színvonalának emelésével tovább erősíteni. – Ezt segíti elő a Kismagos szálláshely felújítása is, melynek köszönhetően még több turista, erdei iskola, oktató- és kiránduló csoport, baráti társaság indulhat el innen, Kismarosról, hogy felfedezze a Börzsöny csodálatos környezetét, állat- és növényvilágát – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence szerint az igényesen felújított oktató- és szabadidőközpont működése a természetközeliség mellett remekül szolgálhatja az ökoiskola programok megvalósítását is, melybe egyébiránt országosan több mint ezer közművelődési intézmény és iskola kapcsolódott be.

– A fenntarthatósági témahétben 1600 iskola vett részt, az Erzsébet- és a Csodaszarvas táborok egyik legkedveltebb tematikája a természetnek a megszerettetése, a természetnek az ismerete és a környezetnek a védelme volt – ismertette az Emmi parlamenti államtitkára, aki köszönetet mondott az aktív Magyarországért kormánybiztosának a Kismagos szálláshely felújításához nyújtott támogatásért, melynek köszönhetően még vonzóbbá vált a Börzsöny, amely a kiváló közlekedés révén könnyen megközelíthető Budapestről is.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...